Denizi gibi doğası da oldukça cömert olan Sinop verimli topraklara sahip. Bunun sonucunda pek çok meyve ve sebzenin üretilebildiği Sinop'ta yetişen ürünler arasında en meşhuru Sinop Kestanesi.
Sinop'u terk etmeden önce tadına bakılması gereken o meşhur yemekler arasında ise; Sinop mantısı, mısır çorbası, nokul, katlama, içli tava, ıslama, sirkeli pırasa, palamut pilaki, keşkek, kabak millesi, kestaneli iç pilav, kaşık çıkartması, mısır tarhanası, hamursuz tatlısı, sıkmık tatlısı, mısır pastası ve prenses yer ...
Başlıca tarım ürünleri buğday, arpa, mısır, pirinç, mahlut, fasulye, bezelye, tütün ve şekerpancarıdır. Bu miktar ortalama olup, senelere göre değişmektedir.
Bileydin diğer isimleriyle “dağ çileği”, “kocayemiş” meyvesi Sinop'ta ceviz iriliğinde oluşuyor. Önce yeşil, sarı ve olgunlaştığında kırmızı rengi alan meyvenin ağaçlarda kızardığında havaların soğuyacağına inanılıyor. İçeriğinde C vitamini bulunan meyve tansiyonu düşürmede ve kanı temizlemede etkin bir rol oynuyor.
Alışveriş / Ne Alınır
Sinop'ta yapacağınız alışverişlerde minik Diyojen heykelleri ve bölgenin ünlü Ayancık ketenleri, özel olarak inceleneniz gereken ürünler. Bunların yanı sıra şehirde en çok satan ürünler ise el yapımı gemi maketleri, Karadeniz manzaralı tablolar ve yöresel giysiler.
İlgili 25 soru bulundu
birlikte, ekonomik anlamda Ordu, Giresun, Sakarya, Düzce, Trabzon, Samsun, Zonguldak, Kocaeli, Artvin, Kastamonu, Bartın, İstanbul, Rize, Sinop, Bolu ve Tokat illerinde yetiştirilmektedir.
Sinop ilinin temiz ve berrak plaj, beach ve sahillerinden bazıları ise; Karakum Plajı, Sinop DSİ Plajı, Sarıkum Plajı, Ayancık Çamurca Plajı, Türkeli Plajı, Büyük Gerze Plajı, Akliman Plajı, Antik Beach ve Marina Beach'tir. Sinop Karakum Plajı, Sinop il merkezine ortalama 4 km uzaklıkta yer almaktadır.
İlimizde, kışları serin, yazları ılık, sıcaklık ve yağış parametrelerine göre mevsimler arası sıcaklık farkı fazla olmayan, yağışlar düzenli, sahil kesimi mutedil, iç kesimlerde Karadeniz iklimi ile İç Anadolu İklimi arasında geçiş bölgesi iklimi hâkimdir. Sinop'ta yağışlar, aylara göre oldukça düzenlidir.
Sinop Yöresel Giyimi - Sinop
Yörede erkekler zıpka adı verilen paçaları dar, üzeri bol pantolon, üste yakasız gömlek giyerler. Gömlek üzerine salta adı verilen cepken giyilir. Kadınlar içlerine göynek giyerler. Göyneklerin yakası nakış ile süslenmiştir.
MÖ. 756 yılında Milet'ten ayrılan ve kendilerine yeni bir şehir kurmak isteyen göçmenler buraya gelerek bugünkü Sinop'un ilk temelini atmışlar ve bu şehre Sinope adını vermişlerdir.
Sinop'ta 2016 yılında 22 dönüm arazi üzerine kurulan ve yılda yaklaşık 60 tona kadar hasat veren bahçede kivi hasadı başladı. Sinop'un Bektaşağı köyünde 22 dönümlük arazi üzerine kurulan bahçede yapılan hasadın ardından kivi, ulusal marketlere satılmak üzere yola çıkıyor.
Türkiye'nin önemli kestane üretim merkezlerinden Sinop'ta gür ve yamaç ormanlarda metrelerce yükseklikteki ağaçlarda kestane hasadı yapılıyor. Kabuğundan rahat ayrılmasıyla ve lezzetiyle ün salan meşhur Sinop kestanesi, zorlu bir uğraşın ardından tüketici ile buluşuyor.
SİNOP'TA YETİŞEN 3 AYRI ZEYTİN TÜRÜ VAR
Konuşmasında tarihsel veriler ışığında Sinop'ta yetişen 3 ayrı zeytin türü olduğunu bildiklerini belirten Sinoplu Prof. Dr. İbrahim Başağaoğlu, yaptıkları araştırmalarda bu 3 zeytin türüne ulaştıklarını söyledi.
Orta Karadeniz bölgesinde Türkiye'nin en kuzey noktasında yer alan Sinop yaklaşık 93 bin kişilik nüfusu ile belki küçük ama çok mutlu bir şehir. Trafik derdinin olmadığı, fiyatların Türkiye ortalamasına göre çok ucuz olduğu Sinop gezilecek ve görülecek yerler anlamında oldukça etkileyici bir şehir.
30 BİN KÜRT YAŞIYOR
Kürtler, 8 ilçesi bulunan Sinop'ta özellikle birbirine çok yakın olan Boyabat ve Durağan ilçeleri ile bunlara bağlı köylerde yaşıyor. Sinop bölgesinde, çoğunluğu köylerde olmak üzere 30 bine yakın Kürdün yaşadığı belirtiliyor. Üstelik büyük kısmı yüzyıllar önce bölgeye göç etmiş Kürtler.
Kuzey Anadolu'da Karadeniz Bölgesi'nin Batı Karadeniz Bölümü'nde yer alan Sinop; dağlık ve engebeli yapısı, kalkınmayı engelleyen kısıtlı ekonomik imkânları, iç ve dış pazarlara erişimi engelleyen zorlu ulaşım şartları ve diğer nedenlerle Türkiye'de en fazla göç veren illerimizden biridir.
Boyabat ilçesi, tarihi ve doğal güzellikleri açısından en zengin ilçelerdendir. Boyabat'ın tarihi ve doğal güzellikleri arasında; Boyabat Kalesi, Bazalt Vadisi, Boyabat Yeraltı şehri gibi bir sürü güzellik bulunmaktadır.
Sinop'un en güzel sahilleri - Hamsilos Koyu.
Sinop şehir merkezinde, en soğuk ay şubat, en soğuk aylar ocak ve şubat, en sıcak aylar temmuz ve ağustostur. Ocak ayı ortalaması 7 0C, Şubat ayı ortalaması 6,6 0C'dir. Temmuz ayı ortalaması 22,7 0C, Ağustos ayı ortalaması 23,1 0C olarak ölçülmüştür. Sinop şehir merkezindeki yıllık sıcaklık ortalaması 14,1 0C'dir.
Doğu Karadeniz Bölgesi'nde 776 bin dekar alanda yaklaşık 204 bin üretici tarafından yılda ortalama 1 milyon 200 bin ton yaş çay yaprağı üretiliyor. Doğu Karadeniz Bölgesi'nde 1017 yılından bu yana üretimi yapılan yaş çay, bölge ekonomisinin lokomotiflerinden bir tanesini oluşturuyor.
Yaratılış kaynağı Çin olmasına karşın, fındığın anavatanı olarak Türkiye'nin Karadeniz kıyıları gösterilmektedir. Çin kaynaklarına göre fındığın, M.Ö 2838 yılında yetiştirildiği ifade edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri