Hanefî ve Şâfiîler'e göre câiz değildir.
Bağımsız girişimciler ile ticari kurumlar arasında komisyonculuk yapan kişilere simsar denir. Aynı zamanda otogar gibi yerlerde bağlı olduğu otobüs firması için yolcu bulmaya çalışan kişiler için de simsar kelimesi kullanılır. Hem terim hem de mecazi anlamda kullanılan bu sözcük dilimize Arapçadan geçmiştir.
Simsar kelimesinin sözlük anlamı komisyoncu demektir. Komisyoncu ise genellikle ticari işlerle uğraşan kişilere denmektedir. Bu işle uğraşan kişiler bir yüzde oranıyla iş yapmaktadır.
Din İşleri Yüksek Kurulu
Kredi kartı ile yapılan alışverişlerde bankanın yaptığı hizmet karşılığında iş yeri sahiplerinden komisyon alması faiz olur mu? Bir iş veya bir hizmet ya da mal karşılığında alınan bedel helaldir.
SİMSARLIK NEDİR? Çeşitli sebeplerden ötürü bir araya gelemeyen kişileri bir araya getirip aralarında bir sözleşme akdedilmesini sağlayan kişiye simsar denir. Simsarlık sözleşmesi 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu'nun 520 vd. maddelerinde düzenleme bulan bir sözleşme türüdür.
İlgili 44 soru bulundu
İş sahibi simsarlık faaliyetleri için simsar tayin eden ve simsara ücret ödeme taahhüdü veren kişidir. İş sahibi gerçek ya da tüzel kişi olabilir. Simsarlık sözleşmesinde birden fazla iş sahibinin olması da mümkündür. İş sahibi tüketici de olabilir.
Simsarlık sözleşmesinin geçerliliği bir şekle bağlı değildir; ne var ki TBK. m. 520/3(BK m. 404/3) taşınmazlar konusundaki simsarlık sözleşmesi için bir geçerlilik şekli kabul etmiştir. Buna göre, "taşınmazlar konusundaki simsarlık sözleşmesi, yazılı şekilde yapılmadıkça geçerli olmaz".
Bu sebeple akdin kesinleştirileceği sürenin baştan tespit edilmesi, tarafların her ikisinin de kapora uygulamasına rıza göstermesi ve işlemin selem ve sarf gibi bedellerden en az birinin peşin olması gereken bir akit olmaması şartlarıyla yapılacak kaporalı alışveriş akdi caiz olur.
İster banka yabancı olsun ister başka biri, bu durumda daha önce de belirtildiği gibi, bu fazlalığı almak Müslüman biri için caizdir. Dolayısıyla banka da böyle bir faizle ilgili işlemleri yürüten bölümde çalışmak caizdir.
Haram olan promosyon parası sadaka olarak verilince karşı tarafa haram olmaz. KART PUANI İLE ALIŞVERİŞ Alışveriş yapılan kurum, kendi kâr payından hediye olarak puan verebilir. -Bankanın kazandığı faizden, kişinin kartına hediye diye verdiği puan kullanılamaz.
Arapça smsr kökünden gelen simsār سمسار “aracı, komisyoncu, başkası adına ticari iş yapan” sözcüğünden alıntıdır.
Simsar, taraflar arasında sözleşmenin kurulmasına imkân hazırlayan veya kurulması için aracılık yapan kimsedir. Yapılan bu faaliyetler karşılığında simsarın en önemli hakkı ücret hakkıdır.
Simsar sim- sarlık sözleşmesi ile fırsat yaratma veya aracılık faaliyetinde bulunma yükümlülüğü altına girmektedir. Bunun yanı sıra simsar, kural olarak sözleşmenin kurulması ile ücrete hak kazanır; meğerki aksi kararlaştı- rılmış olsun. Simsarlık sözleşmesinin vazgeçilmez unsuru ise simsarın ücret hakkıdır.
simsar. mum, bal mumu. 1.şamdan.
Simsarlık sözleşmesi Türk Borçlar Kanunu'nun 520 vd. Maddelerinde düzenlenmiştir.
Simsarlık, diğer adıyla tellallık çok eski bir meslek olup, Ortaçağ'da Ticaret Hukuku'nun özel bir dal olarak doğmasından evvel, resmi nitelikte bir sıfat olarak mevcuttu. Dönemde, aracılık işleri, ticari faaliyetin önemli şekillerinden biridir.
Bankaya faizsiz para yatırmak, bankada vadesiz para bekletmek caiz midir? Değerli kardeşimiz, Böyle bir uygulama faiz değildir, caizdir.
İçkinin alınması, satılması, taşınması ve servisinde bulunması haramdır. Bu bakımdan market ve restaurantta, bu gibi işlerde çalışmak caiz değildir. Ancak restaurantın diğer bölümlerinde, mesela mutfak bölümünde çalışılabilir. Eğer kazancı tamamen helal olan yerler varsa buralarda çalışmanız daha iyidir.
Hisseler hayali ve hakikatte olmayan, sanal bir düzenlemeler olduğu için borsadaki işlemlere olumlu bakmamaktadır. Hakiki işler ve bu işler de İslam dinine aykırı işler yapmıyorsa caiz olarak görmektedir. Fakat günümüzdeki borsa sisteminde denetim yapmak oldukça imkansız olduğu için caiz olmadığını açıklamıştır.
Fakat dolap uygulaması ise iki kısımdır satın aldığı malı teslim almadan bir başkasına satmak şeklinde cereyan eden caiz olmaz, zira satın alınan malın başkasına satılabilmesi için önce ilk alan kişi tarafından teslim alınmış olması gerekir.
Gayrimenkullerin kiralanması ile ilgili olarak ortaya çıkmış bir işlem olan hava parası, hem pozitif hukuku, hem de İslam hukukunu ilgilendiren bir kavramdır. İslam hukukunda meşruiyeti tartışılan bu işlem, günümüz hukukunda ise, yasaklanmıştır.
Değerli kardeşimiz, Emlakçılık ve komisyonculuk yapmak ve satılan maldan komisyon alması caizdir.
Kural olarak bu sözleşmelerde simsar olarak kabul edilen emlakçı, asıl sözleşmenin akdedilmesi ile birlikte simsarlık ücretine yani hizmet bedeline hak kazansa da bazı durumlarda asıl sözleşme akdedilmese bile simsarlık ücretine hak kazanmaktadır.
Simsar (Tellal)
Aracılık işi geçici veya sürekli yapılabilir. Ticari olan veya olmayan işlere aracılık sözkonusu olabilir. Simsarlık sözleşmesi herhangi bir şekle tabi değildir. İstisna: Taşınmaz simsarlığı sözleşmesinin yazılı şekilde yapılması gerekir (BK m. 520/III).
Kendi namına, fakat müvekkili hesabına komisyon karşılığı alım satım yapan kimse anlamında bir fıkıh terimi. Bir haberi çarşı pazar dolaşıp bağırarak halka duyuran veya satılacak bir malın alım satımında vasıta olup pazarlığı sonuçlandıran kimse.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri