Kendiliğinden yağlı ve tuzlu bir tadı var.
Domuz eti, genellikle "diğer beyaz et" olarak karşılanırken, aslında miyoglobin içeren kırmızı bir et, ancak sığır eti gibi proteinle yoğun bir şekilde paketlenmemiş, bu yüzden daha beyaz görünüyor. Genellikle "uzun domuz" olarak bilinen insan eti benzer seviyede miyoglobine sahiptir.
Domuz-eti daha yağlı ve lezzetli. Ama kimisi de mide bulandırıcı buluyor. Bence fark edersin. Bir kokusu var, daha yağlı ve dana gibi kolay gitmiyor bir süre sonra tıkayabilir.
İnsan sağlığı tehdit edildiğinden ötürü tüketimi haramdır. Domuz, büyüdüğü ortamdaki her türlü şeyi yediğinden dolayı kendini temiz otlarla beslemez. Etinin yapısını zehirli ve zararlı besinlerle bozar. Haliyle domuz etini tüketenlerin de vücuduna sağlıklı bulunmayan bir et girer.
Domuz eti, genel olarak "yağlı" bir et olarak bilinir; çünkü çoğu zaman yağ oranı yüksek olan kısımları pişirilip yenir. Tahmin edileceği üzere, eğer yağı alınarak servis edilirse diğer et türlerinin normal tüketim biçimine nazaran çok daha az yağ oranına erişmek mümkündür.
İlgili 23 soru bulundu
İşte domuz da beslenme tarzı, görünüşü, insanı tiksindiren tabiatı ve bünyesinde, etini yiyenlere geçebilen trişin vb. zararlı unsurlar taşıması nedeniyle yasaklanmıştır. Aşağıdaki âyette de domuzun çirkin hâline işaret edilmiştir. "...
Suyun içinde hafiften ezerek çözüyorsunuz. Buradan suya geçen proteinlerden sonuç alabiliyoruz. Suyun akışını gözlemlemeniz gerekiyor. Daha sonra 5 dakika içinde orada bir bant oluşumu gördüğünüzde 'evet burada domuz eti var' ya da görmüyorsanız 'yok' diyorsunuz.
Ülkemizde 2006 yılından beri dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ve Bakanlar kurulu imzası ile domuz, at ve tavşan kasaplık hayvan etleri arasına alındı. Ülkemizde satışı serbest olan ve kasaplık et sayılan bu hayvanlar sakatatı ithalatı ile ilgili gümrükte sıfırlanmış.
İslamiyet ve Yahudilik'te domuz eti yemek haramdır. Ayrıca Eski Ahit'te domuz eti yemek yasaklanmıştır.
Migros Beylikdüzü şubesinde sadece domuz eti satılmıyor. Dinimizce haram kılınan bu hayvanın birçok ürünü de raflarda satışa sunuluyor. Markette domuzun salamı, sosisi, sucuğu gibi ürünler bulunuyor.
İnsanlar için domuz tüketmek zararlı değildir. Domuz dahil olmak üzere yediğimiz içtiğimiz her şey kısacası yaptığımız beslenme aktivitelerinde doz her şeydir Kanunu geçerlidir. Domuz etinin çok fazlası tüketilmedikçe insan sağlığı üzerinde zararlı bir etkisi yoktur.
4- Av etleri: Geyik, tavşan, keklik ve diğer yabani hayvan etlen. Bu sıralamadan da anlaşılacağı gibi domuz eti kırmızı etler sınıfından dir.
ETİ DE TADI DA HAFİF
Daha genç atların eti açık renkli. Tadı hafif. Yaşlı atlarsa koyu renge ve ağır tada sahip. At eti kuzu ve dana etinden nispeten yumuşak ve tatlı.
Bilindiği gibi sadece Müslümanlar değil, Yahudiler de domuz eti yemiyor. Gerek Kuran-ı Kerim gerekse Tevrat/Ahd-i Atik, çift tırnaklı ve geviş getiren hayvanların yenileceğini belirtir. Bakara Suresi ve Levililer (117) çift tırnaklı olmasına rağmen geviş getiremediği için domuz etinin yenilmesini haram kılmıştır.
Domuz da (hınzîr) pis ve zararlı şeylerden kabul edilip etinin haram kılındığı Kur'ân-ı Kerîm'de açıkça belirtilmiştir: “Allah size ancak ölüyü (leşi), kanı, domuz etini ve Allah'tan başkası adına kesileni haram kıldı” (el-Bakara 2/173; en-Nahl 16/115; ayrıca bk. el-Mâide 5/3; el-En'âm 6/145).
Meal (Kur'an Yolu)
Allah size yalnızca murdar eti, kanı, domuz etini ve Allah'tan başkasının adına kesilmiş olanı haram kıldı. Ama biri zorda kalırsa, haksızlığa sapmadıkça, sınırı aşmadıkça kendisine günah yoktur.
2006 yılında Türk Gıda kodeksi Avrupa birliği mevzuatına uygun hale getirildi AB Gıda mevzuatına uygun hale getirildi AB Gıda mevzuatına uygun olarak At yabani domuz Ve domuz kasaplık et hayvan olarak olarak tanındı .
O tarihten sonra domuz çiftlikleri çoğalmış, domuz yetiştiriciliği ve domuz eti tüketimi artmıştır. Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Denetleme ve Sertifikalandırma Derneği'nin(GİMDES) araştırmasına göre, bugün ülkemizde 80′nin üzerinde domuz çiftliği faaliyet göstermektedir.
Buna göre domuzun yetiştirilmesi de satılması da haramdır. Dolayısıyla domuz üretimi veya ticaretinden elde edilen kazanç da haramdır.
Sığır eti parlak kiraz kırmızısı, at eti koyu kırmızı, kuzu ve koyun eti açık kırmı- zıdan koyu tuğla kırmızısına kadar, dana eti pembe-kırmızı, domuz eti grimsi pembe, tavuk eti gri beyaz- dan donuk kırmızıya, balık eti gri beyazdan donuk kırmızıya kadar de- ğişir.
Domuz etini kişi diğer etlerden daha kolay ayırabilir. Evcil domuzlarda bu ayırım daha kolaydır. Eti bembeyazdır ve yağları daha belirgindir.
Ürünlerimiz domuz yağı ve domuzdan elde edilmiş hiçbir ürünü, ham maddeyi içermez. Bu ibare de ürünlerimizin ambalajları üzerinde yazılı olarak bulunmaktadır.
Abdullah b. Abbas'ın bildirdiğine göre, cennetteki gıdaların, içeceklerin ve diğer varlıkların hiç birisi dünyadakilerle benzer değildir. Tek ortak yönleri isimleridir. (Beyhakî'den naklen Âlûsî, 1,204.) Demek ki, domuzun veya başka bir hayvan etinin, dünyadan cennete ithal edilmesi söz konusu değildir.
İşte domuz da beslenme tarzı, görünüşü, insanı tiksindiren tabiatı ve bünyesinde, etini yiyenlere geçebilen trişin vb. zararlı unsurlar taşıması nedeniyle yasaklanmıştır.
Pişmiş Domuz Etinin 100 gramında 57 kalori vardır ve besin değeri olarak: 8 gr protein, 2.6 gr yağ içermektedir. Domuz eti, diğer etlere göre kalori ve yağ değeri yüksek bir ettir. B grubu vitaminleri, sodyum, fosfor, potasyum ve demir mineralleri açısından zengindir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri