Kaşık çıkartması (mamalika), zılbıt böreği, hasuda, Boyabat ilçesinde yiyebileceğiniz sırık kebabı, taktak helvası ve ezmesi Sinop'taki diğer yöresel tatlar. Denizi gibi doğası da oldukça cömert olan Sinop verimli topraklara sahip.
Sinop'u terk etmeden önce tadına bakılması gereken o meşhur yemekler arasında ise; Sinop mantısı, mısır çorbası, nokul, katlama, içli tava, ıslama, sirkeli pırasa, palamut pilaki, keşkek, kabak millesi, kestaneli iç pilav, kaşık çıkartması, mısır tarhanası, hamursuz tatlısı, sıkmık tatlısı, mısır pastası ve prenses yer ...
En güzel Sinop'un yerli balıklarından çizgili karagöz, eşkina, deniz levreği, kırlangıç, palamut, ispari, kötek mikenop, hamsi, istavrit, çinekop, barbun, mezgit, izmarit, kefal hepsi mevcut, yerli balıklarımız" dedi.
İlgili 18 soru bulundu
Sinop'un en meşhur belli de tek meşhur tatlısı olan Boyabat Ezmesi'ni de tatmak isterseniz uğrayacağınız tek adres burası...
SİNOP - Sinop'un gözde meyvesi "bileydin" mevsimi başladı. Sinop'un gözde meyvesi "bileydin" birçok faydası ile dikkat çekiyor. Doğada kendiliğinden yetişen ve renkleriyle ağaçları süsleyen, genellikle dağ çileği olarak bilinen "bileydin" meyvesi, kışın habercisi olarak da anılıyor.
Sinop idari teşkilat olarak merkezi Samsun olan, Canik Livasına bağlanmış, Tanzimat'ın ilanından sonra Kastamonu'ya sancak olmuş, 1924 yılında Kastamonu'dan ayrılarak il haline getirilmiştir.
Sinop ili Karadeniz Bölgesi'nin hırçın denizlerine kıyısı olan bir ildir. Bu sebeple Sinop ilinin ünlü hediyelik eşyalarının başında gemi maketleri gelmektedir. Gemi maketleri pek çok ağaç türünden elde edilmektedir bu ağaç türlerinin arasında; ceviz, gürgen, kavak, kiraz ve armut ağaçları yer almaktadır.
Sinop ilinin temiz ve berrak plaj, beach ve sahillerinden bazıları ise; Karakum Plajı, Sinop DSİ Plajı, Sarıkum Plajı, Ayancık Çamurca Plajı, Türkeli Plajı, Büyük Gerze Plajı, Akliman Plajı, Antik Beach ve Marina Beach'tir. Sinop Karakum Plajı, Sinop il merkezine ortalama 4 km uzaklıkta yer almaktadır.
İlimizdeki tarım arazilerinde bitkisel üretim yoğunluklu olarak tarla bitkileri yetiştiriciliği şeklinde olup buğday, mısır, arpa ve çeltik önde gelen ürünlerdendir.
44- Tunceli, Bingöl, Muş, Ağrı, Iğdır, Kars, Ardahan, Rize, Bayburt, Gümüşhane, Amasya, Sinop, gibi illerde ise AVM bulunmuyor.
Sinop ilinin özellikle dikkat çeken doğal güzellikleri arasında; Hamsilos Koyu, Akgöl Yaylası, Erfelek Tatlıca Şelaleleri, Sarıkum Gölü, Akliman, İnaltı Mağarası, Buzluk Mağarası, Babaçay Kanyonu, Hasandere Şelalesi ve Deli Kızın Şelalesi yer almaktadır.
Sinop'a gelen yerli ve yabancı turistlerin en az bir kere denediği lezzetlerden olan katlama yemeği el hamuru ile yapılan bir yemektir.
Sinop Yöresel Giyimi - Sinop
Yörede erkekler zıpka adı verilen paçaları dar, üzeri bol pantolon, üste yakasız gömlek giyerler. Gömlek üzerine salta adı verilen cepken giyilir. Kadınlar içlerine göynek giyerler. Göyneklerin yakası nakış ile süslenmiştir.
Sinop'a Ne Zaman Gidilir? Türkiye'nin en kuzeyindeki nokta olan Sinop, dört mevsim yağış alabilen şehirlerimizdendir. Mevsim sıcaklıklarının en uygun olduğu zaman ise yaz aylarıdır. Özellikle yaz aylarında ve doğanın uyanış vakitleri olan bahar aylarında şehri ziyaret edebilirsiniz.
Gerze ilçesi, Çeçe Sultan Türbesi, Saklıköy Şelaleleri, Yakup Ağa Konağı, Gerze Yangın evleri ve İskele Camii gibi tarihi ve doğal güzellikleri içinde bulundurmaktadır. Gerze ilçesi, birçok doğal alan ve turistik alanı bünyesinde bulundurduğundan; Sinop'un en çok turist alan ilçeleri arasında yer almaktadır.
Bölge dışında ise Karadenizlilerin kendilerini Laz olarak ifade ettikleri görülür. Ancak bölgede yaşayanlar için Laz, daha doğudakilerdir. “İstanbul'da Samsunlular ve Sinoplular dahil bütün Karadenizlilere Laz derler; Sinoplular Samsunlulara, Samsunlular Trabzonlulara, Laz derler.
Harita 1. Sinop ili lokasyon haritası. Sinop, mevcut ekonomik durum itibariyle tarım, hayvancılık ve ormancılık faaliyetlerinin ön planda olduğu, sanayinin yeterince gelişmediği, bütün bunlara bağlı olarak verdiği iç ve dış göçler sonucu toplam nüfusunun yaklaşık iki katının sınırları dışında yaşadığı bir ildir.
Akdeniz kuşağında, Asya kıtası ile İber yarımadası arasında oldukça geniş bir alanda rastlanabilen meyve, ülkemizde ise Akdeniz, Marmara, Ege bölgelerinde ve Karadeniz'in bazı illerinde, denize yakın yerlerde daha çok görülmektedir.
Sinop ilinde endemik memeli türü bulunma- makla birlikte, memeli türlerinden Cervidae famil- yasına ait Karaca (Capreolus capreolus) Bozburun Yaban Hayatı Geliştirme Sahası'nda hedef tür ola- rak belirlenmiştir.
Türkiye'nin en kuzey noktasında yer alan Sinop, “Karadeniz'in Yıldızı” olarak anılır. Sinop, gezilecek yerler bakımından da oldukça zengin bir şehirdir. Gerek jeopolitik konumu gerek doğal güzelliği gerekse de tarihi zenginliği ile Sinop, yıl içerisinde on binlerce turistin akınına uğrayan şehirlerdendir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri