sinn-i kemal / sinn-i kemâl / سِنِّ كَمَالْ Olgunluk yaşı.
sinn / سن (Çoğulu: Esnân) Yaş. Yaşanmış olan zaman. Diş.
Koca, yaşlı. Kişilik, öz : Benim sinnime karşı hakaret etmeğe sıkılmıyor musun?
kemal / kemâl / كمال / كَمَالْ
Kâmillik, olgunluk. Olgunlaşma. Erginlik. Bütün güzel sıfatlarla muttasıf olmak.
kemal-i memnuniyet / kemâl-i memnuniyet. Tam bir memnuniyetlilik, hoşnutluk.
İlgili 27 soru bulundu
kemal-i kerem / kemâl-i kerem / كَمَالِ كَرَمْ
Tam ve mükemmel cömertlik.
Arapçada dehr sözcüğü "zaman, çağ, devir" manalarını taşımaktadır. Bu kelime aynı zamanda Ku'ran-ı Kerim'de de geçmektedir. Dehre dalmak ifadesi ise "zamana dalmak, zamana kapılıp gitmek" anlamlarına gelmektedir.
Arapça kökenli bir sözcük olan Kemal, toplumda bilinen en yaygın erkek çocuğu isimleri arasındadır. Bu ismin içeriği anlam "olgunluk" demektir. Kemal ismi ile ifade edilen olgunluk, insanın ulaşabileceği en üst mertebedir.
Olgunluk, en yüksek değer, erdem.
Azamet. Büyük ve saygıdeğer kimselere duyulan saygı.
Âdetten kesilme (menopoz) yaşına ulaşan kadın için kullanılan bir terim.
Sindur, Hindistan'da evlilik törenlerinde yapılan bir geleneğe verilen isimdir. Ateş çevresinde 7 kez dönerek yapılan törenin ardından, damat tarafından gelinin saç ayrımına evli bir kadın olduğunu göstermek amacıyla sürülen kırmızı boyayı ifade etmektedir.
Sîne-sâf için sözlüklerde gönlü temize yakın olarak “özü sözü doğru”, “iyi niyetli” ve “samimi, içten” anlamları da verilmektedir. Bu anlamlarının yanı sıra üçüncü bir anlam olarak sîne-sâf, “sarılıp kucaklaşmış” anlamına gelecek şekilde de kullanılmaktadır.
Şehir ve ev yıkıntısı, virane.
keyfe halük / keyfe hâlük.
sinnen / سنا / سِنًّا
Yaşça, yaş bakımından.
Kemâl ve kâmil, özellikle Gazzâlî'den sonra önemli kavramları ifade eden tasavvuf terimleri haline gelmiştir. Gazzâlî'ye göre “kusursuz ve noksansız olmak” mânasındaki hakiki ve mutlak kemâl Allah'a hastır. Kemâl ilâhî bir sıfattır; adalet ve ilim sıfatları gibi kemâl sıfatına da sahip olunması arzu edilir.
Arapçada mükemmellik anlamına gelen ve zaten Arapça kökenli olan "كمال" adının diğer dillerin alfabelerinde yazılması mümkün olduğu gibi İbrani alfabesinde de yazılması (transkripsiyon) mümkündür ve aynı anlama gelir. (İbranice: כמאל, Bengalce: কামাল, Rusça: Камаль, Japonca: カマル, Korece: 카말 gibi.)
Bir gün Matematik öğretmeni Mustafa Efendi öğrencisi Mustafa'yı (Atatürk), çağırarak "Senin de adın Mustafa, benim de. Bundan sonra senin adın Kemal olsun" der ve o günden sonra Mustafa'nın adı Mustafa Kemal olur . Ansiklopedilerde de aynı ifadeler vardır: "Atatürk'ün matematik öğretmeninin adı Mustafa idi.
- Olgunluk, yetkinlik, eksiksizlik, tamlık, - Mükemmellik ve en yüksek değer, - Bilgi ve fazilet, Arapça kökenli bir isim olarak Türkçeye yerleşmiş Kemal adı, Türkiye'de erkekler için kullanılan en yaygın isimlerden biridir.
Sözlükte kemâl "bir şeyin bütün parçalarının tam, yeterli ve yerli yerinde olması" anlamına gelir (Kâmus tercümesi, IV, 75). Kur'an'da kemâl kelimesinin türevleri (el-Bakara 2/185, 196, 233; el-Mâide 5/3) Allah'a ve insana izâfe edilmemiştir.
Keder duyma, Ayrılığın verdiği büyük üzüntü. Hicran Ne Demek, Ne Anlama Gelir? Türk Dil Kurumu sözlüğünde geçen Hicran kelimesinin manası; bir yerden yada bir kimseden ayrılma durumu, ayrılık, ayrılığın getirdiği büyük acı olarak geçmektedir.
Vird; Allah'ı anmak üzere söylenilmesi ve yapılması tavsiye edilen, sözlü ve ameli eylemleri kapsayan davranışların bir çeşididir. Kısaca bir "zikir çeşididirde" diyebiliriz. Vird, Müslümanları her gün belli miktarda yapması gereken günlük vazifesini anlatmaktadır.
i. (< dahra < Fars. dāhre) Enli yüzlü eğri budama bıçağı: Kesimde ve devirme işlerinde motorlu testere, tilki kuyruğu testeresi, yaylı testere, balta, tahra, kama…
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri