Sinir sıkışması kas kaybına neden olmamışsa ve semptomlar dayanılamaz boyutlarda değilse doktor ilk olarak cerrahi olmayan tedaviler önerecektir. Belirtiler yeni ortaya çıktıysa doktor sinir çevresindeki şişliği azaltmak ve siniri rahatlatmak için ilaç tedavisi uygulayabilir.
Sinir sıkışması ameliyatının cerrahi tedavi olarak seçilmesinin nedenleri arasında; bazı kişilerde hastalığın belirtileri çoğalmış ve ağrılar dayanılmayacak bir hal almışsa, kişide yavaş yavaş his kaybı oluşumu meydana gelmişse cerrahi tedavi olarak ameliyat tercih edilmektedir.
“Geçiştirilen ve önemsenmeyen sinir sıkışmalarına doğru zamanda müdahale edilmezse kas atrofisi gelişir. Kas atrofisi gelişmesi durumunda; sinir o bölgedeki çalışmasını artık minimalize etmiş, dolayısıyla uyarı gelmediği için de kas erimesi başlamıştır.
Omurilikteki bir sinir sıkıştığında felç, duyu kaybı ve mesane ve bağırsak kontrolünün kaybı gibi ciddi nörolojik sorunlara yol açabilir. Bu tür sinir sıkışması, kalıcı hasarı önlemek için acil tıbbi müdahale gerektirir. Sinir sıkışması, bir tümör veya başka bir büyümeden kaynaklandığında da tehlikeli olabilir.
Sinirin sıkıştığı bölgede rahatlaması ve iyileşmesinin hızlanması için fizik tedaviden yararlanılır. En çok kullanılan fizik tedavi araçlarının başında su tedavisi, ultrason, parafin, lazer ve manyetik alan tedavileri sayılabilir.
İlgili 22 soru bulundu
Sinir Sıkışması Kendiliğinden Geçer mi? Sinir sıkışmaları, ağrı ve uyuşukluk ile kendini belli eden bir rahatsızlıktır. Bu nedenle kendiliğinden geçmesi mümkün olmadığı için zaman kaybetmeden doktora başvurulmalıdır.
Ameliyatın sonuçları genellikle hasta açısından olumludur. Her cerrahi yöntem sinir sıkışması vakaları için benzer bir başarı oranına sahiptir. Sinir çok kötü bir şekilde bastırılmışsa veya kas kaybı varsa sinir normale dönemeyebilir ve bazı semptomlar ameliyattan sonra devam edebilir.
Sıkışmış bir sinir ağrı yapabilir ancak genellikle dinlenme, reçetesiz satılan ilaçlar ve fizik tedavi ile tedavi edilebilir. Çoğu insan sıkışmış bir sinirden tamamen iyileşebilir.
Lokal altında, el bileğinden avuç içine doğru yapılan 2 santimlik bir kesiyle, sinirin üstündeki transvers karpal band kesilerek, sinirin sıkışması ortadan kaldırılır. Bu yöntem kalıcı bir rahatlamaya neden olur. Ameliyat sonrası 3-5 gün el bileği istirahatini takiben, hasta normal yaşantısına döner.
Periferik Sinir Sıkışması Ameliyatı
Ameliyatta 4-5 santimetrelik bir kesik açılarak baskı hafifletilir. Ameliyat süresi kişinin durumuna göre farklılık göstermekle birlikte yaklaşık 3 saat sürer.
Sinir sıkışması tedavi edilmediğinde semptomlar kötüleyerek kalıcı hasarlara neden olabilir. Tedavi yapılmazsa görülebilecek belirtiler arasında kronik ağrı, sinir kaybı, hareket kısıtlılığı ve fonksiyon kaybı yer alır.
Sinir sıkışması bitkisel tedavi yöntemleri arasında kerevizi deneyenler de bulunmaktadır. Kereviz sinir ağrılarının iyileşmesinde yardım eder. Havuç suyu ile beraber yarım bardak kereviz suyu içilmesi sinir sıkışmasına iyi gelir. Kereviz suyunun patates suyu ile beraber içilmesi de siyatik sinir ağrılarını hafifletir.
Bu hastaların pek çoğu özel sara ilaçları (Gabapentin, Pregabalin, Karbamazepin, Lamotrigine vb.), beyin hormonları üzerinden etki eden ilaçlar (amitriptilin, venlafaksin, duloksetin vb.), özgün kas gevşeticiler ve morfin türevleri gibi ilaçlar ile tedavi edilir.
Hangi sinirin sıkıştığına göre ve şikayetlerin süresine göre değişir. Örneğin median sinir sıkışması ya da karpal tünel sendromu dediğimiz hastalıkta ameliyatı çok kolaydır. Guyon kanalında sıkışmış bir ulnar sinir ameliyattır daha zordur.
Fizik tedavi süreci ve verilecek ilaçlar hastayı rahatlatmaktadır. Kortkosteroid enjeksiyonlar ile analjezik ilaçlar doktor tavsiyesi üzerine alınmalıdır. Sinir sıkışmasının seyri artarak devam ettiyse, eşyaları kavrayamama ya da his kaybı oluştuysa mutlaka cerrahi tedavi gündeme gelmelidir.
Sinir sıkışması problemi için ortopedi ve nöroloji alanında uzman hekimlere gidilmelidir. Doktorların uygulayacağı MR gibi tetkik yöntemlerinin ardından teşhis konur ve bir an önce tedavi sürecine başlanır. Uzun süreli sağlık problemlerinin aksatılmaması gerektiği unutulmamalıdır.
Ameliyattan sonra semptomlarda azalma 2-3 hafta içinde başlar. İnsizyon bölgesinde hassasiyet birkaç hafta devam edebilir. 15 gün sonra dikişler alınır.
Sinir tünelden alınır ve medial epikondilin ön tarafına taşınır. Bu sayede sinirin gerginliğini azalmaktadır. Sinir cilt ve yağ tabakasının altında yer alan kasların üstüne, içine veya kasların altına transfer edilebilir. Kubital tünelin yer aldığı iç kemik çıkıntısı yani medial epikondil kemik kesimi ile çıkartılır.
Ağır vakalara cerrahi müdahale şarttır ancak hafif semptomların görüldüğü vakalarda el bileğinin dinlendirilmesi, ilaç tedavisi, ağrının bulunduğu bölgeye uygulanan soğuk kompres, bilek splintlerinin kullanımı (en azından uyumadan önce geceleri kullanım) karpal tünel sendromunun belirtilerini hafifletecek ve hasta ...
Sinir sıkışmasının meydana gelmesinde bel fıtığı, oturma şekli ve duruşta problemler, sıkıntı ve genetik etkenler gibi birden fazla sebep sıralanabilir. Bunlardan en önemlisi stres diyebiliriz. Bu yüzden sinir sıkışmasının zamanında tespit edilmesi, rahatsızlığın iyileşmesine fayda sağlar.
Medikal masaj, stres atma ve rahatlama sağlamak için yapılan bir masaj türüdür. Vücudun dolaşım sistemine iyi gelmekte ve genellikle ağrı, iltihaplanma, sinir sıkışması gibi durumlarda başvurulmaktadır. Medikal masaj sağlık ihtiyaçlarına göre uyarlanabilir ve daha hızlı iyileşmeye yardımcı olur.
Karpal Tünel Sendromu Ameliyatı
Karpal tünel ameliyatında, daralan tünelin üstünde bası yapan dokular kesilir. Açma işlemiyle sıkışan sinir rahatlatılır. Bu işlem çok küçük bir kesi açılarak yapılır. Lokal anestezi ile yani el bileği uyuşturularak ve hasta uyutulmadan yapılan bir müdahaledir.
Bazı durumlarda ameliyat öncesi muayene ile saptanamayan damar, sinir veya tendon kesileri olabilir. Bunlar operasyon süresini uzatır, ancak ortalama ameliyat süresi 1-3 saattir. Ameliyatta yaralanmış olan damar, sinir veya tendonlar tek tek görülerek mikrocerrahi teknikler kullanılarak onarımları yapılır.
EMG (Elektromiyografi) testi, kas ve sinir sistemi ile ilgili çeşitli hastalıkların teşhisinde kullanılır. İşte EMG ile teşhis edilebilen bazı hastalıklar: Sinir sıkışmaları: Karpal tünel sendromu, sıkışmış sinirlerin belirtilerine neden olabilir.
Sinirin sıkıştığı bölgeyi rahatlatmak için atel, bazı durumlarda enjeksiyon, anti inflamatuar ilaçlar ve fizik tedavi uygulanabilir. Fizik tedavi ve rehabilitasyonda en çok uygulanan araçların başında hidroterapi, ultrason, parafin, lazer ve manyetik alan tedavileri sayılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri