Saçı temizlemek, yıkamak, koku sürmek, taramak ve boyamak Hz. Peygamber'in (sas) teşvik ettiği hususlardandır (Buhari, Enbiya, 50; Müslim, Libas, 80). Buna göre, başkalarını yanıltma kastı olmaksızın saç, sakal ve bıyık boyanabilir (Mubarekfuri, Tuhfetü'l-Ahfezi, V, 333).
Ebû Kuhafe'nin saçlarının beyazlaştığını gören Allah Resulü “Bu beyaz saçları değiştiriniz ve siyahtan sakınınız." diye buyurdu (Müslim, Libâs, 78, No: 2102). Konuyla ilgili aktarılan diğer rivayetlere binaen bazı fakihler saçı siyaha boyamanın haram değil mekruh olduğu görüşünü benimsemiştir.
Buna göre saçları siyaha boyamak mekruh olmakla birlikte sarı veya kızıl renge boyamak müstehap görülmüştür. Demek ki, saçları siyaha boyamak gençler için mekruh olmadığı gibi kadınlar için de mekruh değildir.
Kararda, "Kadın, kocasının izniyle saçını istediği renge boyatabilir; kına sürebilir. Boya, saç üzerinde kimyasal bir tabaka oluşturup suyun temasına engel olmadıkça guslü ve namaz abdestini engelleyici bir unsur değildir." denildi.
Diğer yandan kullanılacak boyada siyah renk tercih edilmemelidir. Çünkü saç boyası genellikle yaşlı erkeklerin beyazlaşan saçları için söz konusu olur. Siyah renk yaşlı kimseyi, olduğundan çok genç gösterir. Bu durum kınalama veya boyayı amacından saptırabilir.
İlgili 39 soru bulundu
Peygamberin teşvik ettiği hususlardandır (Buhârî, Enbiyâ, 50; Müslim, Libâs, 80). Buna göre, başkalarını yanıltma kastı olmaksızın saç, sakal ve bıyık boyanabilir (Mubârekfûrî, Tuhfetü'l-Ahfezî, V, 433-441). Ancak saçı beyazlaşan kimse genç olursa, siyaha boyamasında da bir sakınca görülmemiştir.
Kadınların kocalarına şirin görünmek için saçlarını siyaha boyamaları caizdir.
Bu kimseler için cilde yapışan ve tırnak aralarında kalan hamur, mum, zamk, boya vb. şeyler abdest ve gusle engel olmaz. Fakat isteğe bağlı olarak vücuda sürülen ya da yapıştırılan ve suyun bedenle temasına engel olan boya, oje, ruj gibi maddeler, bu ruhsatın dışındadır.
Kadınlar, deri üzerinde bir tabaka oluşturan veya oluşturmayan boyalarla kocalarına şirin görünmek için boyanabilirler. Ancak abdest ve gusülde tabaka oluşturan boyaların temizlenmesi gerekir. Aksi halde abdeste ve gusle engel olur.
Buna karşılık, vücutta tabaka oluşturmayan saç boyası, kına gibi makyaj malzemeleri abdest ve gusle mani değildir. Buna göre bayanların özel hallerinde tabaka oluşturmayan saç boyası kullanmaları gusle mani olmaz.
Değerli kardeşimiz, Bu boya abdeste ve gusle mani olmayan türden bir boya ise, boyalı saç üzerine mesh yapılabilir. Insanların saçları genel olarak sarı, kızıl, kahverengi veya siyah renkte olur.
Yabancı erkeklerin ilgisini çekme niyeti olmaksızın, içinde bulunulan toplum tarafından yadırganmayacak tarzda; kadınlar saçlarını boyayabilir. Kadınlar adetliyken, loğusa iken veya cünüp iken normal olan günlük yeme içme gibi mübah işlerini yaparlar. Bunda dinen bir sakınca yoktur.
Din İşleri Yüksek Kurulu, 'Kadınların ve erkeklerin saçlarını boyamaları caiz midir? ' sorusunu cevaplandırdı Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, başkalarını yanıltma kastı olmaksızın saç, sakal ve bıyığın boyanabileceğini açıkladı.
Siyah saç deyince senin de aklına bembeyaz bir ten, renkli gözler geliyor mu? Pamuk Prenses'i andıran bu görünüm, siyah saçın yalnızca açık tenlilere yakıştığını düşündürüyor. Ancak doğru tonu tercih ettiğinde buğday veya esmer ten rengine sahip olanlar da siyah saç rengini kullanabilirler.
Eğer geçici siyah boyası ile saçlar boyandıysa 4 ya da 5 yıkamada akmaya başlar. Eğer orta ve kalıcı siyah saç boyası kullanıldıysa akma işlemi gerçekleşmez. Aynı zamanda kişinin yapacağı saç bakım işlemleri boyanın akmasını yavaşlatır ya da hızlandırır.
Her şeyden önce şunu bilmen gerekir; siyah saç rengi tek bir uygulamada sarı tonlarına geçiş yapamaz. Yani, “kuaföre giderim, hemen saç rengim sapsarı çıkarım” gibi bir düşüncen varsa yanıldığını söylemeliyiz… Saç rengin ilk önce 7-8 tona kadar açılır sonrasında da adım adım, her uygulamada birkaç ton daha açılır.
Piyasada helal sertifikalı olarak bilinen saç boyası Malezya'dan ithal edilen Shurah saç boyasıdır.
Bu itibarla, abdest veya gusül alacak kimsenin, yıkanması gereken organlarında, suyun altına ulaşmasına engel olacak bir tabaka bulunmamalıdır. Oje ve ruj gibi vücut üzerinde tabaka oluşturup suyun bedene ulaşmasına mani olan maddeler abdest ve gusle engel olur. Bunların abdest veya gusülden önce giderilmesi gerekir.
Sual: Saça sürülen jöle, kirpiğe sürülen rimel abdeste ve gusle mani midir? Bunların altına su geçirirse, abdeste ve gusle mani olmaz. Geçirmezse veya geçirmeyenleri varsa, abdeste ve gusle mani olur. (Geçirmiyormuş diye duyduk) demekle, gusle ve abdest mani olmaz.
Hormonal değişikliklerin yanında vücut ısı miktarı da artmaktadır. Bu nedenle vücudunuza uygulayacağınız saç boyası gibi herhangi bir kozmetik işlem oluşturacağınız rengi etkileyebilir. Saç rengini tamamen değiştirmek istiyorsanız bunu adet döneminizde yapmamanızı tavsiye ediyoruz.
Bu nedenle cilt üzerinde suyun deriye temas etmesini önleyecek maddeler bulunursa gusül ve abdest geçerli olmaz. Cilt üzerinde kalın bir tabaka oluşturan fondöten, kapatıcı gibi ürünler ise suyun temasını engellediği sürece abdesti geçersiz kılmaktadır ve abdestin tazelenmesi gerekmektedir.
Yüksek kurul, erkeğin saçını siyaha boyamasına 'mekruh', onun dışında kına gibi renklerle boyamasına 'caiz' olarak fetva verdi.
Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu'nun hazırladığı 2018 yılında “Fetvalar” kitabında “Saç ektirmek ve peruk kullanmak caiz midir? sorusuna, "zorunlu hâller dışında caiz değildir" cevabını verdi.
Beyaz saçın üzerine bir rengin eşit bir şekilde tutturulabilmesi zor bir meseledir. Beyaz saçların üzerine boyanabilecek ve etkili çözüme ulaştıracak renkler arasında ise sarı saç boyaları ve tonları, ışıltılı gri ve küllü kumral saç boyası renk tonlarıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri