Televizyonu dinin neşrinde kullanmak güzel iken, dinin aleyhinde ve günahların yayılmasında kullanmak çirkin ve haramdır. Film ve sinema da aynı şekildedir. İçinde günah ve haram unsurlar yoksa, izlemekte bir sakınca yoktur.
Değerli kardeşimiz, Televizyon, bilgisayar ve oyunlar yapmak ve haram olmayan programlar yapmak ve izlemek haram değildir.
buyurarak harama bakmayı, zinaya götüren fiillerden olduğu için caiz olmadığını belirtmiştir. Bu itibarla, erkek veya kadının, birbirlerini tahrik edici hal ve hareketlerde bulunmaktan kaçınmaları gerekir.
- Günaha girmemek için nelere dikkat etmek gerekir? Değerli kardeşimiz, Öncelikle şunu ifade edelim ki, dizi izlemek günahtır veya caizdir şeklinde genel bir hüküm yok.
Değerli kardeşimiz, İslami hassasiyeti olmayan, muhtemelen İslam'a karşı faaliyeti arkasında gizleyen, bu yüzden asıl maksadı olan bozucu yayınların yanına bir kısım aldatıcı düzgün yayınlar da koyan dijital ortamlara üye olarak onları desteklemek caiz olmaz.
İlgili 37 soru bulundu
Herhangi bir video paylaşım sitesi / uygulaması üzerinden yayınlanan videolarda, dinen yasaklanan bir unsur olmaması, videoların resmi kurallara ve usulüne uygun olarak yapılması ve reklam içeriklerinin de dinen caiz ve meşru olması gerekir.
Konuyla ilgili vatandaşların soruları üzerine bir açıklama yapan Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, birer emek mahsulü olarak internet ortamına geçirilmiş olan her türlü program, yazılım, kitap, müzik gibi ürünleri ilgililerin izni olmadan elde edip kullanmanın helal olmadığına hükmetti.
İnternet, radyo, TV ve filmler, iyi insanlar tarafından hazırlanır, Allahü teâlânın razı olduğu şeyleri bildirir, İslamiyet'in önemini, ahlak, ticaret, sanat, fabrikaların çalışması, tarihi olaylar gibi din ve dünya bilgileri verirse, bunları seyretmek ve dinlemek günah olmaz.
İslam'a hizmet eden, insanlığa faydalı olan, ahlakî değerlere teşvik eden ve gayrimeşru unsurları barındırmayan dizileri yapmakta ve seyretmekte bir sakınca yoktur.
Bunu da bilelim. Ayn zamanda torrent, emule gibi açık paylaşım platformlarında paylaşılan filmlerin telif hakları olmasından ötürü indirmek izlemek haramdır ve kul hakkıdır. Sahibinin izni gerekir. Aynı zamanda oyun ve müzikler de eğer telif hakları varsa, internetten ulaşıp edinmenin haram olduğu söylenebilir.
Malik bin Enes'e göre haram sayılır. Maliki mezhebine göre her zaman yasaklanmıştır. Aynı zamanda, Maliki okulunda pornografi ve uyuşturucu gibi yasadışı materyaller kullanılmadan özel olarak yapıldığında mastürbasyona izin veren bir azınlık görüşü de vardır.
Şafiî fakihlerinden İbn Hacer Heytemî ve Şirvanî'nin "Aynada veya suda görünen kadın görüntüsüne bakmak haram değildir. Ancak fitneye vesile olduğu takdirde haram olur." dedikleri, Kalyûbî'nin ve Büceyremî'nin ise aynadaki ve sudaki görüntüye şehvetle bile bakmanın haram olmadığını söyledikleri aktarılmaktadır.
Bunun gibi zinanın mukaddemesi de bir nevi zina gibi tabir edilmiştir. Göz zinası, gayrimeşru cinsel ilişki gibi değildir. Göz zinası da haram olmakla beraber normal zina gibi aynı derecede bir günah değildir.
Bu sebeple birer emek mahsülü olarak internet ortamında geçirilmiş olan her türlü program, yazılım, kitap, müzik vb. ürünleri ilgililerin izni olmadan elde edip kullanmak caiz değildir.” cevabı verildi.
Tiyatroda bulunmak, oynamak günah mıdır? Bulunduğumuz tiyatronun konusuna, oynanan rollerdeki kişilere, o esnadaki farz olan görevlerimizin ihmal edilip edilmemesine göre değişebilir bu durum. Ama prensip olarak tiyatro haram değildir.
Bunlar, şere alet olabileceği gibi, hayra da alet olabilirler. Yani bunların helali helal, haramı haramdır. Yalnız şunu ifade etmek gerekir ki, televizyon ve radyo ticaretini yapmak caiz değildir desek işi hall etmiş olmayız.
Müziğin kendisi bizatihi haram değildir. Kur'an-ı Kerim'de ve sahih sünnette müzikle meşgul olmayı veya bir müzik parçasını dinlemeyi yasaklayan bir emir yoktur. Hz. Peygamber'in bayramda eğlenip müzik aletleri çalan kişilere engel olmadığı biliniyor.
Diyanet İşleri Başkanlığı'nın Alo Fetva Hattı'na (190) göre ise futbolun haram olduğu doğru değil: "Diyanet'in böyle bir fetvası yoktur.
Kadın ve erkek açısından fark olmaz. İslam'ın sağlıklı ve etkili bir şekilde korunması ve yayılması için bu çeşit sanat faaliyeti zorunlu bulunursa, asgari tavizlerle caiz olabilir. Ama zaruri olduğuna bir heyetin karar vermesi gerekir. Kişi kendinde zaruri görürse yapar, sorumluluk da kendine ait olur.
'İZİNLİ KULLANMAK CAİZDİR'
Dr. Süleyman Uludağ, komşudan izin alınarak internet kullanımının caiz olduğunu ifaderek "Komşunun internet ağını izinsiz kullanmak, komşunun elektrik ve suyunu izinsiz kullanmak gibidir. Bu durum hem devletten hem de komşudan çalmaktır ve caiz değildir.
- Aklı olmayan eşyaya, akılı telefon, akıllı saat, yapay zeka, akıllı alet gibi bir ifade kullanmak caiz mi, dini açıdan bir sakınca olur mu? Değerli kardeşimiz, Akıllı telefon vb. ifadeleri kullanmakta bir sakınca yoktur.
Caiz görmek, uygun bulmak; caiz olmak; yapılması mahzurlu olmamak, dînen yasaklanmamış olmak gibi anlamlarda kullanılır. Bunun tersi olan "caiz değildir" sözü ise, caiz olmamak, yani yapılması mahzurlu olmak, doğru olmamak veya dînen yasaklanmış olmak demektir.
“i. İslam'da hem çalgı çalmak hem de müzik dinlemek Kur'an'da dolaylı olarak hadislerde ise açıkça yasaklanmıştır. ii. Müzik var olan gücüyle inananları doğru yoldan ayıracak derecede tehlikeli bir etkinliktir.
Dinimizin temel inanç, amel ve ahlak ilkelerine aykırı olmayan, haramların işlenmesine sebep olmayan müzik türlerini dinlemekte ise dinen bir sakınca yoktur. Kur'ân ve sünnette müzikle meşgul olmanın, müzik dinlemenin mutlak anlamda günah olduğunu gösteren deliller bulunmamaktadır.
Müzik mutlak olarak helal veya haram değildir. Bu, müziğin sözlerine göre, söyleyene göre değişen bir durum arz eder. Eğer müziğin konusu İslam'a aykırı bir şey taşımıyorsa herhangi bir enstrüman ile söylenmiş olması onun haram olduğu anlamına gelmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri