Daha çok ellerde ortaya çıkan ve görülme sıklığı fazla olan sinir sıkışması, genellikle doktora sorulmadan, günü birlik tedavilerle geçiştiriliyor ancak önemsenmeyen sorun, felç riskini de beraberinde getiriyor.
Sinir sıkışması sonrasında ağrı, uyuşukluk ve kas güçsüzlüğü gibi belirtiler oluşabilir. Sinir sıkışmalarının altında yatan neden genellikle tekrarlayan travmalardır. Bu durum dışında romatoid artrit, şeker hastalığı ve tiroid bezi ile ilgili hipotiroidizm gibi rahatsızlıklarda da sinir sıkışması meydana gelebilir.
Karpal tünel sendromu tedavi edilmediği süreçte kişide kaç zayıflığı ve kaç güçsüzlüğünün ilerlemesine yol açar. Sinir sıkışması ilk olarak kas erimesine sebep olur. Bu durumda hasta ellerini kullanamaz, elleriyle bir şey taşıyamaz ve elleri tutmayacak hale gelir. Hastanın günlük hayat koşulları zorlanabilir.
Median sinir sıkışması ile 1-2-3 parmaklarda uyuşma, karıncalanma, keçeleşme ve ağrı hissi olur. Tünel daha da daralırsa unlar sinirde sıkışır ve 4-5. parmaklarda da uyuşma başlar. Bilekteki sinir sıkışması hemen tedavi edilmezse, zamanla elde kuvvet kaybı başlar ve felce kadar gidebilir.
Sinir sıkışması, bir sinirin çevresinde yer alan kemik, kıkırdak, kas ya da tendon gibi dokular tarafınca oluşturulan basınç sebebiyle meydana gelen durumdur. Bu baskı etkisi neticesinde sinir fonksiyonları negatif yönde etkilenir.
İlgili 29 soru bulundu
Sinir sıkışması belirtilerinden birini yaşayan kişi mutlaka doktora başvurmalıdır. Rahatsızlığın tanısı, fizikî muayene ve EMG sonucuna göre değerlendirilir. Bazı durumlarda ise ultrason, MR ya da doppler gibi tetkiklerden de yardım alınır.
Sinirin sıkıştığı bölgede rahatlaması ve iyileşmesinin hızlanması için fizik tedaviden yararlanılır.
Sıkışmış bir sinir ağrı yapabilir ancak genellikle dinlenme, reçetesiz satılan ilaçlar ve fizik tedavi ile tedavi edilebilir. Çoğu insan sıkışmış bir sinirden tamamen iyileşebilir.
Ameliyatın sonuçları genellikle hasta açısından olumludur. Her cerrahi yöntem sinir sıkışması vakaları için benzer bir başarı oranına sahiptir. Sinir çok kötü bir şekilde bastırılmışsa veya kas kaybı varsa sinir normale dönemeyebilir ve bazı semptomlar ameliyattan sonra devam edebilir.
Sinir sıkışması sonucu görülen belirtiler, etkilenen sinirin yerine ve şiddetine bağlı olarak değişir. Sinir sıkışması, zamanında tanı ve doğru tedaviler uygulandığında genellikle iyileşebilen bir durumdur. Tedavi edilmediğinde veya ihmal edildiğinde ise sinir hasarı ve kronik semptomlara yol açabilir.
El bileğinde sinir sıkışmasının asıl tedavi yöntemi ameliyattır. Başlangıç döneminde veya hafif düzeydeyse ameliyatsız yöntemler uygulanabilir ancak bu yöntemler hastalığın ilerlemesini yavaşlatsa da genellikle ileride ameliyat gereksinimi duyulacaktır.
Periferik Sinir Sıkışması Ameliyatı
Ameliyatta 4-5 santimetrelik bir kesik açılarak baskı hafifletilir. Ameliyat süresi kişinin durumuna göre farklılık göstermekle birlikte yaklaşık 3 saat sürer.
Sinir sıkışmasının durumuna göre ameliyat yapılıp yapılmayacağına karar verilir. Sinir sıkışmalarının büyük bir bölümünde fizik tedavi ve ilaçlar etkili olmaktadır.
Sinir sıkışması problemi için ortopedi ve nöroloji alanında uzman hekimlere gidilmelidir. Doktorların uygulayacağı MR gibi tetkik yöntemlerinin ardından teşhis konur ve bir an önce tedavi sürecine başlanır. Uzun süreli sağlık problemlerinin aksatılmaması gerektiği unutulmamalıdır.
Bu hastaların pek çoğu özel sara ilaçları (Gabapentin, Pregabalin, Karbamazepin, Lamotrigine vb.), beyin hormonları üzerinden etki eden ilaçlar (amitriptilin, venlafaksin, duloksetin vb.), özgün kas gevşeticiler ve morfin türevleri gibi ilaçlar ile tedavi edilir.
Daha çok hastanın el bölgesi uyuşturularak yaklaşık 15 dakikalık bir ameliyat ile median siniri sıkıştıran transvers karpal bağ kesilir. Lokal altında, el bileğinden avuç içine doğru yapılan 2 santimlik bir kesiyle, sinirin üstündeki transvers karpal band kesilerek, sinirin sıkışması ortadan kaldırılır.
Sinir sıkışması ameliyatının cerrahi tedavi olarak seçilmesinin nedenleri arasında; bazı kişilerde hastalığın belirtileri çoğalmış ve ağrılar dayanılmayacak bir hal almışsa, kişide yavaş yavaş his kaybı oluşumu meydana gelmişse cerrahi tedavi olarak ameliyat tercih edilmektedir.
Sinir sıkışması bitkisel tedavi yöntemleri arasında kerevizi deneyenler de bulunmaktadır. Kereviz sinir ağrılarının iyileşmesinde yardım eder. Havuç suyu ile beraber yarım bardak kereviz suyu içilmesi sinir sıkışmasına iyi gelir. Kereviz suyunun patates suyu ile beraber içilmesi de siyatik sinir ağrılarını hafifletir.
Hastanın yaşı, yaralanma tipi sigara kullanımı vb. faktörlere bağlı olmakla birlikte genellikle sinir tüpleri içinden fibriller günde ortalama 1 mm ilerler. Bu nedenle duysal iyileşmenin sağlanması yaralanmanın hedefe olan uzaklığına bağlı 1-2 ay ile 6-8 ay gibi süreler alabilir.
Ağrısız açılan 4-5 mm'lik bir kesikle sinir sıkışması giderilir. Operasyon esnasında açılan kesik elde şişme yapabilir, bunu engellemek için hastaların operasyon sonrasında ellerini kalp seviyesinde tülbentle 1-2 gün bağlaması önerilir. Bunun dışında yaranın 15 gün suya değmemesi önemlidir.
Sinir sıkışmasının meydana gelmesinde bel fıtığı, oturma şekli ve duruşta problemler, sıkıntı ve genetik etkenler gibi birden fazla sebep sıralanabilir. Bunlardan en önemlisi stres diyebiliriz. Bu yüzden sinir sıkışmasının zamanında tespit edilmesi, rahatsızlığın iyileşmesine fayda sağlar.
Medikal masaj, stres atma ve rahatlama sağlamak için yapılan bir masaj türüdür. Vücudun dolaşım sistemine iyi gelmekte ve genellikle ağrı, iltihaplanma, sinir sıkışması gibi durumlarda başvurulmaktadır. Medikal masaj sağlık ihtiyaçlarına göre uyarlanabilir ve daha hızlı iyileşmeye yardımcı olur.
Bacak hacamat noktaları arasında üst bacak bölgesi ve baldır bölgesinin ön ve arka kısımları sayılabilecektir. Ayrıca kupa tedavisi bacaklarda sinir sıkışması (siyatik), damar tıkanıklığı gibi rahatsızlıklara da faydalı olabilecektir.
EMG (Elektromiyografi) testi, kas ve sinir sistemi ile ilgili çeşitli hastalıkların teşhisinde kullanılır. İşte EMG ile teşhis edilebilen bazı hastalıklar: Sinir sıkışmaları: Karpal tünel sendromu, sıkışmış sinirlerin belirtilerine neden olabilir.
En önemli belirti gece uykudan uyandıran el uyuşmalarıdır. Bazen ağrı olsa da, uyuşmalar ön plandadır. Yakınmalar ilerleyebilir ve zaman içinde el parmaklarında kuvvet azalması sonucu, elde tutulan eşyalar yere düşmeye başlayabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri