Sinameki çayı, sinameki bitkisinin yeşil-mavimsi yapraklarından yapılan, özellikle bağırsak hareketlerini düzene sokmak ve idrar söktürmek için kullanılan bitki çayıdır. 65-70 cm yüksekliğini bulan çalımsı bitkinin yaprakları, yeşil-sarı renk alana kadar 7-10 gün arasında gölgede kurutulur.
Sinameki çayı kilo vermek için kullanılmamalıdır. Sinameki, metabolizmayı hızlandırdığını ve kilo kaybını desteklediğini iddia eden bitki çaylarına ve takviyelerine giderek daha fazla dahil edilir. Ancak hiçbir bilimsek kanıt, bu çayın kilo verme üzerindeki etkilerini desteklemiyor.
Sinamekinin kurutulmuş yapraklarıyla demlenen çayı da yoğun bir müshil etkisine sahiptir. Bu nedenle dikkatli tüketilmelidir. Sinameki çayı, uzun süreli kullanımda şiddetli yan etkilere neden olabilir. Önerilen kullanım şekli, günde en fazla 2 fincan ve maksimum 1 hafta süreyledir.
SİNEMAKİ OTUNUN YAN ETKİLERİ
-Crohn, apandist veya ülseratif klit, hemoroit ya da ülser gibi bağırsak hastalıkları yaşayan kişilerin bu çayı tüketmeleri oldukça sakıncalıdır. -İskelet sisteminin güçsüzleşmesine aynı zamanda kemiklerin yumuşamasına neden olabilir.
İlgili 31 soru bulundu
Zayıflama çaylarında sıkça karışımıza çıkan sinameki, özellikle kabızlık tedavisinde sıklıkla kullanılır. Ancak 3 haftadan fazla tüketilmesi durumunda bağırsakta kalıcı hasara hatta uzun vadede tümörlere bile neden olabilir. Ayrıca sinameki, bağırsaklarda kronik bir tembellik de ortaya çıkarabilir.
İki haftadan fazla kullanılması önerilmeyen sinameki çayı, sindirim sistemini tembelleştirerek, bağırsak fonksiyonlarının bozulmasına neden olabilir. Uzun süre sinameki çayı tüketenlerde; kas güçsüzlüğü, kalp rahatsızlıkları ve karaciğer tahribatı ortaya çıkmaktadır.
Müshil etkisi nedeniyle kabızlık probleminde kullanılan sinameki çayı etkisini 8-10 saat içinde göstermeye başlar. Beklenmeyen bir durumda sağlık kuruluşuna başvurunuz. Uzun süre sinameki çayı kullanımı, kan dolaşımında yer alan kimyasalların dengesini bozabilir.
Sinameki Çayı Aç mı Tok mu İçilir? Aç ya da tok kullanımı fark etmezken tok karnına kullanımı hazımsızlık problemini giderebilir. Ayrıca, aç karnına alındığında şiddetli mide problemleri yoksa bağırsaklar boş olacağı için biriken toksinlerin daha hızlı atılmasına yardımcı olabilir.
Mide ve bağırsakları çalıştıran bitkiler arasında sinameki çayı da bulunmaktadır ancak bu bitkiyi hekim önerisi olmadan kullanmamak gerekir. Çünkü bu tür bitkileri fazla tüketmek bağırsak tembelliğine neden olabilir dolayısıyla tüm vücut sağlığını olumsuz etkileyebilir.
Bitki çayı olarak hazırlanıp tüketilebilen Sinameki Otu Faydaları İbrahim Saraçoğlu tarafından özellikle kabızlık problemleri yaşayanlar için dile getirilmiştir. Ancak Sinameki Otu Faydaları sadece kabızlığa iyi gelmesiyle sınırlı değildir.
Yemeklerden sonra su ile yutulabilir. Yemeklerin üzerine eklenebilir. Bal ile karıştırılarak, yemekten sonra tüketilebilir. Endüstriyel alanda kullanılan müshil ilaçlarının içerisinde bulunan doğal ana bileşenlerden biridir.
Kökeni Çin, Afrika, Pakistan ve Hindistan gibi ülkelerdir. Kendiliğinden doğada yetişebilen açlık otu, ülkemizde bazı yörelerde “sinameki” adı ile bilinen bitkinin bir türüdür. Genellikle “erkek sinameki” ve “deve gözü” isimleri ile bilinir.
Sinameki çayı sade şekilde tüketilebileceği gibi farklı çay çeşitleri ile birlikte de kullanılabilir. Örneğin; papatya çayı, melisa çayı gibi çaylarla tüketilidiğinde sinirleri rahatlatıcı etkisi bulunur. Sinameki çayı demlendikten sonra özellikle geceleri yatmadan önce kullanıldığında etkisini daha iyi gösterir.
Bu bitki ABD'de yetişkinler ve 2 yaş ve üzeri çocuklar için reçete edilmeyen bir kabızlık ilacı olarak kullanılmaktadır.
Sinameki otunun faydaları
Kabızlığa karşı etkili bir müshil olarak kullanılır. İştah kesici etki gösterebilmektedir. İdrar söktürücü ve şişkinlik azaltıcı olarak diğer bitkiler ile karışım olarak kullanılır.
Bağırsağın doğal çalışma hareketi azalır ve bu kronik kabızlık haline gelebilir. Bitki çayları arasında rezene, papatya, ıhlamur sindirim sisteminin rahatlamasına yardımcı olur.
Sinameki Kürü Tarifi
Bunun için ise bir çay bardağı suya sinameki otu konularak kaynatılıyor ve 5 dakika demlenmeye bırakılıyor. Sonrasında elde edilen karışım süzülerek ılıdığı zaman içine bemiks ampul ile badem yağı eklenerek karıştırılıyor. Saçlara elde edilen bu karışım köklerden başlanarak uçlara doğru sürülüyor.
Düzenli tüketim sonrası vücutta bulunan ödemi atmaya yardımcı olan, idrar yolları üzerinde gelişebilecek olan enfeksiyonlara karşı koruma sağlayan kiraz sapı çayı, aynı zamanda böbrek taşlarının önlenmesinde ve vücuttan atılmasında da son derece etkilidir.
Sinameki çayı yapmak için iki çay bir bardak su kaynatılır. Kaynadıktan sonra ocağın altı kapatılır ve üzerine iki çay kaşığı sinameki otu eklenir. Kapağı kapalı bir şekilde 8 ila 10 dakika demlenmeye bırakılır.
Ciddi vakalarda sinameki yerine barut ağacı kabuğu kullanılması daha az yan etkiye sahip olması, tahriş edici etkisinin daha düşük olması nedeniyle tercih edilebilir. Ülkemizde bulunan bu bitkinin dal kabuklarının toplandıktan sonra bir yıl bekletilmesi gerekmektedir.
Ürünlerimiz ilaç değil; bitkisel takviye niteliğindedir. Yemekten sonra tok karnına 1 çay kaşığı toz sinameki su ile yutulur. Bu miktar normal büyük abdeste çıkmaya fayda etmezse miktar artırılır.
Sinameki çayı, içeriği sayesinde kadınların regl dönemlerinde oluşan gerginliğin giderilmesinde etkilidir. Aynı zamanda sinameki çayı, adet döneminizin dengelenmesinde de etkilidir.
Antibaktariyel bir bitkidir. Sivilcelere karşı da etkilidir. dökülmesini engeller. Hazımsızlık ve gaz sancılarını giderici etkisi vardır.
Demlenen sinameki çayını süzüp, sıcak olarak bardaklara dökün. İsteğe göre çayın içine birer çay kaşığı bal koyup, tatlandırabilirsiniz. Fakat sinameki çayının etken maddesini kaybetmemesi için içine asla limon sıkmayın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri