Fırtına anında açık alanlardan ve ağaçlardan uzak dur. Yıldırım düşme tehlikesi sezdiğinde dışarıdaysan, yakındaki bir bina ya da araba içerisine gir. Yıldırım düşme tehlikesi sezdiğinde pencere ve kapıları sıkıca kapat; güneşlik ve perdeleri çek.
Eğer şimşek çakması esnasında açık alanda iseniz saçlarınız dikelir. Bu durumda hemen en yakın binanın içine girin. Eğer sığınacak kapalı bir alan yoksa, mümkün olan en alçak yerde çömelin. KESİNLİKLE YERE UZANMAYINIZ.
Özellikle telefon, bilgisayar, beyaz eşya ve mutfak aletlerinin kullanılmaması gerekir. Şimşek çakarken evde ne yapmalıyız? Özellikle cam kenarlarından uzak durulmalı çünkü çevrede ağaçlar varsa yıldırımın eve sekmesine neden olabilmektedir.
Telefonlar Yıldırım Çeker mi? Telefonlar metal bileşenler içerir, bu da onların elektriksel iletken oldukları anlamına gelir. Ancak, telefonların yıldırım çekme olasılığı oldukça düşüktür.
Cam yalıtkan bir madde teoride elektriği geçirmemeli tıpkı hava gibi ancak pratikte yıldırım gibi devasa bir gerilim kaynağı havayı çok fazla ısıtarak iyonize edebilir ve iletken hale getirebilir. Bu olayın aynısını cama da yapabilir ete de yapabilir toprağa da yapabilir suya da yapabilir.
İlgili 37 soru bulundu
Sığınabileceğin bir yer yoksa mağaralar, vadiler, kuru hendek ve arklar en güvenli yerlerdir. Ancak ani sel sularına dikkat et! Ormanlarda eşit yükseklikteki alçak ağaç kümeleri arasındaki boşluklara ya da en kısa ağacın altına sığınabilirsin.
Öncelikle evin fazla katlı değilse çok fazla korkmana gerek yok, yüksek katlı ise yüksek ihtimalle paratoner vardır.(yoksada takılması gerekiyor) Eğer için rahat etmiyorsa elektronik aletlerin fişlerini çekebilirsin elektronik aletlerin yaydığı dalgalar sinyaller vb. yıldırımı çekebilir.
Yıldırım, alanda bulunan en yüksek nesnelere düşmeye meyillidir. Metal iletkenlerden (elektrik hatları ya da metal çitler gibi) uzak durun.
Farklı zamanlarda çakan şimşekler, değişik renklerde olur. Örneğin, yağmur yağarken çakan şimşek, kırmızı olur. Dolu yağarken çakan şimşek mavi, hava çok kuruyken çakan şimşek ise beyaz olur. Eğer, atmosferde çok miktarda toz varken şimşek çakarsa, şimşek sarı bir renk alır.
l Su boruları elektriği iletir. Banyo ya da duş almayın.
Gök gürültüsü işitildiğinde acil bir durum dışında kablolu telefon kullanılmaması gerektiğine dikkat çekilen Meteoroloji Genel Müdürlüğü Araştırma ve Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı Araştırma Şube Müdürlüğü açıklamasında, "Kablosuz telefonları ya da cep telefonlarını kullanmak emniyetlidir.
Tedavi. En bilindik tedavi, gök gürültüsüne maruz bırakılmak ve vücudun ona karşı bağışıklık geliştirmesini beklemektir. Diğer bir deyişle korkuların üstüne gitmektir. Bilişsel davranışçı terapi, astrafobiyi çözmek için yaygın kullanılan bir terapidir.
Direk insanın kafasından girip ayağından yere geçen yıldırım çok nadir olur. Yıldırım çarpmalarının çoğunluğu çok yakın bir yere düşen yıldırım akımının yerden iletilerek kişiyi çarpması yada çok yakındaki ağaç gibi nesnelere düşen yıldırımların küçük dallarından bir tanesinin gelmesiyle oluyor.
Astrafobi sözcüğü Yunancadaki 'astrape' yani 'şimşek' ile 'phobos' yani 'fobi' sözcüklerinin birleşmesi sonucu türemiştir. Bu çeşit bir fobiye sahip olan bireyler havanın kötü olmasından, gök gürültüsü sesi ve şimşek çakmasından yoğun derecede korkarlar.
Ramazan ayı içerisinde bulunduğumuz şu mübarek günlerde İstanbul ve çevresinde etkili olan gök gürültüsü ve şimşekler çakmaya başladı. İbn Ömer (r.a.) anlatıyor: Resûlullâh (s.a.v.) gök gürleyip, şimşek çakınca şu duâyı okurdu: Allâhümme lâ-taktülnâ bi-gadabike velâ-tühlikünâ bi-azâbike ve'âfinâ kable zâlik.
elektrikte meydana gelen dalgalanmalar elektronik aletleti çok rahatlıkla bozar. gök gürüldeyince yıldırım düşüyor demektir. buda yeryüzüne yüklü bir elektrik akımı geldiğini gösterir. bu akım elektrikli cihazları bozabilir. sigorta var ama sigorta bazen işe yaramıyor.
Hayatınız süresince bir yıldırımın size çarpma olasılığı yaklaşık olarak 12.000'de 1'dir. Nadir olmasına rağmen, zaman zaman insan bir yıldırımın enerjisini açığa çıkarmasını sağlayacak en iyi hedeflerden biri olabiliyor. Her yıl kabaca 500 insana yıldırım çarpıyor, bu insanların da %90'ı hayatta kalmayı başarıyor.
Altın Olan Yere Yıldırım Düşer
Biliyoruzki yüksek yerlerdeki metaller yıldırımı çeker. Tepe noktadaki altın kütlesine şimdiye kadar kaç defa yıldırım düştü bilinmez.
'Arabaya yıldırım düşer mi' sorusunun cevabı, evet arabaya yıldırım düşebilir.
Dünyada, her saniye ortalama olarak 100 adet, bir günde ise 8 milyon adet yıldırım oluşmaktadır.
ağaç, direk, bina gibi çıkıntılı objelerde çok yoğundur. Bu nedenle yıldırımlar en yoğun pozitif yüklerin. bulunduğu ve kendine en yakın cisimler üzerindeki. elektrik boşalımı olarak ortaya çıkar.
Konteynerlerin de yüksek olması ve metal yüzeye sahip olmaları nedeniyle, yıldırım düşmesi muhtemel yerler arasındadır.
YILDIRIM, TOPRAK İÇİN FAYDALIDIR'
Dolayısıyla yerle atmosfer arasında devamlı elektrik alışverişi var. Bu son derece olumlu. Her yıldırım düştüğünde toprakta azot oluşumu meydana geliyor. Toprağın verim miktarı artıyor.
Yıldırımlarla olan bu değişik ilişkisi nedeniyle Roy Sullivan, Guinnes Rekorlar Kitabı'na 'üzerine en çok yıldırım düşen insan' olarak girmeyi başardı. 7 yıldırım düşmesine rağmen ölüme meydan okuyan Sullivan, 71 yaşındayken 40 yaşındaki bir kadına aşık oldu ve reddedilince intihar ederek öldü.
Yıldırımı yakalamak prensibiyle çalışan paratoner, yakalama çubuğu(Franklin çubuğu, yıldırımlık) ürünler daha çok binalar ve beton malzemeden yapılmış yapılarda kullanılır çünkü betonun iletkenliği yıldırım yakalayıcı sistemde kullanılan iletken kablodan daha azdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri