Sinir sistemine bağlı olarak gelişen anormallikler: Sinir sistemi vücudun sindirim sürecinde meydana gelen değişikliklere tepki verebilir. Bu da ağrı, ishal ve kabızlığa neden olur. Bağırsak kaslarında kasılma: Normalden daha uzun süren ve şiddetli oluşan kasılmalar gaz, şişkinlik ve ishale sebebiyet verebilir.
Stres, vücutta bir dizi fizyolojik tepkiye neden olduğu için mideyi etkileyebilir. Genellikle karın bölgesinde bir rahatsızlık, gerginlik veya ağrı şeklinde kendini gösteren rahatsızlık, kişiye göre farklılık gösterebilir. Kimi insanda mide bulantısı, hazımsızlık, şişkinlik veya ishal gibi belirtiler de görülür.
Stres, birçok rahatsızlığa zemin hazırlayabildiği gibi, tuvalet alışkanlıklarında da değişime neden olabiliyor. En önemli nedenlerinden biri stres olan ve gaz, karın ağrısı, şişkinlik, ishal, kabızlık gibi belirtilerle ortaya çıkan huzursuz bağırsak sendromu, sosyal hayatı olumsuz yönde etkileyebiliyor.
Sinirlenince mideyi uyaran sinir fazla çalışır ve gastrit, ülser gibi rahatsızlıklara yol açar. Bu gibi örnekleri çoğaltabiliriz. Ağrı çeken hastanın ızdırabı büyüktür. Bu ağrıların sebebi sinir sisteminin bozukluğu da olabilir.
Belirtiler arasında genel ağrı, diş gıcırdatma, baş ağrısı ve yüz, boyun veya omuzlardaki kas gerginliği sayılabilir. Stres dönemlerinde, fiziksel ve zihinsel tepkilere yol açan üç ana hormon salınır. Vücut, gerekirse vücudu kaçmaya hazırlamak için adrenalin (dövüş ya da kaç hormonu) salgılar.
İlgili 29 soru bulundu
Psikosomatik ağrılar, vücudun bir çok yerinde görülebilir. Karın Ağrısı: Yaşanılan olumsuz olaylar, stresli bir işe sahip olmak, kaygılar ve korkular mide ve bağırsak sitemini olumsuz etkiler. Stresli anlarda karın ağrısının başlamasının veya bağırsak sisteminde ağrı ve acı olmasının sebebi budur.
Dinlenme ve Rahatlama: Stres ve gerginlik karın ağrısını artırabilir, bu nedenle rahatlatıcı aktiviteler, meditasyon veya derin nefes alma egzersizleri yardımcı olabilir. Sıcak veya Soğuk Paketler: Karın bölgesine sıcak veya soğuk paketler uygulamak ağrının hafiflemesine yardımcı olabilir.
Psikolojik ağrının herhangi bir ağrıdan farksız olmadığını belirten Erkmen, “Yani en az onun kadar şiddetlidir hatta çok çok daha şiddetli olur. Psikolojik ağrıların tahrip gücü çok yüksektir ve kişinin hayatını perişan ediyor. Bir işi yapıyorsun ve sırtın, başın veya herhangi bir yerin ağrıyor, performansınız düşüyor.
Beyin ve sindirim sistemi güçlü bir şekilde benzer hormonlar ve sinir sistemi etkisi altındadır. Dolayısıyla, uzamış stres ile birlikte görülen sindirim bozuklukları, kalın barsak uyarısı ile oluşan ishal, kabızlık, kramp ağrıları ve şişkinlik şaşırtıcı değildir.
Stres, psikosomatik ağrıların başlıca etkenidir. Vücut fonksiyonlarının bozulmasına ve işlevlerini yerine getirememesine neden olur. Genellikle göğüs ağrısı, çarpıntı, mide rahatsızlıkları, bulantı, baş ağrısı ve baş dönmesi gibi şikayetlerle kendini gösterir. Psikosomatik ağrılara psikolojik rahatsızlıklar eşlik eder.
Stres gaz sıkışmasına ve sancısına neden olur mu? Birçok hastalığın nedeni olan stresinin, sindirim sistemi üzerinde olumsuz etkileri olabilmektedir. Stres, sinir sistemini ve hormonları olumsuz etkileyebilmektedir. Çok akla gelmese de bazen aşırı strese bağlı gaz sıkışması ve sancı ortaya çıkabilir.
Gereğinden fazla stres ve kortizol hormonu kalp ve akciğerlerin çalışma temposunu bozar. Bunun sonucunda da kalp hastalıkları, felç, yüksek tansiyon ve astım gibi bazı hastalıklar ortaya çıkabilir. Kalp çarpıntınız varsa veya göğsünüzde bir ağrı ve sıkışma hissediyorsanız en kısa zamanda doktorunuza başvurun.
İrritabl (Huzursuz) Bağırsak Sendromu Belirtileri Nelerdir? İrritabl Bağırsak Sendromu (İBS) en belirgin semptomları karın ağrısı, gaz, kramp, midede yanma, acil tuvalete çıkma ihtiyacı ve bağırsak hareketlerinde gerçekleşen ishal ya da kabızlık gibi değişiklikler ile bunun yarattığı şişkinlik hissidir.
Anksiyete belirtileri arasında ayrıca fiziksel olarak baş ağrısı, mide bulantısı, midede karıncalanma hissi ve karın ağrısı da yer alır.
Depresyon mide ve bağırsak rahatsızlıklarına da sebep olabilir. Karın ağrısı, şişkinlik, bulantı ve ilerleyen süreçte gastrit ve mide ülseri, barsak tembelliği ve kabızlık çok sık görülür.
İrritabl bağırsak sendromu, bağırsak hareketleri ve alışkanlıklarında değişim ile karakterize kronik bir rahatsızlıktır. Karın ağrısı, ishal, kabızlık gibi belirtilere yol açan bu hastalık genellikle ömür boyu devam eder.
Nöropatik ağrılar, sinirlerin ağrı iletim bölgelerinde ortaya çıkan ve ağrı kesici ilaçlarla kolay kolay geçmeyen ağrılar olarak tanımlanır. Bu ağrılar oldukça karmaşık bir sendroma işaret eder ve beyin, omurilik, kol ve bacak sinirleri gibi bölgelerden kaynaklanır.
Migren hastalarında anksiyete bozukluğu: Normalde şakakların etrafında veya bir gözün veya kulağın arkasında meydana gelen, başın bir veya iki tarafında hissedilen şiddetli ağrıdır.
Psikolojik vücut ağrısı, sık rastlanan bir durumdur. Kişinin psikolojik sağlığının vücudunu etkilemesi, fiziksel ağrılara sebep olmaktadır. Özellikle stres, ortaya çıkan pek çok rahatsızlığın kökeninde yer almaktadır. En sık görülen psikolojik vücut ağrıları, mide ve baş bölgelerinde kendisini göstermektedir .
Durduk yere karın ağrısı neden olur? Durduk yere ve aniden başlayan karın ağrısı için öncelikle gıda zehirlenmesi ihtimali düşünülür. Ancak kabızlık, irritabl bağırsak sendromu, gıda alerjileri, laktoz intoleransı, ve mide virüsü de durduk yere başlayan karın ağrısına yol açabilir.
Sindirim sistemi sorunlarıkişinin kıvrandıran mide ağrısı çekmesine neden olabilir. Mide ve bağırsak enfeksiyonları, sindirim enzimlerinin yetersizliği, gastrit ve mide ülseri gibi rahatsızlıklar şiddetli ağrılara neden olabilir.
Karın sol alt bölümünde olan ağrılarda, kalın bağırsak iltihapları, yumurtalık sorunları, karın şah damarının hastalıkları, idrar sorunları, dış gebelik sorunu ve apandisit problemi olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri