köy seyirlik oyunları içerisinde yer alması gereken Sinsin'i, yumruk oyunu ile halay tarzı oyunlar arasında göstermemizin sebebi, sadece davul-zurna ile oynanmasıdır. Yalnız Kayseri'de oynanan “Sinsin”ler, diğer yörelere göre farklı müzikle oynanmaktadır.
Sinsin Oyunu; Samsun, Sinop, Amasya, Çorum, Yozgat ve havalisinde (çevresinde) keza vardır. Bu oyuna Çorum havalisinde Zamah veya Zamak Oyunu da derler.
Simsim - Tokat
oynanır. Aynı zamanda karşısında oynayan kişiye de çeşitli aldatmalar yapılır. Kesinlikle arkadan rakibine vurulmaz. Oyun sevgiyi, dostluğu, hoşgörüyü ifade etmekte olup, bütün düğünlerde oynanmaktadır.
Kıyılı - Halay, Horon, Karma. Öteyüz - Halay, erkek, kadın, karma olarak oynanır. Serçe - Halay, erkek, kadın, karma olarak oynanır. Sinsin - Erkeklerin, meydan ateşi etrafında çember halinde toplu olarak oynadığı bir oyundur.
Batı Anadolu'da “Zeybek”, Karadeniz'de “Horon”, “Yalı havası”, “Kol havası”, Erzurum'da “Bar”, Güney ve Doğu Anadolu'da “Halay” … gibi birçok ad altında karşımıza çıkarlar. Yörelere göre verilen bu adlar türküleri belirttiği gibi, oyun havalarını da kapsamaktadır.
İlgili 18 soru bulundu
Kayseri, folklor bakımından zengin örneklere sahiptir. SİNSİN OYUNU: Meydanda yakılan bir ateş etrafına erkekler büyük halka oluştururlar. Bilahare ortaya çıkan iki kişiden birisi diğerini kovalar. Ateş üzerinden atlanır ve grup içerisine girip kişi kimi tutarsa, o bu defa tutan kişiyi kovalayan oyuncunun peşine düşer.
Türkiye'de gördüğümüz yaygın dans formları arasında halay, zeybek, bar, horon, hora, köçek, Kafkas dansı, karşılama gibi biçimleri sayabiliriz.
Üç Ayak Halayı, Sivas'ın Divriği ilçesinin Karageban köyünde 3-15 erkek, kimi de kadın -erkek karma halka, yahut kadınlar kendi aralarında olarak düğün ve bayramlarda davul zurnayla oynanan, esas itibariyle erkek oyunu sayılan sıra oyunu çeşididir.
Gaziantep Halk Oyunları Gaziantep halk oyunları bakımından “Halay” bölgesi içerisindedir. Halay, oynayanların yarım halka biçiminde düzenlenerek ve birbirlerine tutunarak oynadıkları disiplinli oyunlardır. Gaziantep'te oyunlar kadın-erkek birlikte oynandığı gibi ayrı ayrı diziler halinde de oynanmaktadır.
Sinsin, bir grup insanın düğün törenlerinde oynadıkları ateş temelli bir oyundur. Sinsin oyun adı Türkçe dışında Gagauzcada zarf olarak (sinsin “gizlice”) yaşamaktadır ve bu oyun tespit edebildiğimiz kadarıyla Türkiye dışında görülmemektedir.
Azize - Trakya Oyun Havası ( 2020 Çorlu'lu Cio ) - YouTube.
Amasya ilinin güney ve batı kısımlarında sıra oyunlarından halaylar; merkez ve kuzey kısımlarında tek veya çiftli oynanan 'çiftetelli' ve 'karşılama' oyun türleri yaygındır.
Sinsin ortaasyadan kalan bir Türk oyunudur. Ateş etrafında dönerek ve kovalama oyunudur denebilir. Ateşin etrafındaki kişi önceki kişiyi kovalayarak sırtına vurur ve kendi dönmeye başlar. Türk kültüründe sinsin düşmana korku, dosta güven verir denir.
Kaşık Oyunları veya Kaşık Havası, Türkiye'de Batı Karadeniz Bölgesi (Kastamonu, Bolu, Sinop, Çankırı, Çorum gibi), Güney Marmara (Balıkesir, Bursa, Bilecik gibi), İç Batı Anadolu (Afyon, Uşak, Eskişehir, Ankara gibi), Konya çevresi ve Mersin çevresinde oynanan oyunların genel adı.
Zeybek, Ege Bölgesine özgü bir halk oyunudur. Köklü bir tarihe sahip olan zeybek, Aydın, Muğla ve Denizli dışında İzmir ve Manisa'nın köylerinde de oynanır. Zeybek oyununun çeşitleri nelerdir? Tarihçesi ile birlikte sizin için derledik.
Hora oyunları çok hızlı, ritimli ve kıvraktır. Ayak adımları ön plandadır. Çanakkale, Çatalca, Edirne, Kırklareli, Silivri ve Tekirdağ da bu alana girerler. Türkiye dışında kalmış Kosova, Makedonya, Bulgaristan ve Balkanlar'daki Türk oyunları da bu kategoriye sokulmaktadır.
Misketten güzeli yok" diye başlanan Ankara'nın tanınmış oyun havalarından birisidir misket... Bütün düğünlerin sazlı sözlü eğlencelerin baş türküsü ve oyunudur. Oyunun üç önemli hareketi vardır. Misket, Ankara'da yıllarca önce yaşanmış gerçek ve ölümsüz bir aşkı anlatmaktadır.
Türk ve Kürt kültüründe halay, bir halk oyunudur. Türkiye'de farklı yörelerde icra edilen halaylar arasında büyük çeşitlilik bulunur ve halay türleri üç genel gruba ayrılmaktadır: Çukurova (Güney) Halayları: Adana ile Gaziantep arasında oynanan halaylardır.
Malatya'da Tek Ayak oyun havası sözsüzdür. Bu yörenin sözlü ve sözsüz oyun havaları muhteliftir (çeşitlidir).
Türkiye'nin Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu ve Çukurova bölgelerinde oynanan oyunların genel adıdır. İÖ 8000'lere dayanan halay Orta Asya'dan günümüze ulaşmıştır. Kün-Ëki, Güneş ve Eşi, yeryüzüne inmişler, Güneş'in eşi Ay, Tanrı adına halkı tarafından seçilmiş olan Buğ'u kutsamıştır.
Türkiye'de değişik bölgelerde oynanan halaylar arasında büyük farklılıklar vardır ve oynan halay türleri üçe ayrılmaktadır: Çukurova (Güney) Halayları: Adana ile Antep arasında oynanan halaylardır. Doğu Halayları: Antep'in doğusunda kalan bölgeler genelde aynı karakteriste sahiptir.
Antalya'nın batı ilçelerinde Zeybek ve Teke zortlatması yaygın bir şekilde oynanırken doğu ilçeleri olan Manavgat, İbradı, Akseki, Alanya ve Gazipaşa ilçelerinde Konya Bozkır Oyunları, Anamur ve Silifke Oyunları, Antalya Teke Yöresi oyunları da oynanmaktadır.
Ankara Zeybeği - Ankara
Yiğitlik ve mertlik ifade eder. Bu zeybek oyunu saz eşliğinde oynanır ve ağır bir melodisi vardır. En az iki kişi tarafından oynanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri