Müslümanlar ölüm, deprem, musibet, üzüntülü veya sıkıntılı bir haber aldıklarında “İnnâ lillâhi ve innâ ileyhi râciûn” demeleri buyrulmuştur. Bu duanın Türkçe anlamı; “Onlar; başlarına bir musibet gelince, Biz şüphesiz (her şeyimizle) Allah'a aidiz ve şüphesiz O'na döneceğiz, derler.” Şeklindedir.
inna lillah ve inna ileyhi raciun.
Ölen hakkında, “Allah rahmet eylesin; mekânı cennet olsun; Allah gittiği yerde utandırmasın; Allah taksiratını affetsin” gibi sözlerle dua edilir.
Allâhümme yessir aleyhi emrehû ve sehhil aleyhi mâ ba'dehû ve es'idhu bi-likâike vec'al mâ harece ileyhi hayren mimmâ harece anhü = Allah'ın adıyla ve Resûlullah'ın dini üzere… Ey Allahım, onun işini kolaylaştır ve sonrasında güçlük gösterme. Onu, cemalinle mutlu eyle.
Ölmüş kimselere dualar genellikle dilekler şeklinde edilir. "Mekanı cennet olsun." tarzı dualarla ölmüş kişilere dua gönderilebilir. Dileklerin dışında kişiler Kuran-ı Kerim içerisinde yer alan duaları okuyarak, faydalı olabilir.
İlgili 40 soru bulundu
Gurbette ölenin ruhu evine gider. Ruh, evine her zaman gelir; ruh genellikle Cuma akşamları ve bayram akşamları gelir. O günlerde dua okunur ki, ruh ağlaya ağlaya gitmesin; güle güle gitsin.
Ölen bir Müslümanın usûlüne göre yıkanıp kefenlenmesi ve cenaze namazının kılınarak defnedilmesi farzdır (Kâsânî, Bedâʾiʿu's-Sanâiʿ, 1/300, 306, 318). Bunun dışında yapılması gereken yedinci, kırkıncı ve elli ikinci gün merasimi veya duası gibi zaman ve şekle bağlanmış bir görev yoktur.
Allah rahmet etsin, Allah utandırmasın, Allah bir daha acı vermesin, başınız sağ olsun" gibi dualar edilir ve ölenin iyilikleri anlatılır. Günlük konular konuşulmaz, ölüm emri Hakkın emri olduğu çeşitli misallerle anlatılarak cenaze sahiplerinin sabırlı olmalarının sağlanmasına ve acılarının hafifletilmesine çalışılır.
1-) Duaya eûzü besmele, Allah'a hamd ve Peygamber'e (SAV) salât ile başlanmalıdır: Peygamberimiz (SAV) şöyle buyuruyor: "Biriniz dua ettiği zaman, Allah'a hamd ve övgü ile başlasın, sonra Peygamber (SAV)'e salât etsin, sonra dilediği duayı yapsın."
Kalkarken yine, “Baki Allah” tabiri de kullanılır. Ayrılırken de ölü- nün en yakınları taziye evinin kapısında durur ve gidenleri uğurlar. Kapıda da başsağlığı dilekleri iletilir. Taziye için gelenlere acı kahve (mırra), çay ve koku (gül yağı) ikram edilir.
Öksüz, annesi ölmüş, yetim ise babası ölmüş çocuk. Öksüz kelimesi, hem annesi hem babası ölmüş çocuk anlamında da kullanılır. Bu sözcükler, ölmemiş olsalar bile anne ve babasından sürekli olarak koparılmış çocuklar ve hayvan yavruları için de kullanılır.
Mümin ruhların berzah âleminde birbirleriyle görüştüklerini Peygamberimizin hadislerinden anlamaktayız. Ayrıca ölülerin hayattakilerden haber aldıkları ve kabirlerinin başına giden kimseleri gördükleri yine rivayetlerde vardır. Onlar için yapılan dua ve manevi hediyelerin kimlerden geldiğini bilebilirler.
Peygamber Efendimiz (s.a.v) ölülerin arkasından kurban kesip sevabını onlara bağışladığına göre, ölüler, kendileri için yapılan hayır-hasenâtın hepsinden haberdar olmakta ve onların sevaplarından faydalanmaktadırlar.
Bu dua, Kuran'da Bakara Suresi'nin 156. ayetinde geçmektedir. Bu cümle bir Müslüman tarafından genelde can kayıplarında okunmasıyla beraber, açlık anında, mal kaybında, sevinilen durumlarda, nimetlere şükür ederken ve insanlarla sohbet ederken de kullanılır.
Okul Müdürümüz Cuma KILINÇ'ın oğlu Muhammed İkbal KILINÇ vefat etmiştir. Allah rahmet eylesin, başımız sağ olsun.
Rüyada ölüm haberi almak uzun ömrün habercisi demektir. Özellikle, rüya sahibine bir ölünün gelip de kendisinin ölmeyip, yaşadığını söylemesi, o ölünün şehitler mertebesine yükseldiği kabul ediliyor. Rüya yorumcuları, rüyada ölüm haberi almak hususunda farklı rivayetlerde bulunuyorlar.
el Cevab: ''Hayırlısı ise olsun hayırlı değilse de rabbim hayırlı kılsın'' şeklinde dua etmek caizdir. Hayırlısı ise olsun hayırlı değilse olmasın, şeklinde dua ederseniz bu da caizdir.
Bizlere her konuda en güzel örnek olan Efendimiz, duadaki edep ve inceliklerle ilgili dikkat edilmesi gereken hususları da açıklamıştır: Dua ederken Allah Teâlâ'ya hamd ü senâ, Efendimiz'e de salat ü selam ile başlamak gerekir.
Ayakta, oturarak veya yatarak Allah'ı anmakta, dua edilmesinde bir sakınca yoktur. Kur'ân-ı Kerîm'de, “Onlar ayakta iken, otururken ve yanları üzerine yatarken Allah'ı anarlar.” (Âl-i İmrân, 3/191) buyrulmaktadır.
Defin işleminin ardından cenaze evine gidilerek taziyede bulunmak gerekmektedir. Merhuma Allahtan rahmet, yakınlarına başsağlığı dilerim. Allah geride bıraktıklarına sabırlar versin. Başınız sağ olsun.
'Allah sana. büyük sabır ve ecir versin' deyiniz.
Başın sağolsun cümlesi ölen kişi ardından söylenmektedir. Anlamı ise "ölenle ölünmez, o öldü ama sizler sağsınız, sizin ömrünüz uzun olsun" olarak bilinmektedir. Fakat geçmiş zamanlarda "başın sağalsın" olarak kullanılmaktadır. Bu cümlede "yaran geçsin" anlamına gelmektedir.
2–3 gün: Karın derisinde renk değişikliği görünür. Gaz nedeniyle karın şişmeye başlar. 3–4 gün: Renk yayılır ve renksiz damarlar görünür hale gelir. 5–6 gün: Karın belirgin şekilde şişer ve deride kabarcıklar gözlenir.
Cenazenin gömüldüğü kırkıncı gün “kırk mevlidi” okutulur. Ölünün gömüldüğü 52'nci gün mevlit ve Yasin suresi okutulur; o gün ölünün etinin kemiğinden ayrıldığına inanılmaktadır. Belli günlerde yapılan tüm uygulamalar ölünün öbür dünyada rahat etmesi, azap çekmemesi içindir.
Peygamber efendimiz (Sallallahu Aleyhi Vesellem) ölen bir insanın ardından 3 günden fazla yas tutulmayacağını belirtmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri