Resim ve sinema arasındaki bu ilişki birçok açıdan benzerlik gösterirken resim ve sinema arasındaki temel ayrım ise devingenlik ve durağanlıktır. Resim sanatı kompozisyon düzleminde devingendir. Sinemada devingenlik ise, görüntüyü oluşturan sayısız resmin kurguyla birleştirilmesi ile oluşur.
Görüntünün ışık yoluyla saptanıp kaydedilmesi esasına dayanan sinemanın ilk formu resimdir. Resim, hareketli görüntüye dönüşürken formu da değişir ve sinema ortaya çıkar. Bu çalışmada, aynı zamanda bir teknik, bilim, ticaret, endüstri alanı olan sinemanın görsel bir sanat olarak resim sanatıyla ilişkisi irdelenecektir.
Tiyatro, sinema, opera, operet vb. Geleneksel sınıflama, güzel sanatları, hitap ettiği duyu organlarına göre sınıflar. Söz gelimi görsel sanatlar (plastik sanatlar), göze ve görmeye dayanan sanatları; resim, heykel, mimari gibi dalları bir grupta toplar.
Sinema veya Sinema sanatı, kamera aracılığı ile elde edilmiş görüntülerin bir ışık aracılığı ile beyaz renkte bir perdeye yansıtılarak film adı verilen sesli veya sessiz hareketli videolar elde edilmesi işidir. Üretilen bu filmler, sinema salonu adı verilen özel binalarda gösterilmektedir.
Işık, renk, kompozisyon, kurgu, ses, görüntü, makyaj, kamera, dekor, oyunculuk gibi özelliklerin yaratıcı bir şekilde kullanılması ile birlikte sinema sanatsal anlamda da keşfedilmiştir. Diğer sanatlara göre gerçeğe yaklaşmadaki becerisi sinemanın ayrıksı bir özelliğidir.
İlgili 37 soru bulundu
Bu denemecinin özgün düşüncesinde sinema bir sanat biçimi olarak kendinden önceki altı geleneksel sanata (mimari, musiki, resim, heykel, şiir ve dans) eklenir çünkü sinema aynı anda plastik sanatların, ritmik sanatların, bilimin ve sanatın füzyonudur yani birleşimidir.
Sinema, toplumun değerlerini, mevcut inançlarını ve gelenek göreneklerini yansıtan, insanların duygularını harekete geçiren bir sanat dalı olmuştur. Toplumların ortak noktada buluştukları kültür, insanları birbirine bağlar. Bu kültür sayesinde sinemanın toplumlarla iletişime geçmesi kolaylaşır.
Beş temel konudan (Kamera Açıları, Kesintisizlik, Kurgu, Yakın Çekim, Kompozisyon) yola çıkan Mascelli, film yapımcılarına görsel düşünme konusunda ayrıntılı ve uygulamalı bir kurs sunmaktadır.
1895'te Lumiere Kardeşler'in "cinematoghraphe" adını verdikleri aygıtla halka açık ilk film gösterimini yapmalarıyla başlayan sinema, geçen yüzyıl boyunca bünyesine ses, renk, müzik ve dijital efektleri eklemiş, sinema perdesinden dijital ortama taşınarak büyümüş ve zenginleşmiştir.
Sinema, sanat olduğu kadar en yaygın, geniş yığınları sarmalayıp etkileyebilen, sosyalleştiren bir kitle iletişim aracıdır da aynı zamanda.
Fotoğraf sanatı Resmin yan dalıdır ama burada vurgulamak gerekir, Fotoğraf sanatı Resim sanatının içindedir, Resim sanatının değişik bir tekniği olarak kendisidir, Resim Sanatı nasıl objeleri fırça darbeleri ve boyalarla ister istemez değiştiriyorsa Fotoğraf sanatı da objeleri en azından siyah-beyaz çekerek, veya ...
Plastik sanatlar adıyla da bilinen görsel sanatlar heykel, mimari, hat ve resimdir. Tiyatro, sinema, bale ve opera ise dramatik sanatlar grubunda yer alır.
Görsel sanatlar göze hitap eden ürünler çıkaran sanatlardır. Seramik, resim, heykel, tasarım, fotoğrafçılık, çini ve mimarlık bu sanatlara örnek olarak verilebilir. Gösteri sanatları, kavramsal sanat ve dikiş gibi farklı sanat türleri de görsel ögeler barındırmaktadır.
Yedinci sanat, güzel sanatların geleneksel altı dalına (resim ve heykel, mimari, dans, tiyatro, edebiyat ve müzik) sonradan eklenen "sinema sanatı" nı anlatan deyim.
Aslında sinemanın esas amacı insanları bir kaç saat eğlendirip hoşça vakit geçirtmek ve bunu yaparken de ticari olarak mümkün olduğunca iyi hasılat yapıp bol kar etmektir. (Günümüzde filmlerin başarısı yaptıkları hasılatla ölçülmektedir).
Auguste ve Louis Lumière kardeşler 28 Aralık 1895'te gerçekleştirdiği toplu film gösterimi ile tarihte ilk defa birden fazla bireyin bir arada film izleme deneyimini yaşamasını sağladılar. Gösterilen ilk film ise “Bir Trenin La Ciotat Garına Varışı” isimli yapıt oldu.
Ömer Turgut Demirağ (13 Aralık 1921, Sivas - 14 Ocak 1987, İstanbul), Türk sinema yönetmeni, yapımcısı ve senarist. ABD'de sinema eğitimi aldıktan sonra Türkiye'de And Film adlı film yapım şirketini kurdu. "Yeşilçam'a Hollywood sinema tekniklerini getiren kişi" olarak bilinir.
3D IMAX teknolojisinden bir üst modeli olarak geliştirilen 4DX teknolojisi yeni nesil bir sinema teknolojisidir. 4DX teknolojisi hareket, titreşim, ışık efektleri, rüzgar, su ve hatta koku ile izleyiciye mükemmel bir sinema deneyimi yaşatmayı hedefler. Bu teknoloji ile izleyici adeta filmin içinde gibi hisseder.
Lumiere Kardeşler ilk gösterilerini 28 Aralık 1895'te Paris'te, Capucines Bulvarı'ndaki Grand Cafö'de gerçekleştirdiler ve bu gösteri sinemanın başlangıcı olarak kabul edildi.
Diğer bir görüşe göre sinematografik görüntü; aydınlatma, çerçeveleme, görüntü düzenlemesi, alıcı açısı, görüş noktası, nesnelerin ve alıcının devinimi, kurgu, dekor, giysi, makyaj, aksesuar, oyun, oyuncu gibi etmenlerle oluşur (Algan, 1996: 78).
Sinemanın seyirci üzerinde yeni anlamlar inşa etmesi ve insanlar ve toplum üzerindeki bu etkisi din eğitimi açısından etkili ve önemli bir araç olarak karşımıza çıkmakla beraber, bireylerin dini ve ahlaki anlamda tutum ve davranışlarını olumsuz anlamda etkilemesi gibi büyük bir sakıncayı da barındırmaktadır.
Ayrıca günümüzde artık diziler de sessiz sinemada yer almaktadır. Sessiz sinemada filmin veya dizinin yerli mi yoksa yabancı mı olduğu da belirtilerek filmin bulunmasında kolaylık sağlanmış olur. Yerliyi başparmağınızı aşağı doğru indirerek, yabancıyı da başparmağınızı yukarıya doğru işaret ederek belirtebilirsiniz.
1895 yılında ise kardeşler Lumiere, ilk sinema gösterisini gerçekleştirdi. Bu gösteride, bir trenin bir istasyona gelişi ve insanların buharlı lokomotife binmesi görüntülendi. Bu gösteri ile birlikte, sinema sanatı doğmuş oldu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri