Evde telefon yıldırım çeker mi? Evde telefon kullanımı yıldırım çekmez. Tabi, kablo ile prize bağlı olmaması gerekir. Gök gürlerken (şimşek çakarken) telefon şarja takılır mı?
Bina içinde:
Pencere ve kapıları kapat, yıldırım sizi açık pencereden girerek de çarpabilir. Kapatılamayan kapı ve pencerelerden, soba, ocak ve şöminelerden, radyatörlerden, metal borulardan, lavabo ve küvetten, fişi prize takılı elektrikli ev aletlerinden ve kablolu telefonlardan uzak dur.
Yıldırım çarpmasında metal iletkenlerin hedef olması mümkündür. İçerisinde metal olan ve elektromanyetik özellik taşıyan cep telefonları da bunlardandır.
Gök gürültüsü, şimşek, yıldırım gibi şiddetli hava olaylarının teknolojik ürünleri etkilediği, telefon, bilgisayar, TV kullanımının hemen bırakılması gerektiği söylenir, öneriler bu yöndedir ancak Xiaomi'ye göre, bu hava olayları gerçekleştiğinde telefonu kullanmanın hiçbir sorunu yok.
Telefonların yıldırım çekme riski düşük olsa da, şimşek çakarken telefonla oynamak veya telefonu şarj etmek gibi eylemlerden kaçınılmalıdır.
İlgili 20 soru bulundu
Gök gürlerken (şimşek çakarken) telefon şarja takılır mı? Gök gürüldeme, şimşek çakma ya da yıldırım düşmesi sırasında prize takılı herhangi bir nesne olmamalıdır. Özellikle telefon, bilgisayar, beyaz eşya ve mutfak aletlerinin kullanılmaması gerekir.
YILDIRIM DÜŞMESİ EN ÇOK HANGİ İKLİMDE GÖRÜLÜR? Yıldırım yağışların bol olduğu iklimlerde görülmektedir. Muson iklimleri buna örnektir. Türkiye'de Karadeniz bölgesi başta olmak üzere; Akdeniz, Doğu Anadolu, Ege'de yıldırım olayları görülmektedir.
Gök gürlemesinin işitilmesiyle yapılacak en iyi tedbirin güvenli bir binaya girilmek olduğuna dikkat çeken meteoroloji uzmanları, "Su boruları elektriği iletir. Banyo ya da duş almayın.
Gök gürültüsü ise yıldırım ve şimşek çakarken duyulan yüksek sestir, ani ısı değişimi sonucu hava genleşir ve patlama sesi meydana gelir. Yıldırımların gücü evlerde kullanılan elektrikten çok daha yüksektir, 10 milyon-100 milyon volt arasındadır.
Ayrıca TV anteni her halükarda paratoner etkisi yapabilir ama TV açıksa daha aktif bir elektirk alan oluşturacağı için daha iyi bir paratonere dönüşebilir bu da "yıldırım düşmesine" sebep olabilir.
Kalenderli, “Bluetooth kulaklık, cep telefonu, bozuk para, anahtarlık gibi metallerin yıldırımı başlatma veya çekme gibi bir etkisi yok” dedi. AKUT kurucu üyesi Memet Tanrısever ise metal yapılardan uzak durulması gerektiğini söylüyor. Tanrısever, “Arabalar ve otobüsler, elektrik akımını içeriye iletmez.
Yıldırım, alanda bulunan en yüksek nesnelere düşmeye meyillidir. Metal iletkenlerden (elektrik hatları ya da metal çitler gibi) uzak durun. Metal yıldırımı çekmez, fakat yıldırım onun içinden uzun mesafeler kat edebilir." denildi.
Direk insanın kafasından girip ayağından yere geçen yıldırım çok nadir olur. Yıldırım çarpmalarının çoğunluğu çok yakın bir yere düşen yıldırım akımının yerden iletilerek kişiyi çarpması yada çok yakındaki ağaç gibi nesnelere düşen yıldırımların küçük dallarından bir tanesinin gelmesiyle oluyor.
Şimşek bir binanın su tesisatından geçebileceğinden, fırtına sırasında banyo yapmayın, duş almayın, bulaşık yıkamayın veya suyla başka herhangi bir temasta bulunmayın. Yıldırımın sıhhi tesisattan geçme riski plastik borularda metal borulardan daha az olabilir.
Örneğin, yağmur yağarken çakan şimşek, kırmızı olur. Dolu yağarken çakan şimşek mavi, hava çok kuruyken çakan şimşek ise beyaz olur. Eğer, atmosferde çok miktarda toz varken şimşek çakarsa, şimşek sarı bir renk alır.
Yıldırım, bulut ile yer arasında oluşan, en tehlikeli şimşek türüdür.
Şimşek çakarken okunacak dua
İbn Ömer (r.a.) anlatıyor: Resûlullâh (s.a.v.) gök gürleyip, şimşek çakınca şu duâyı okurdu: Allâhümme lâ-taktülnâ bi-gadabike velâ-tühlikünâ bi-azâbike ve'âfinâ kable zâlik.
1,5-3 yaş arasında köpek v.s gibi hayvan korkuları, gök gürültüsü, elektrik süpürgesi sesi gibi kuvvetli seslerden korkma ve yalnız yatmaktan korkma sıktır ve normal kabul edilir. 3-4 yaşlarından itibaren karanlık, hırsız, dilenci, öcü korkuları sıklıkla görülür.
Adını, 13. ayette geçen ve 'gök gürültüsü' anlamına gelen “Ra'd” kelimesinden almıştır. İlgili ayet şöyle der; "13- ""Gök gürültüsü"" O'nu hamd ile, melekler de O'na olan korkularından tesbih ederler.. O, yıldırımları gönderip bununla dilediğine çarpar; onlar ise Allah hakkında çekişip-tartışırlar.
Tedavi. En bilindik tedavi, gök gürültüsüne maruz bırakılmak ve vücudun ona karşı bağışıklık geliştirmesini beklemektir. Diğer bir deyişle korkuların üstüne gitmektir. Bilişsel davranışçı terapi, astrafobiyi çözmek için yaygın kullanılan bir terapidir.
elektrikte meydana gelen dalgalanmalar elektronik aletleti çok rahatlıkla bozar. gök gürüldeyince yıldırım düşüyor demektir. buda yeryüzüne yüklü bir elektrik akımı geldiğini gösterir.
Şimşeğin içindeki hava, Güneş'in yüzeyindekinden beş kat daha sıcaktır(33.000 C). Hava bu sıcaklıkta hızla genleşir (yayılır) ve çevresinde şok dalgaları oluşturur. Bu dalgalar, gök gürültüsü dediğimiz sesi yaratır.
Dünyada, her saniye ortalama olarak 100 adet, bir günde ise 8 milyon adet yıldırım oluşmaktadır.
Herkes Dünya'nın en elektrik yüklü yerinin burası olduğunu zannederken 2014 yılında NASA bilinen doğruları yanlış yapan bir analizle çıkageldi. Doğu Hindistan'daki Brahmaputra vadisi aylık en fazla yıldırımın düştüğü yer olarak belirlendi.
Yıldırım düştüğünde denizin içine doğru değil, yüzeyden hızlı bir şekide etrafına yayılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri