“Sina” isminin kökeni, nereden geldiği tartışmaya açık bir konudur. Bazı teorilere göre; Sin ismi, günahın kökeni, aynı zamanda Mısır Ay Tanrısı Thoth ile ilişkilendirilen Mezopotamya Ay Tanrısı Sin'den gelmiştir.
Yukarıda da açıklamaya çalıştığımız gibi, “Sînâ Oğlu” demek olan İbn Sînâ adı, atalarının İran Azerbeycanı'nın yukarda adını andığımız Med kenti Sintha veya Ortaçağ'daki adıyla Sînâ kentinden olduğuna işaret etmektedir.
Bir süre İngiltere'de kalan ve 1952'de İngiltere'den bağımsızlığını ilan eden Mısır'a bağlanan yarımada, 1967'de Altı Gün Savaşı ile İsrail'in eline geçti. 1979'da Menachem Begin ile Enver Sedat arasında imzalanan İsrail-Mısır Barış Antlaşması uyarınca yarımada, Mısır'a iâde edildi.
Sina Dağı (İbranice: הר סיני, romanize: Har Sinai; Arapça: جبل موسى), Mısır'da Sina Yarımadası'nda yer alan 2.285 metre yükseklikte bir dağdır.
Musa'nın Tanrı ile konuştuğu ve On Emir'i aldığı yer olarak da Sina Dağı diğer tanınan adı ile Tur Dağı tarihi kaynaklarda geçmektedir. Kur'an-ı Kerim'de bu konu Ta-Ha suresinde geçmektedir. Sina Dağı, Kurak yarımadada da bulunan 2629 metre yüksekliğe haiz Aziz Katerina Dağı'ndan sonra gelen ikinci en yüksek dağdır.
İlgili 23 soru bulundu
Mûsâ dağdan indiğinde kavminin buzağıya taptığını görünce öfkesinden levhaları kırmış (Çıkış, 32/19; Tesniye, 9/17), bunun üzerine Tanrı ona tekrar iki taş levha hazırlamasını ve Sînâ dağına gelmesini buyurmuştur.
Sina Dağı, üç Semavi Din için Kutsal bir mekândır: Yahudilik, Hıristiyanlık ve İslam. Geleneklere göre Hz. Musa'nın Tanrı'dan Vahiyi aldığı mekândır.
Sûre, adını birinci âyette geçen “etTûr” kelimesinden almıştır. Tûr, dağ demektir. Burada Hz. Mûsâ'ya ilk vahyin geldiği, Sina Yarımadası'nın güneyindeki Sina dağı kastedilmektedir.
Musa'ya ilk vahiy neden bu vadide gelmiştir? Kuran'da iki yerde geçen(Taha 20/12; Naziat 79/16) Mukaddes Vadi Tuva, Şam çölünde Tur-i Sina dağının eteğinde bir vadidir. Tuva, bu vadinin ismi ve onun açıklamasıdır.
Dünya tarihinde ordusuyla Sina Çölü nü ilk geçen M.Ö. 525 senesinde İran Şahı Kambiz, ikincisi ise yine M.Ö. Makedonya Kralı İskender dir. Bu çölde, gündüz sıcaklık 40-50 dereceye kadar çıkar, geceleri ise 0 dereceye kadar düşer.
Ayrıca Yavuz Sultan Selim'den çok çok önce, Pers İmparatoru 2. Kambises ve Büyük İskender Sina Çölü'nü ordularıyla geçmişlerdir.
Yavuz Sultan Selim, ordusuyla birlikte Sina Çölü'nü 5 gün içinde şimdiki tank hızıyla (11 Ocak-16 Ocak) geçerek, Ridaniye'de Memlûk Ordusu ile karşılaşmıştır.
Süveyş Krizi sonrası
ABD ve Sovyetler Birliği'nden gelen ağır siyasi baskılar, İsrail'in kuvvetlerini Sina Yarımadası'ndan çekmesine yol açmıştır.
İbn Bînâ, kendisi gibi Türk asıllı Fârâbî (m. 870-950) doğrultu sunda filozof olmuş, (—zaten o da, Meşşâiler Okulu'na, mensuptur—) ve yine Türk asıllı bügin-filozof Bîrûnî (m. 973-1051) ile ilmî tar tışmalar yaparak, bilgin hüviyetini kazanmıştır.
İbn Sina genellikle Sünni Hanefi düşünce ekolü ile ilişkilendirilir.
Sina adı Arapça kökenlidir. Kuran'ı Kerim dışında birçok hadis kaynağında da bu isim geçer.
Mûsâ, Tûr'a tecelli eden Allah'ı görememiş ve sonunda bu isteğinden ötürü tövbe etmiştir (el-A'râf 7/143).
Şanlıurfa'da, Hazreti Musa'nın yaşadığı yer olarak rivayet edilen Soğmatar Antik Kenti, çok sayıdaki kaya mezarları, kuyuları ve mağaralarıyla dikkati çekiyor.
Mısır'dan çıkışın üçüncü ayında İsrailoğulları Sina dağına varırlar. Musa Tanrı tarafından dağa çağırılır ve orada kırk gün kaldıktan sonra elinde on emri içeren taş levhaları ile halkının yanına döner.
Tevrat'a göre Mûsâ, Levi kabilesinden Amram ve Yokebed'in oğludur, Mısır'da doğmuştur.
Sonuç olarak Mûsâ, “Rabbim! Bana görün; sana bakayım” derken imkânsız olanı değil, câiz olanı istemiştir. Böyle olunca da, “Sen beni asla göremezsin” şeklindeki ilâhî cevap, mutlak olarak imkânsız olan bir isteği red anlamı taşımayıp, sadece Allah'ın dünyada görülemeyeceğini bildirir.
Eğer bu bilgi doğru ise o takdirde İsrâiloğulları'na baskı uygulayan ve Hz. Mûsâ dünyaya geldiğinde tahtta bulunan Mısır Kralı II. Ramses'tir. Ancak İsrâiloğulları'na karşı baskının II. Ramses'in babası I. Séti döneminde başladığı da kabul edilmektedir.
10 Emir, İsrailoğullarının Mısır'dan çıkmaları üzerine Tanrı'nın kutsal kitapta onlara gönderdiği uyulması gereken 10 kurallık bir yasadır. Bu 10 yasa Tanrı'nın insanoğluna buyruğunu içermektedir. Böylece insanoğlunun Tanrı'ya karşı olan görevleri ve insanın insana karşı nasıl tutumda olması gerektiğini öğütlemiştir.
Firavun'un kızı Bithia'nın, Nil Nehri'nin yakınlarında bulunurken bebek olan Musa'yı bulması ve onu büyütmek istemesiyle Musa, firavun kraliyet ailesiyle birlikte büyüdü.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri