Sinir ajanları, kimyasal ajanlar içerisinde en dikkat çeken ve etkin olan sınıf olmuştur. Sinir sistemini olumsuz etkiledikleri için bu şekilde adlandırılmaktadırlar. Bütün sinir ajanları organofosfatlı bileşikler sınıfına girmektedir.
Sinir gazı maruziyetinde tedavi genel olarak önce ABC ile başlar. Dekontaminasyon sonrası tüm hastalarda genel destek tedavisi uygulanırken Atropin ve Piralidoksim (PAM) ile tedaviler hemen uygulanmalıdır. Hastaları entübe ederken özellikle süksinil kolin kullanımından depolarizan ajan olduğu için kaçınmak gerekir.
Sinir gazı, solunum, enjeksiyon ya da deriden nüfuz yoluyla vücuda girip nöronlara (sinir hücrelerine) zarar vererek vücutta, istemsiz kasılma ve ölüme sebep olan kimyasal maddedir. Genellikle kimyasal silah olarak kullanılan bu maddeler başlıca Tabun, Soman ve Sarin'dir.
ETKEN: Sinir gazları (sinir ajanları) G ve V olmak üzere 2'yeayrılır. G grubunda (GA) tabun,(GB) sarin,(GD) soman gazları, V grubunda ise Vx gazı bulunur. Kişinin sinir sistemini doğrudan etkiler ve hayati fonksiyonları felce uğratırlar.
YAKICI GAZLAR ( Hardal gazı, Kükürtlü hardal, Levisit, Fosgen, Oksim) : Doku hasarı yaparlar. Gözler, cilt ve solunum yolu dokusu vücudun ilk etkilenen bölgesidir. DNA hasarına neden olur. BOĞUCU GAZLAR; AKCİĞER İRİTANLARI ( Fosgen, Difosgen, Klor, Kloro pikrin) : Öldürücü etkilidirler.
İlgili 33 soru bulundu
Ajan kelimesi casus anlamına geldiği için casusluk yapan insanlara ajan denmektedir. Ajan olan kişiler çalıştığı yere değil çalıştığı yerin düşmanı için çalışmaktadır. A takımında çalışan ajan aslında B takımına çalışmaktadır. Ajanlar milletler arasında veya güvenlik örgütlerinde kullanılabilmektedir.
Boğucu ajanlar vücuda çoğunlukla solunum yolu ile girer. Bu maddeler kanın ödemine ve akciğerlerin sıvı ile dolmasına neden olarak maruz kalınmasından yaklaşık olarak 4 saat sonra ölüme sebebiyet verirler. Gözlemlenen etkiler ajanın türüne göre hızı veya gecikmeli olarak gözlemlenebilir.
Periferik sinir hastalıklarının ortaya çıkma nedenleri arasında travmatik yaralanmalar, enfeksiyonlar, metabolik problemler, kalıtsal nedenler ve toksinlere maruz kalma sayılabilir. Bu nedenlere ek olarak diyabet rahatsızlığı da periferik sinir hastalıklarının en yaygın nedenlerinden biridir.
Eğer koruyucu kılıfta hasarlanma yoksa veya kılıf tamiri yapılmış ise liflerin büyümesi boş tüpler içinden devem ederek motor veya duysal sinirlerin ileti uç noktalarına(reseptör) kadar iyileşme sağlanır. Sinir vücudun en yavaş iyileşen dokusudur.
Esad'ın katliamda kullandığı sarin gazı sinir sistemini felç ederek saniyeler içinde insanı öldürüyor. 1938'de Alman kimyager Gerhad Schrader tarafından bulunan gaz çok küçük bir damlasıyla dahi canlıları yok edebiliyor. Nazi Almanyası'nda katliamlarda kullanılan sarin gazı en acımasız savaş aracı olarak tanımlanıyor.
Sinir gazı krizinde panzehir olarak 1 ampul IM Diazepam uygulanır.
Sarin gazının panzehiri atropin, biperiden ve pralidoxime içerir. Tedavi hızlı uygulandığı ölçüde etkilidir; ancak maruz kalma ve tedaviye başlanması arasında biraz zaman geçmişse de etkili olabilir.
Sinir sistemini güçlendiren hareketler arasında; Derin derin nefes almak, yalın ayak toprak üzerinde yürümek, güneş ışığından faydalanmak, yoga yapmak, yeteri kadar magnezyum almak, omega 3 yağ asitlerini tüketmek, spor yapmak, yeşil çay içmek, papatya ve ıhlamur çayları tüketmek yer alıyor.
Kan zehirleyici ajanlar vücutta bulunan sitokrom oksidaz enzimini bloke ederek kanın oksijeni kullanma ve taşıma kabiliyetini engeller.
Kişide ruhsal sorunlar var ise; fobi, anksiyete, çarpıntı, kolay ağlama, sinirlilik, aşırı duyarlılık gibi çeşitli belirtilerle kendini gösterir. Sinir hastalığının belirtileri içerisinde histerik olanlarda ise; kişide uyuşma, bayılma, çeşitli bölgelerde karıncalanma, bellek yitimi, histerik felçler vb. gözlemlenir.
Nöronlar, hasar gördüklerinde özellikle gliyaların yardımıyla, kendilerini yenileyebilirler.
Bu hastaların pek çoğu özel sara ilaçları (Gabapentin, Pregabalin, Karbamazepin, Lamotrigine vb.), beyin hormonları üzerinden etki eden ilaçlar (amitriptilin, venlafaksin, duloksetin vb.), özgün kas gevşeticiler ve morfin türevleri gibi ilaçlar ile tedavi edilir.
Bedenimizin her yeri sinirlerle kaplı olduğu için vücudumuzun her yerinde nöropatik ağrı olabilir. Mesela şeker hastalarında en fazla ayaklar ve ellerde ağrılar görülür. Hastanın ayağı yanıyor, uyuşuyor, karıncalanıyor ve hastalık ilerledikçe ağrının ellere de yayıldığını söylüyor.
Nöroloji sinir sistemi fizyolojisi ve hastalıkları ile ilgilenen tıbbi bilim dalıdır. Sinir sistemi; beyin, spinal kord (omurilik) ve periferik sinir sisteminden oluşur. Bu üç bölümden herhangi birinde gelişen ve cerrahi müdahale gerektirmeyen hastalıkların tedavisi nöroloji bölümü tarafından yapılır.
G grubunda tabun,sarin,soman gazları, V grubunda ise Vx gazı bulunur. Bunlar en toksik kimyasal savaş ajanlarıdır.
Bakteri, bitki, mantar ya da hayvan gibi canlı varlıkların ürettiği zehirli maddelerdir. Bu maddeler; temas halinde veya vücut dokuları tarafından absorbe edildiğinde hastalık yapma özelliğine sahiptirler. Diğer kimyasal zehirlerden farklı olarak bu maddeler canlılar tarafından üretilmektedir.
Uçucu Ajanlar:
Kullanıldığı andan itibaren 10-30 dakikadan daha fazla kalıcılığı olmayan ajanlardır. Bu ajanlar kullanıldıktan sonra çok çabuk buharlaştığından genellikle maruziyet solunum yolu ile olur ve etkileri kısa zamanda ortaya çıkar. Ancak kolay buharlaştıkları için çevrede uzun süre kalmazlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri