Sıkışmış bir sinir ağrı yapabilir ancak genellikle dinlenme, reçetesiz satılan ilaçlar ve fizik tedavi ile tedavi edilebilir. Çoğu insan sıkışmış bir sinirden tamamen iyileşebilir.
Sinir Sıkışması Kendiliğinden Geçer mi? Tarsal Tünel Sendromu, genellikle kendiliğinden geçmeyen bir durumdur ve tedavi gerektirebilir. Hastalık zamanla kötüleşebilir ve tedavi edilmezse daha ciddi sorunlara yol açabilir.
İyileşme Süresi
El ve el bileğindeki kuvvetin normale dönmesi birkaç ay sürebilir, özellikle ağır vakalarda sinir sıkışması semptomları ameliyattan sonra tamamen geçmeyebilir. Ameliyatın türüne bağlı olarak genellikle ameliyattan sonra eklem üzerinde baskı yapmamak için birkaç hafta atel giyilmesi gerekir.
Semptomlarda 2-3 hafta içinde azalma görülür. İnsizyon bölgesindeki hassasiyet birkaç hafta sürebilir. 15 gün sonra dikişler alınır ve fizik tedaviye başlanır.
El bileği sinir sıkışması ( karpal tünel sendromu ) tedavisinde, manuel terapi teknikleri ile birlikte aletli fizik tedavi uygulanarak bu rahatsızlığın tedavisinde %90'ın üzerinde başarı sağlanmaktadır.
İlgili 21 soru bulundu
Karpal tünel sendromu tedavi edilmediği süreçte kişide kaç zayıflığı ve kaç güçsüzlüğünün ilerlemesine yol açar. Sinir sıkışması ilk olarak kas erimesine sebep olur. Bu durumda hasta ellerini kullanamaz, elleriyle bir şey taşıyamaz ve elleri tutmayacak hale gelir. Hastanın günlük hayat koşulları zorlanabilir.
Fizik tedavi süreci ve verilecek ilaçlar hastayı rahatlatmaktadır. Kortkosteroid enjeksiyonlar ile analjezik ilaçlar doktor tavsiyesi üzerine alınmalıdır. Sinir sıkışmasının seyri artarak devam ettiyse, eşyaları kavrayamama ya da his kaybı oluştuysa mutlaka cerrahi tedavi gündeme gelmelidir.
Hastanın yaşı, yaralanma tipi sigara kullanımı vb. faktörlere bağlı olmakla birlikte genellikle sinir tüpleri içinden fibriller günde ortalama 1 mm ilerler. Bu nedenle duysal iyileşmenin sağlanması yaralanmanın hedefe olan uzaklığına bağlı 1-2 ay ile 6-8 ay gibi süreler alabilir.
Hangi sinirin sıkıştığına göre ve şikayetlerin süresine göre değişir. Örneğin median sinir sıkışması ya da karpal tünel sendromu dediğimiz hastalıkta ameliyatı çok kolaydır. Guyon kanalında sıkışmış bir ulnar sinir ameliyattır daha zordur.
Omurilikteki bir sinir sıkıştığında felç, duyu kaybı ve mesane ve bağırsak kontrolünün kaybı gibi ciddi nörolojik sorunlara yol açabilir. Bu tür sinir sıkışması, kalıcı hasarı önlemek için acil tıbbi müdahale gerektirir. Sinir sıkışması, bir tümör veya başka bir büyümeden kaynaklandığında da tehlikeli olabilir.
Sinir sıkışması ameliyatının cerrahi tedavi olarak seçilmesinin nedenleri arasında; bazı kişilerde hastalığın belirtileri çoğalmış ve ağrılar dayanılmayacak bir hal almışsa, kişide yavaş yavaş his kaybı oluşumu meydana gelmişse cerrahi tedavi olarak ameliyat tercih edilmektedir.
Medikal masaj, stres atma ve rahatlama sağlamak için yapılan bir masaj türüdür. Vücudun dolaşım sistemine iyi gelmekte ve genellikle ağrı, iltihaplanma, sinir sıkışması gibi durumlarda başvurulmaktadır. Medikal masaj sağlık ihtiyaçlarına göre uyarlanabilir ve daha hızlı iyileşmeye yardımcı olur.
Sinir sıkışması sonucu görülen belirtiler, etkilenen sinirin yerine ve şiddetine bağlı olarak değişir. Sinir sıkışması, zamanında tanı ve doğru tedaviler uygulandığında genellikle iyileşebilen bir durumdur. Tedavi edilmediğinde veya ihmal edildiğinde ise sinir hasarı ve kronik semptomlara yol açabilir.
Sinir sıkışması bitkisel tedavi yöntemleri arasında kerevizi deneyenler de bulunmaktadır. Kereviz sinir ağrılarının iyileşmesinde yardım eder. Havuç suyu ile beraber yarım bardak kereviz suyu içilmesi sinir sıkışmasına iyi gelir. Kereviz suyunun patates suyu ile beraber içilmesi de siyatik sinir ağrılarını hafifletir.
Sinir sıkışması, boyun ve sırt tutulmalarında; Kantaron Kremi, sinir sıkışması olan bölgeye, boyun ve sırta sürülürse ağrıları azalttığı gözlemlenmiştir. Bu sürme işlemi sabah, öğle ve akşam en az bir hafta yapılmalıdır.
Sinir sıkışması problemi için ortopedi ve nöroloji alanında uzman hekimlere gidilmelidir. Doktorların uygulayacağı MR gibi tetkik yöntemlerinin ardından teşhis konur ve bir an önce tedavi sürecine başlanır. Uzun süreli sağlık problemlerinin aksatılmaması gerektiği unutulmamalıdır.
Lokal altında, el bileğinden avuç içine doğru yapılan 2 santimlik bir kesiyle, sinirin üstündeki transvers karpal band kesilerek, sinirin sıkışması ortadan kaldırılır. Bu yöntem kalıcı bir rahatlamaya neden olur. Ameliyat sonrası 3-5 gün el bileği istirahatini takiben, hasta normal yaşantısına döner.
Tam olarak iyileşme süreci 6 ay kadar sürebilir. Bu nedenle karpal tünel sendromuna neden olduğu düşünülen aktivitelerden olabildiğince kaçınmak ya da tekrarlayan hareket yapma zorunluluğu varsa gerekli hareketleri uygulamak iyileşme sürecinde çok önemlidir.
Karpal Tünel Sendromu Ameliyatı
Karpal tünel ameliyatında, daralan tünelin üstünde bası yapan dokular kesilir. Açma işlemiyle sıkışan sinir rahatlatılır. Bu işlem çok küçük bir kesi açılarak yapılır. Lokal anestezi ile yani el bileği uyuşturularak ve hasta uyutulmadan yapılan bir müdahaledir.
Nöronlar, hasar gördüklerinde özellikle gliyaların yardımıyla, kendilerini yenileyebilirler. Hatta belli bölgelerdeki (özellikle koku bölgesi ve hipokampüsteki) nöronlar, henüz tam olarak olgunlaşmadıkları için çoğalabilirler ve görev yerlerine göç edebilirler.
Sinir hücrelerinin sürekli bir hasarı değil, yalnızca basit, geçici bir hasarıdır.
Sinir kılıfı bir kez onarıldığında, sinir lifleri genelde üç ya da dört hafta sonrasında onarım alanı boyunca büyümeye başlar. Sinir lifleri daha sonra her ay hastanın yaşına ve diğer faktörlere bağlı olarak boş sinir tüplerinde 2,5 cm'ye kadar bir uzama gösterir.
Bacak hacamat noktaları arasında üst bacak bölgesi ve baldır bölgesinin ön ve arka kısımları sayılabilecektir. Ayrıca kupa tedavisi bacaklarda sinir sıkışması (siyatik), damar tıkanıklığı gibi rahatsızlıklara da faydalı olabilecektir.
Sinirin sıkıştığı bölgeyi rahatlatmak için atel, bazı durumlarda enjeksiyon, anti inflamatuar ilaçlar ve fizik tedavi uygulanabilir. Fizik tedavi ve rehabilitasyonda en çok uygulanan araçların başında hidroterapi, ultrason, parafin, lazer ve manyetik alan tedavileri sayılabilir.
EMG (Elektromiyografi) testi, kas ve sinir sistemi ile ilgili çeşitli hastalıkların teşhisinde kullanılır. İşte EMG ile teşhis edilebilen bazı hastalıklar: Sinir sıkışmaları: Karpal tünel sendromu, sıkışmış sinirlerin belirtilerine neden olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri