Kış mevsiminde yaz lastiği kullanmak ya da yaz mevsiminde kış lastiği kullanmak yakıt tüketimini yüzde 5/10 arasında artırmaktadır. Bu anlamda yakıt tüketiminin artmaması için her mevsim, lastik değişimi yapmak daha doğru olacaktır. Bunun yanında lastiğin aşınmamış ve yıpranmamış olması gerekir.
Kış lastiğini yazın kullanmanın yarattığı sorunlardan biri, yakıt tüketimini önemli ölçüde arttırmasıdır. Kış lastikleri, yapıları gereği yüzeye daha çok tutunur. Bu nedenle kış aylarında bile yakıt tüketimini artırır.
Lastik havaları düşük araç %35 daha fazla yakıt tüketir.
Yakıt tüketimi açısından sert lastikler her zaman daha verimli olmaktadır. Bunun yanı sıra yumuşak lastikler, daha kış mevsimine girerken esnekliğini kaybetmeye ve sertleşmeye başlar. Bu durum lastiğin kuru yol tutuş gücünü ve ıslak yol frenleme gücünü düşürür.
İlgili 18 soru bulundu
Bu iki derecenin arasında kalan harfler ise sunduğu yakıt verimliliği açısından açık sarı, sarı, turuncu ve turuncu tonlarıyla sıralanır. Koyu renkli tonlara doğru lastiğin sunduğu yakıt verimliliği oranı düşer. A sınıfı lastik, G sınıfı bir lastiğe göre yakıt tasarrufu açısından avantajlar sağlar.
Eğer araçlarının altında kış lastiği takılı ise, hız sınırı 90 km olan yerlerde 70 km hızla, sınırı 50 km olan yerlerde ise 30-35 km hızla gitmeleri gerekir.
Dolayısıyla kış lastikleri karlı ve buzlu zeminlerde yere tutunmayı sağlayıp zorlu kış koşullarına çok mükemmel cevap verebiliyorlar. Aynı zamanda, kuru ve ıslak zeminlerde ise performanslarında herhangi bir azalma olmaksızın güvenle kullanılıyorlar.
DOĞRU LASTİK YAKIT TÜKETİMİNDE TASARRUF SAĞLIYOR
Araç sahipleri artık enerji verimliliği yüksek, yakıt tasarrufuna olanak tanıyan lastikleri tercih ediyor. Ekolojiyi merkezine alan lastiklerle aynı mesafede daha az miktarda yakıt harcanıyor.
Otomobil lastiklerinin ömrünün bittiği, yapılan kontroller ile anlaşılır. Normal şartlarda lastikler için 100 bin km ve 10 yıl süre ömür belirlenmektedir. Araçlar yol yaptıkça lastik diş derinliği seviyesi azalmaya başlayacaktır. Diş derinliği 1,6 mm seviyesine indiğinde o lastiğin ömrünün bittiği anlaşılır.
Türkiyede, kış lastikleri regülasyonuna göre bölge ve araç sınıfı olarak kış lastiği takma zorunluluğu bulunan araçlar en geç 1 Aralık tarihinden itibaren kış lastiğine geçmek zorundadırlar. Yasal zorunluluk dışında kalan araçlar için kesin bir tarih söylenemez.
+7 derece ve altı olan sıcaklıklarda kış lastiklerinin kullanılması gerekir. Kış lastikleri bu hava koşullarında daha iyi bir yol tutuşu sağlamaktadır. Bu özelliği ise daha çabuk ısınma gösteren lastik hamurundan kaynaklanmaktadır. +7 derece ve üzeri olan ısıda ise yaz lastiklerinin tercih edilmesi gerekir.
Kış aylarında ise soğuyan hava, lastik basıncını düşürür. Lastik basıncının düşmesiyle birlikte yakıt tüketimi artar. Çünkü aracın dönüşlerini ve genel olarak hareket kabiliyetini olumsuz etkiler. Böylece araç fazla enerji yani yakıt harcar.
SORU: Kış lastiğinin sadece çekiş olan tekerleklere takılması yeterli midir? HAYIR ! Kış lastikleri dört tekerleğe de takılmalıdır, çünkü aracın en kısa mesafede durması hareket edebilmesinden daha önemlidir. İyi bir fren performansı ve kararlılık için 4 tekerlekte de Kış Lastiği şarttır.
Bu nedenle yaz lastikleri gece-gündüz hava sıcaklığı ortalaması +7 derece üzerindeki sıcaklıklarda tercih edilmeli, kış lastikleri ise gece-gündüz hava sıcaklığı ortalaması +7 derece altında kullanılmalıdır.
KIŞ LASTİKLERİNİN HAVA BASINÇLARI
Lastik basıncında bir azalmaya neden olabilen ısı dalgalanmaları nedeniyle kış lastiklerinde basıncın 0,2 bar arttırılması önerilir.
Özellikle karlı ve buzlu yollarda dar lastikler geniş lastiklere oranla oldukça avantajlıdır. Geniş taban lastikler hakkında genel bir değer vermek gerekirse modelden modele ve lastikten lastiğe göre değişse de her 10 mm lastik genişlemesi %2 oranında yakıt tüketimini yükseltir.
İyi bir ses seviyesine sahip lastik seçmek, sürüşünüzün çevreye olan etkisini azaltabilir. Ses seviyesi A, B veya C sınıfı olarak sınıflandırılır. Lastiğin dönüş gürültüsü desibel cinsinden ölçülür ve ölçülen sayı etiketin alt kısmında gösterilir. Düşük ses seviyeli lastikler, 67-71 dB'e sahiptir.
Aracı uzun süre boşta çalıştırmak yakıt tüketimini artırır. Aracın motor devrini dakikada 2.000 ile 3.000 arasında tutmaya özen gösterin. Doğru viteste aracınızı sürmye dikkat edin. Uzun süre düşük vitesde yüksek devirde araba kullanmak yakıt tüketimini ciddi oranda artıracaktır.
1. 1. 2022 ve 2023 yılı en iyi kış lastiği, yapılan testlerin çoğunda aldıkları birincilikler ile GoodYear UltraGrip Performance+ ve Continental WinterContact TS 860 oluyor.
Tüm yıl boyunca kar lastiği sürüşü tavsiye edilmez çünkü sıcak zeminlerde kış lastikleri etkinliğini kaybeder ve yumuşak kauçukları daha hızlı aşınır. Düşük sıcaklıklar için tasarlanan kış lastikleri termometre 7 °C'nin üzerine çıktığında yaz lastikleri ile değiştirilmelidir.
Kış lastikleri çok sayıda derin oluğa sahip olmalıdır. Bu sayede yağışlı havalarda yola daha iyi tutunabilirler. İmal edildikleri kauçuk ise yumuşak olmalıdır. Böylece soğuk hava şartlarında bile lastikler ısınabilir ve herhangi bir sorun yaşamadan araç hareket edebilir.
Lastik Hız Endeksi: Her harf, belirli bir hız limitini temsil eder. Örneğin, "H" endeksli bir lastik saatte maksimum 210 km hızla, "V" endeksli bir lastik ise saatte maksimum 240 km hızla güvenle kullanılabilir. Lastik Yük Endeksi: Bu endeks, lastiğin taşıyabileceği maksimum yükü belirtir.
Kış lastikleri sadece karda ve buzda değil, 7 derecenin altında ıslak veya kuru hava şartlarında da kullanımı güvenli kılıyor.
Lastiğinizin hız değerini yük değerinin yanında harf ile kodlanmış olarak görebilirsiniz. Örnek olarak 205/55R16 91V = V hız değeridir ve 240 km/s ulaşabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri