Nokul, mayalı hamurla yapılan ve Sinop, Samsun ve Isparta'da karşımıza çıkan bir çeşit çörektir. Sinop Gerze Kaymakamlığı'nın sayfasında “Kurban ve Ramazan bayramları ile özdeşleşmiş bir yiyecektir.” diye tanımlanan nokulun en ayırt edici özelliği rulo şeklinde olmasıdır.
Nokul mayalı hamurla yapılan bir çeşit poğaça. Türkiye'de lokum ,lokul gibi farklı isimlerle adlandırılan hamur işidir. Rulo şeklinde yapılması en ayırt edici özelliğidir. Haşhaşlı, tahinli fındıklı, sakızlı türleri de mevcuttur.
Nokul, Sinop ilinin misafirlikte ikram edilen yemeklerinde ilk sıradadır. Sohbet arasında çok iyi gittiği söylenilen nokul hamurunun içerdiği malzemeler; yaş maya, un ve tuzdur. Meşhur yemek nokulun iç harç malzemeleri arasında ise genellikle üzüm, ceviz, kıyma, ve ıspanak kullanılabilmektedir.
Nokul Nasıl Yapılır? Nokul en kaba şekliyle mayalı bir hamurun börekten daha kalın şekilde açılıp içine tereyağı sürüldükten sonra şeker, kuru üzüm ve fındık serpilerek rulo şeklinde sarılıp dilimlenmesiyle elde ediliyor. Her yöresel tarifte olduğu gibi nokulda da evden eve değişiklikler olabilir.
İlgili 30 soru bulundu
Bafra, Sinop, Isparta gibi birçok farklı yöreye mal edilen nokulun lezzeti tüm Türkiye'yi etkisi altına almış durumda. Aralarında ufak tefek farklılıklar olsa da bütün yörelerin nokulu aşağı yukarı aynı şekilde yapılıyor.
KIYMALI NOKUL (Gerze, Sinop)
Bafra Nokulu Saklama Koşulları Nedir? Hava almayacak şekilde, +4 derecede 1 ay, -18 derecede 3 ay muhafaza edebilirsiniz. Servis etmeden önce 100 derecede önceden ısıtılmış fırında tazelemenizi öneririm. Siparişim ne zaman elime ulaşır?
Hamuru açıp ceviz, toz şeker, sarı üzüm serpilir rulo yapılır ve hamur kesilir yumurta sarısı sürülür üzerine susam serpilir 180 derece pişer afiyet olsun.
Cevizli Lokum - Bursa
Bursa geleneksel mutfak kültürü içinde bayram, düğün ve özel günlerde cevizli lokum yapılır. Düğün hazırlıkları sırasında, lokum yapılarak konuklara ikram edilir, kına gecesi bütün konuklara lokum ikram edilir, bayramlarda arife günü bütün evlerde cevizli lokum yapılmaktadır.
Nokul Kalorisi Bafra Nokulu - nefis yemek tariflerinde olsa da bir adet cevizli üzümlü nokul 150 kalori, bir adet sade nokul 100 kalori, bir adet cevizli haşhaşlı nokul 140 kalori civarındadır.
Hazırladığımız nokulları pişirme kağıdı serdiğimiz fırın tepsisine yerleştirelim. Üzerlerine ayırdığımız yumurta sarısını eritilmiş tereyağı ile karıştırarak sürelim. Önceden ısıttığımız 170° fırında yaklaşık 40 dk. pişirelim.
Yarım su bardağı süt parmağı yakmayacak kadar ısıtılır, toz şeker ve mayayla karıştırılıp 10 dakika kadar beklenir. Diğer tarafta un ve tuz derin bir kaba alınır. Üzerine toz şeker ve sütle ıslatılmış olan maya eklenip yoğrulmaya başlanır. Ilık olarak bir su bardağı süt ve su yavaş yavaş eklenerek hamur yoğrulur.
İlk olarak süt, su, maya ve şekeri karıştırıyoruz. Daha sonra sıvı yağ, tuz ve unu ekleyip kulak memesi kıvamına gelinceye kadar yoğuruyoruz. Hamurumuzu 30 dakika mayalanmaya bırakıyoruz. Mayalanan hamurumuzu açabildiğimiz büyüklük kadar açıyoruz.
MÖ. 756 yılında Milet'ten ayrılan ve kendilerine yeni bir şehir kurmak isteyen göçmenler buraya gelerek bugünkü Sinop'un ilk temelini atmışlar ve bu şehre Sinope adını vermişlerdir. "Efsaneye göre tanrıça Sinope ırmak tanrısının kızıdır.
Orta Karadeniz bölgesinde Türkiye'nin en kuzey noktasında yer alan Sinop yaklaşık 93 bin kişilik nüfusu ile belki küçük ama çok mutlu bir şehir. Trafik derdinin olmadığı, fiyatların Türkiye ortalamasına göre çok ucuz olduğu Sinop gezilecek ve görülecek yerler anlamında oldukça etkileyici bir şehir.
Kaşık çıkartması (mamalika), zılbıt böreği, hasuda, Boyabat ilçesinde yiyebileceğiniz sırık kebabı, taktak helvası ve ezmesi Sinop'taki diğer yöresel tatlar. Denizi gibi doğası da oldukça cömert olan Sinop verimli topraklara sahip.
180 derece fırında iyice kızarana kadar pişiriyoruz.
Bafra'ya özgü içinde fındık ve üzüm bulunan bir hamur tatlısı olan nokulu en iyi yapan pastane; Evcim Pastanesi'dir. Samsun'un en işlek caddelerinden birinin üzerinde bulunur. Aynı zamanda bütün Samsunluların buluşma noktası ya karşısındaki Haşet'tir ya da Evcim Pastanesidir.
Yağlanmış fırın tepsisine dik olarak sık sık yerleştirin. Üzerine yumurta sarısı sürün ve tane haşhaş serpin. 180 dereceye ayarlı fırında 25-30 dakika süreyle pişirin.
Karşınızda: Kütahya'nın en sevilen lezzetlerinden olan haşhaşlı lokum tarifimiz. Bu güzeller güzeli tarifin en büyük sırrı yumuşacık hamurda saklı.
Üzerine bi kaç kaşık tahin dökülüp fırça yardımıyla sürülür. 1 yemek kaşığı şeker serpilir ve en üste çekilmiş ceviz serpilip kenardan başlayarak rulo haline getirilir ve 2-3 parmak eninde kesilerek tepsiye dizilir. 175 derecede 20-25 dakika pişirilir. Çıkınca üzerine pudra şekeri serpilerek servis yapılır.
Soğuyan poğaçaları paketleyip derin dondurucuya yerleştirmeniz taze şekilde saklamak için yeterli oluyor. Yenileceği zaman derin dondurucudan çıkarttığınız poğaçaları çözülmesini bekleyip, fırına koyup 150-160 derecede 10 dakika kadar ısıtmanız poğaçaların yeni yapılmış gibi taptaze hale gelmelerini sağlıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri