İçi kırmızı renkli olan ejder meyvesi kanser, kalp hastalığı ve düşük tansiyonla savaşan likopen içerir. Sindirime yardımcı olur. Şeker hastalığını önlemede, ağır metal gibi toksik maddeleri nötralize etme sürecinde de oldukça etkili bir besin.
İçeriğindeki bolca C vitamini ile bağışıklık sistemini güçlendirirken yüksek kalsiyum miktarı ile de kemik gelişimine destek olur. Kan basıncını düşürme özelliğine sahip olan ejder meyvesi, yüksek tansiyon riskini önler. Likopen içeren bu meyve, kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini de düşürür.
Genellikle içi beyaz olan ejder meyvesine sıklıkla karşılaşmak mümkündür ancak içi kırmızı olan ejder meyvesini de rahatlıkla tüketebilir, aynı lezzeti alabilirsiniz. Ejder meyvesini ilk defa tüketecekseniz dış kısmındaki kabuğunu soyarak etli kısmını ayırabilir, çiğ şekilde yiyebilirsiniz.
Karbonhidrat, lif ve protein bakımından zengin olan ejderha meyvesi, ortalama 1,5-2 ay buzdolabında saklanabilir ancak, maksimum 15 gün içinde tüketilmesi önerilir.
Ejder Meyvesinin Tadı Nasıldır? Ejderha meyvesi lezzet açısından hafif bir meyvedir. Taze ejderha meyvesinin tadı, kivi ile karıştırılmış armut lezzetini çağrıştırır. Diğer meyvelerle karıştırıldığında harika tadı olan lezzetli bir meyvedir.
İlgili 36 soru bulundu
Ejder meyvesi, özellikle soğukken çok lezzetli bir meyvedir. Bu yüzden buzdolabında soğuttuktan sonra afiyetle tüketebilirsiniz. Ejder meyvesini böğürtlen, çilek, kivi gibi meyvelerle bir araya getirerek smoothie yapımında kullanabilirsiniz.
İçeriğindeki bolca C vitamini ile bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Vücudu hastalıklardan koruyor. Yüksek kalsiyum miktarı ile kemik gelişimine destek oluyor. Kan basıncını düşürme özelliğine sahip olan ejder meyvesi, yüksek tansiyon riskini önlüyor.
Bitkiye verilecek tuzlu su kök bölgesinde tuz fazlalığına neden olarak bitkinin topraktan su ve besin almasında zorlanmasına ve “fizyolojik kuraklık” denen durumun ortaya çıkmasına yol açar. Oluşacak tuz stresi koşullarındaki bitkilerde enzim aktiviteleri ve zar geçirgenlikleri azalır.
Güneydoğu Asya'nın eski zamanlara dayanan güzellik pratiklerinde de kendine yer bulan ejder meyvesinin, bir parça ezildikten sonra yüze uygulanması durumunda yaşlanmayı geciktirdiğine ve daha genç bir görünüm sağladığına inanılıyor. Ayrıca bu yöntem sivilce ve güneş yanığı gibi cilt sorunları için de oldukça etkili.
Ejder meyvesinin kalorisi neredeyse yok denecek kadar az ve lifli bir yapıya sahip. Bu özellikleri ile diyet listelerine rahatlıkla dahil edilebiliyor ve kilo vermeye yardımcı oluyor.
Genel olarak kırmızı Ejder Meyvesi beyaz olan çeşitlere göre daha naziktir, yetiştirilme şartları açısından ve lezzeti yönünden beyaz çeşitlere nazaran daha aromatik yapıya sahiptir.
Kaktüsgiller ailesinden bir bitkinin meyvesi olan pitaya ya da bilinen diğer bir adıyla ejder meyvesi, pembe, kalın ve farklı kabuğunun altında susama benzer siyah çekirdekleri olan beyaz ya da kırmızı bir meyve.
Ejder meyvesi özellikle Orta Amerika ve Güney Amerika kökenli bir meyvedir. Genellikle ticari amaçlı olarak üretilmektedir. Bugün dünya üzerinde Malezya, İsrail ve Vietnam bölgelerinde aktif olarak yetiştirilir.
Ejder Meyvesinin Cilde Olan Faydası
Vücudun nem dengesini korumada oldukça etkili olduğundan dolayı, cilt kuruluğunu önler. Bu sayede ciltte çatlakların ve yüzde kırışıklıkların oluşumunu engeller.
Bunun sebebi bitkinin yetiştiği bölge, toprak, iklim, hava koşulları, kullanılan gübre ve cinsi gibi hususlardır. Tüm bu şartlara rağmen bitkinin beyazı, kırmızısı ve dışı sarı olanının aralarında aroma yoğunluğu bakımından farklılıkları vardır. Her yendiğinde de farklı bir tat ve his vermektedir.
Ejderha meyvesini diyabet hastaları tüketebilir mi? Pek çok meyvenin şekerli olmasından dolayı diyabet hastaları tarafından tüketilemezler. Fakat Ejderha meyvesi zengin lif içeriğine sahiptir. Bu sayede kan şekerini dengelemeye yardımcı olur.
Özellikle soğukken lezzeti iki katına çıkacaktır. Ancak ejder meyvesinin kabuğu tüketildiğinde karın ağrısına neden olabilir. Ejder meyvesi ile tatlılarınıza sos hazırlayabilir, salatalarda kullanabilir, kokteyl içecekler hazırlayabilir ve formunuzu korumak için ara öğünlerinize ekleyebilirsiniz.
Ejder meyvesinin afrodizyak etkisi olduğu belirlenmiştir. Böylelikle cinsel hayata üst düzeyde katkıları vardır. Aynı zamanda zindelik, güç ve enerji veren bir besin olduğu için yaşam kalitesini arttıran özelliktedir.
Dağılımı Hylocereus türü pitaya üreten kaktüslerin anavatanı Meksika, Orta Amerika ve Güney Amerika dır. Ayrıca Asya'da Endonezya, Güney Cava, Tayvan, Vietnam, Tayland, Filipinler, Sri Lanka, Malezya, yeni olarak Bangladeş 'de üretimi yapılmakta ve kültür türleri yetiştirilmektedir.
Ejder meyvesi adıyla popülerleşen pitaya, bilimsel adı Hylocereus cinsi çeşitli kaktüs türlerinin meyvesidir. Ejder meyvesi aynı zamanda bazı çeşitli toplumlarca çilek armudu gibi adlarla da anılmaktadır. Meksika ve Orta Amerika kökenli olan tropikal meyvenin tadı kivi ve armutun karışımına benzetiliyor.
Biraz içe doğru çöküyorsa muhtemelen olgunlaşmıştır. Çok fazla yumuşaksa fazla olgundur ve içi o kadar da iyi olmaz. Sertse yemeden önce birkaç gün beklet. Üzerinde koyu lekeler ve kahverengi kuru noktalar varsa veya dalları kuruysa alma.
İsmine gelince, henüz ülkemizde yeni yeni bilinirliği arttığı için farklı kültürlerin etkisiyle pitaya, pitahaya, ejder meyvesi, çilek armudu, kaktüs meyvesi ya da dragon fruit olarak anılabiliyor. Pitaya bitkisinin hiç bir zararlısı olmadığı için zehirli tarım ilaçları ile mücadele gerektirmez.
'MALİYETİ DE YÜKSEK' Ayrıca diğer bölgelerde de yavaş yavaş üretilmeye başlandığını belirten Tanrıverdi, “Tropikal bir meyve olduğundan serada yetişiyor. Maliyeti de yüksek. Birçok derde de deva.
Filiz genelde saçaklı uçları kırmızı cinslerde kırmızı beyaz cinslerde koyu yeşil olur. Tomurcuk ise kırmızılarda da beyaz cinslerde de sarımsı açık yeşil bir renkte ve nohut başı gibi olur biraz daha büyüdüğünde nohutu andırır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri