Kaşık çıkartması (mamalika), zılbıt böreği, hasuda, Boyabat ilçesinde yiyebileceğiniz sırık kebabı, taktak helvası ve ezmesi Sinop'taki diğer yöresel tatlar. Denizi gibi doğası da oldukça cömert olan Sinop verimli topraklara sahip.
Antikçağdan beri parlak ve yoğun bir ticari ve Kültürel yaşantıya sahip olan Sinop, bu niteliğini Bizans, Selçuklu, Candaroğlu ve Osmanlı yönetimlerinde de sürdürmüş, ayrıca kale ve tersanesiyle bölgenin en önemli askeri üslerinden biri olmuştur.
İlin yüzölçümü 5862 kilometre kare olup il bu yüz ölçümünle %0.8'ini kaplar. Batısı Kastamonu, güneyi Çorum, güneydoğusu Samsun illeri, kuzeyi ise Karadeniz ile çevrilidir. 475 km. uzunluğundaki sınırlarının 300 km'si kara, 175 km'si ise deniz kıyısıdır.
Sinop Yöresel Lezzetleri, Sinop Mantısı, Sinop Keşkek, Sinop Nokul, Sinop Tirit, Sinop Karalahana Sarması, Sinop Karalahana Çorbası, Sinop Tarhana, Gözleme ve dahası Sinop Sofrası Halime Şahin'de sizleri bekliyor.
İlgili 42 soru bulundu
Alışveriş / Ne Alınır
Sinop'ta yapacağınız alışverişlerde minik Diyojen heykelleri ve bölgenin ünlü Ayancık ketenleri, özel olarak inceleneniz gereken ürünler. Bunların yanı sıra şehirde en çok satan ürünler ise el yapımı gemi maketleri, Karadeniz manzaralı tablolar ve yöresel giysiler.
İlimizdeki tarım arazilerinde bitkisel üretim yoğunluklu olarak tarla bitkileri yetiştiriciliği şeklinde olup buğday, mısır, arpa ve çeltik önde gelen ürünlerdendir.
Bölgesi'nin kıyı ve dağların kuzeye bakan kesimleri ile Marmara Bölgesi'nin Karadeniz kıyı kuşağında etkilidir. Sinop şehir merkezinde, en soğuk ay şubat, en soğuk aylar ocak ve şubat, en sıcak aylar temmuz ve ağustostur. Ocak ayı ortalaması 7 0C, Şubat ayı ortalaması 6,6 0C'dir.
Deprem riskinin en az olduğu bölgeler ise Türkiye Deprem Tehlike Haritası kapsamında dördüncü ve beşinci bölgede kalan iller olarak belirlenmiştir. Sinop, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Kırklareli, Ankara, Edirne, Adana, Nevşehir, Niğde, Aksaray, Konya ve Karaman en az risk taşıyan iller olarak belirlenmiştir.
Sinop'a Ne Zaman Gidilir? Türkiye'nin en kuzeyindeki nokta olan Sinop, dört mevsim yağış alabilen şehirlerimizdendir. Mevsim sıcaklıklarının en uygun olduğu zaman ise yaz aylarıdır. Özellikle yaz aylarında ve doğanın uyanış vakitleri olan bahar aylarında şehri ziyaret edebilirsiniz.
Sinop idari teşkilat olarak merkezi Samsun olan, Canik Livasına bağlanmış, Tanzimat'ın ilanından sonra Kastamonu'ya sancak olmuş, 1924 yılında Kastamonu'dan ayrılarak il haline getirilmiştir.
Bölge dışında ise Karadenizlilerin kendilerini Laz olarak ifade ettikleri görülür. Ancak bölgede yaşayanlar için Laz, daha doğudakilerdir. “İstanbul'da Samsunlular ve Sinoplular dahil bütün Karadenizlilere Laz derler; Sinoplular Samsunlulara, Samsunlular Trabzonlulara, Laz derler.
Sinop'un gözde meyvesi “bileydin” birçok faydası ile dikkat çekiyor. Doğada kendiliğinden yetişen ve renkleriyle ağaçları süsleyen, genellikle dağ çileği olarak bilinen “bileydin” meyvesi, kışın habercisi olarak da anılıyor.
Sinop'un 1925 yılında kurulan ünlü Şen Pastanesi'nde üretilen prenses tatlısı, tüm dünyada ilgi görüyor. İki tartolet hamuru arasına krema eklendikten sonra üzerine çikolata dökülüyor. Servis edilirken fıstık eklenen prenses tatlısı şehrin meşhur lezzetleri arasında.
Sinop ilinin özellikle dikkat çeken doğal güzellikleri arasında; Hamsilos Koyu, Akgöl Yaylası, Erfelek Tatlıca Şelaleleri, Sarıkum Gölü, Akliman, İnaltı Mağarası, Buzluk Mağarası, Babaçay Kanyonu, Hasandere Şelalesi ve Deli Kızın Şelalesi yer almaktadır.
Deprem bölgesinden kaçanlar fay hattı bulunmayan Sinop'u tercih ediyor. Asrın felaketi olarak nitelendirilen Kahramanmaraş depremi ve beklenen büyük İstanbul depremi tahminleri sonrası, riskli bölgelerde yaşayanların başladığı güvenli yaşam alanı arayışlarında 'Sinop' ön plana çıkıyor.
Türkiye'de deprem riski az olan yerler arasında; Giresun, Sinop, Ankara, Kırklareli, Rize, Artvin, Edirne, Adana, Nevşehir, Aksaray, Niğde, Karaman ve Konya bulunmaktadır. Deprem riski düşük yerlerin, diğer yerlere göre daha güvende olduğu söylenebilmektedir.
AFAD ve uzmanların açıklamasına göre Türkiye'de fay hattı olmayan veya deprem riskinin en az olduğu illerin arasında Ankara, Antalya, Sinop ve Zonguldak bulunuyor.
Sinop 2020 yılında en yüksek kükürtdioksit (SO2) ortalaması görülen 10 il arasında da sıralandı.Aynı kurumca 2019 yılı verilerinden hazırlanan "Kara Rapor 2020”de de Sinop için dikkat çekici bir bilgi yer alıyor. Sinop 2019 yılında hava kirliliğine bağlı ölüm yüzdesi en yüksek 10 il arasında 7. Sırada yer alıyor.
Özet: Kuzey Anadolu'da Karadeniz Bölgesi'nin Batı Karadeniz Bölümü'nde yer alan Sinop; dağlık ve engebeli yapısı, kalkınmayı engelleyen kısıtlı ekonomik imkânları, iç ve dış pazarlara erişimi engelleyen zorlu ulaşım şartları ve diğer nedenlerle Türkiye'defazla göç veren illerimizden biridir.
Sinop, Karadeniz Bölgesi'nin en güzel ve temiz kıyılarından bir tanesi olarak karşımıza çıkıyor. Sinop şehrinin doğal ve tarihi güzelliklerini görmeye gelen turistler, bu kültürel geziden sonra denizin ve güneşin keyfini çıkarma olanağı da bulabiliyorlar.
Sinop genel olarak engebelidir. Karadeniz kıyısından iç kısımlara görülür derecede yükselme vardır. Yüksek dağlar doğuda ve kuzey batıdadır. İlin doğu tarafını Kuzey Anadolu dağlarının kolları çevreler.
Sinop'un gözde meyvesi "bileydin" birçok faydası ile dikkat çekiyor. Doğada kendiliğinden yetişen ve renkleriyle ağaçları süsleyen, genellikle dağ çileği olarak bilinen "bileydin" meyvesi, kışın habercisi olarak da anılıyor.
Meyvecilik önemli yer tutar. Kestâne, armut, kiraz, muşmula ve kızılcık yetişir ve diğer illere de satılır. Keten de önemli yer tutar. Başlıca tarım ürünleri buğday, arpa, mısır, pirinç, mahlut, fasulye, bezelye, tütün ve şekerpancarıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri