Bel, boyun ve sırt ağrısının nedenleri arasında sinir sisteminin bozulması ile oluşan kas spazmları ön plandadır.Sinirlenince mideyi uyaran sinir fazla çalışır ve gastrit, ülser gibi rahatsızlıklara yol açar.Bu gibi örnekleri çoğaltabiliriz. Ağrı çeken hastanın ızdırabı büyüktür.
Belli bir seviyenin üzerinde uzun süreli stres durumunda da vücutta olumsuz etkileri oluşur. Çeşitli fiziksel ve duygusal semptomlar ortaya çıkar. Belirtiler arasında genel ağrı, diş gıcırdatma, baş ağrısı ve yüz, boyun veya omuzlardaki kas gerginliği sayılabilir.
Strese Bağlı Boyun Ağrısı Nasıl Geçer? Strese bağlı boyun ağrısı yaşanabilir. Özellikle uzun süreli araç kullananlar ve ofis hayatı yoğun olan kişilerde boyun ağrısı çok görülebilir. Stresten kurtulmak ve sık sık açık havaya çıkıp molalar vererek boyun kaslarının hareket etmesini sağlamak ağrı kontrolü için faydalıdır.
Buz ve/veya ısı: Buz uygulamak, şişliği ve ağrıyı azaltmak için antienflamatuar olarak kullanılabilir. Başlangıçta, boyun ağrısı için soğuk kompres kullanmak daha iyidir. Bunun nedeni soğuk uygulamaların küçük kan damarlarını geçici olarak kapatabilmesi ve şişmeyi engellemesidir.
Ruh hali ile ağrı iç içedir ve sinir sistemi bozukluğunda ağrı çok sık görülür. Baş ağrısı bu belirtiler içinden en sık görülenidir. Bu ağrı genellikle enseden başlar ve tüm başa yayılan, sıkıştırma tarzında bir ağrı olup, çift taraflıdır.
İlgili 34 soru bulundu
Psikolojik ağrının herhangi bir ağrıdan farksız olmadığını belirten Erkmen, “Yani en az onun kadar şiddetlidir hatta çok çok daha şiddetli olur. Psikolojik ağrıların tahrip gücü çok yüksektir ve kişinin hayatını perişan ediyor. Bir işi yapıyorsun ve sırtın, başın veya herhangi bir yerin ağrıyor, performansınız düşüyor.
Nöropatik ağrılar, sinirlerin ağrı iletim bölgelerinde ortaya çıkan ve ağrı kesici ilaçlarla kolay kolay geçmeyen ağrılar olarak tanımlanır. Bu ağrılar oldukça karmaşık bir sendroma işaret eder ve beyin, omurilik, kol ve bacak sinirleri gibi bölgelerden kaynaklanır.
Böyle durumlarda ilaç tedavisinin yanı sıra öncelikle istirahat, daha sonra fizik tedavi uygulanır. Fizik tedavi; boyun traksiyonu (çekme), boyun hareketleri, egzersizler ve ağrıyı ortadan kaldırıcı diğer yöntemlerden oluşur.
Dinlenme: Boyun ağrısı yaşarken dinlenmek ve aktiviteleri kısıtlamak, ağrının hafiflemesine yardımcı olabilir. Isı veya Soğuk Tedavisi: Isı kompresleri veya soğuk paketler, kas spazmlarını rahatlatmaya ve ağrıyı azaltmaya yardımcı olabilir.
Stres vücudumuzda birikmeye başladığında kendini gösterdiği ilk yer boynumuz ve omuzlarımız olur. Kronik boyun ve omuz ağrısı genellikle başkalarının yükünü üstlenmekten, bir kişiyi ya da olayı unutamamaktan ya da affedememekten kaynaklanır.
Boyun fıtığı, kireçlenme ve dejeneratif disk hastalığı, servikal dar kanal ve yaralanmalar boyun ya da ense ağrısının sık birer sebebidir. Nadiren tümörler, boyun bölgesinde ağrı sebebi olarak karşımıza çıkabilir. Boğazda uzun süren enfeksiyonlar da şişmiş lenf nodları ile birlikte ense ağrısına sebep olabilir.
Enflamasyonu azaltarak çalışan, steroid olmayan anti-enflamatuar ilaçlar (NSAID'ler) tipik olarak boyun tutulması ve ağrısı için ilk tedavi seçimidir. Yaygın NSAID tipleri arasında ibuprofen ve naproksen sayılabilir.
Ense Kökü Ağrısı ve Ense Ağrısı
Migren, tansiyon, duruş bozuklukları, osteoporoz, boyun fıtığı, kaslarda oluşan spazm… Tüm bu rahatsızlıkların ortak bir noktası var. Hepsi ensede ağrıya neden olabiliyor. Ense veya ense kökünde ağrı yaşam kalitesini düşüren en yaygın ağrıların başında geliyor.
Boyun ve Omuz Ağrıları: Psikosomatik ağrıların görüldüğü başka bir bölgede boyun ve omuz bölgesidir. Genellikle yaşanılan psikolojik sorunlar veya olumsuz olayların vücutta kendini gösterdiği ilk yer boyun ve omuz bölgesidir. Baş Ağrısı/Migren:Baş ağrısı/Migren genellikle stres kaynaklı psikosomatik ağrılardır.
Basit tip boyun tutulması genellikle 3-10 gün içerisinde kendiliğinden geçer. Basit tip boyun tutulmasında şiddetli ağrı ve kas güçsüzlüğü olmaz. Eğer bu süre içerisinde geçmiyorsa daha fazla beklemeden doktora görünmeniz faydalı olur.
Ağrı kesicilerle ve kas gevşeticilerle ağrılar birkaç gün içerisinde geçer. Ağrıların geçmesiyle ya da azalmasıyla birlikte, tekrar etmemesi için belli başlı egzersizlere başlanması gerekmektedir. Çeşitli boyun egzersizleriyle ense ağrılarının önüne geçmek mümkündür.
Boynu destekleyen kaslar ani, uzun süreli ve istemsiz olarak ağrılı kasılıyorlarsa kas spazmı oluşur. Genellikle ıslak bir havlu veya sıcak su torbasıyla uygulanır. Bazı kasları gevşetir ve dolaşımı artırır. Ancak çok uzun süre uygulanırsa semptomları artırabilir.
Boyun fıtığında ağrı sadece boyun bölgesiyle sınırlı kalmaz , kollarda , omuzda ,sırtta, göğüs bölgesinde ağrı olabilir. Boyun fıtıkları bazen baş ağrısına neden olabilir ağrı kulaklara yayılabilir. Boyun fıtığı bazen bacak ağrılarına da neden olabilir. Ağrı dışında kollarda ve bacaklarda uyuşma ve hissizlik olabilir .
Sinir sıkışması belirtilerinden birini yaşayan kişi mutlaka doktora başvurmalıdır. Rahatsızlığın tanısı, fizikî muayene ve EMG sonucuna göre değerlendirilir. Bazı durumlarda ise ultrason, MR ya da doppler gibi tetkiklerden de yardım alınır.
Sinir Sıkışmasına Kas Gevşetici İyi Gelir mi? Tarsal Tünel Sendromu durumunda kas gevşetici ilaçlar (kas gevşetici olarak da bilinir) bazen semptomları hafifletebilir ve tedaviye katkı sağlayabilir, ancak bu durumun nedenine bağlıdır ve her zaman etkili olmayabilir.
Boyunda Sinir Sıkışması
Boyun ayrı ayrı omurlardan bir araya gelmektedir. Bu omurların, arasında yer alan disklerin içlerindeki yoğun jel sayesinde esneme özellikleri vardır. Bu diskler yırtıldığı vakit dışarı çıkan sıvı omurların arasından başlayarak kola giden sinirleri sıkışmasına neden olur.
Bu hastaların pek çoğu özel sara ilaçları (Gabapentin, Pregabalin, Karbamazepin, Lamotrigine vb.), beyin hormonları üzerinden etki eden ilaçlar (amitriptilin, venlafaksin, duloksetin vb.), özgün kas gevşeticiler ve morfin türevleri gibi ilaçlar ile tedavi edilir.
Vücudun her bölgesinde ortaya çıkabilir.Stresin etkilerine karşı en hassas bölge olan sırt ve boyun kaslarında ise ağrılar daha yoğun hissedilir. Stresin insan üzerinde yarattığı baskı bazen gerilim bazen de diş ve çene kaslarını sıkma ile kendini gösterir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri