Sintine, bir teknenin su hattı altında kalan iç kısmına verilen isimdir. Geminin makine ve kazanlarının bulunduğu kısmın zemininin ve ambar güvertesinin altında kalır. Gemi içinde sızan sularla, makine ve kazan dairelerinden akan yağların depolandığı en altta kalan kısma sintine bölgesi denir.
Sintine: Gemilerin makine ve yardımcı makine alt tankları, koferdamlar, ambarlar veya benzer bölümlerinde oluşan sızıntı su ve yağlı atık suların biriktiği bölümlerdir.
1.2.
Sintine sistemi, gemi bünyesindeki sintine devreleri ve kuyularında toplanan suyu zararsız hâle getirildikten sonra denize tekne dışına veya pis su tanklarına veren sistemdir.
Gemilerin su altında olan en alt bölümüne sintine adı verilmektedir. Gemilerin sintine bölgesinde genellikle kazan dairesi ve ambar bölümleri bulunur. Geminin en alt kısmında ve suyun içinde kalan bu bölüme gemi içindeki sızan yağlar ve sular toplanır ve bunların geminin dışına atılması gerekir.
Sintine (yağlı) su, bir geminin gövdesinin en alt kısmında biriken ve bilge olarak adlandırılan bölgede toplanan atık su veya birikmiş sudur. Bilge suyu genellikle yağ ve yağ kalıntıları, yakıt partikülleri, yağlayıcılar, temizlik maddeleri ve çevreye zararlı olabilecek diğer maddeler içerir.
İlgili 28 soru bulundu
Özellikle yağ çözücüler kullanmak suretiyle sintine temizliği genellikle yapılır. Aynı zamanda Arap sabunu yine bu konuda alternatif ürünler içerisinde gelmektedir. Bu ürünler kullanıldıktan sonra bir gün bekletilmesi, bölgedeki tüm problemlerin ve kirin önemli oranda ortadan kalkmasına imkan verir.
Biriken bu sular sintine pompası yardımıyla teknenin pis su deposuna pompalanır. Depolanan bu atık su limanlarda ve marinalarda bulunan özel atık depolarına tahliye edilir. Atık depolarında biriken bu su özel filtreli makineler yardımıyla ayrıştırılır ve temizlenerek tekrar denize bırakılır.
Deniz taşımacılığından kaynaklanan problemler arasında geminin makine aksamından meydana gelen sintine suyu yer alır. Sintine suyu, deniz kirliliğine sebep olabilecek risklerdendir.
Gemi içinde sızan sularla, makine ve kazan dairelerinden akan yağların depolandığı en altta kalan kısma sintine bölgesi denir. Tüm pis giderler sintine adı verilen bölgeden bir pompa yardımı ile tanka toplanır. Toplanan bu giderler, limanlarda bekleyen bu işi yapan şileplere boşaltılır.
Gemiler yüklerini boşaltırken dengeyi korumak için balast tanklarına deniz suyu alırlar. Bu sırada suyu aldıkları bölgedeki deniz canlıları ve bir takım partiküller de su ile birlikte geminin balast tankına alınırlar. Gemiler yükleme limanına vardıklarında ise kargo bölümüne yük almadan önce balast tankları boşaltılır.
SİNTİNE SİSTEMİ NASIL ÇALIŞIR? Geminin makine dairesi, kazan dairesi, ambarlar, şaft yolu gibi muhtelif bölmelerinde biriken faydasız kirli suların bordodan dışarı basılması (discharge) sintine pompası ile bu devreden yapılır.
Sintine Pompası Çalışması
Pervanenin dönüşünden dolayı sıvının hızı artar. Bu yüksek hızlı sıvı, daha sonra, sıvının kinetik enerjisinin basınca dönüştürüldüğü difüzör veya kıvrımlı kasaya girer. Bu basınçlı sıvı pompa deşarjı yoluyla dışarı pompalanır.
bir teknenin/geminin su hattı altında kalan iç kısımdır.
Geminin kazan ve makine daireleri ile şaft tüneli, ambar vb. sintine kuyusunda biriken suları, pis su tankına basmak için kullanılan pompalara sintine pompası denir.
Tanker balast suları, tankerlerin boşken veya yüklüyken baş veya yan bölmelerine aldıkları deniz suyudur. Denizden alınan bu su sayesinde yükün ve geminin dengesi sağlanır, yakıttan tasarruf edilir. Dünyada her gün binlerce tanker, milyonlarca metreküp suyu bir yerden bir yere taşır. İşte olan da bu sırada olur.
Ynt: Sintine kokusu nasıl giderilir? Öncelikle sintineyi sabunlu veya deterjanlı su ile güzelce yıkayın. Yıkama sonrası çok iyi durlayın, bir kaç kere tatlı su ve deniz suyu kullanmanız gerekebilir. Sintinienizde su birikmemesi gerekir ama mutlaka olacaktır.
Bu büyük ya da küçük ulaştırma araçları limana uzun süre veya kısa süre için demir atar. Bu limana yanaşma işleminde kaptana yardımcı olan kişiler vardır. Bu kişiler palamarcı olarak adlandırılmaktadır.
Sintine seperatörü, makine dairesinde biriken yağlı suları (sintine) arıtarak yağı gemide bırakarak suyu maksimum 15 ppm yağ içerecek şekilde denize basan sistemdir. Yağ ve yakıt çamurunu (ing. sludge), atık yağları ve MARPOL tarafından izin verilen çöpleri yakmak için kullanılan sistemdir.
Sintine: Gemilerin makine ve yardımcı makine alt tankları, koferdamlar, ambarlar veya benzer bölümlerinde oluşan sızıntı su ve yağlı atık sularıdır. Slaç: Gemilerin makine dairelerinde, yakıt tanklarında veya petrol tankerlerinin kargo tanklarında tortu ve/veya yağ çökeltilerinden oluşan çamurdur.
Tekne içinde su ile savaşımız bitmez. Heç ve lumbozlar, izolasyonları eskidikçe sızıntı yapar, kauçuk contalar sertleşir, ısı farkından dolayı esneme yapar ya da paslanır. Siz siz olun, kaçakları gözden kaçırmayın, yoksa tekneniz rutubet kokabilir, daha kötüsü döşemeler zarar görebilir.
Fiber teknelerde bu gizli catlaklar genellikle teknenin alt kisminda olusuyor. Olusum nedeni yuksek hizla dalgaya carpa esnasinda olusan siddetli darbe olabilir. Yuksek hizli tekne degilse teknenin yuklu oldugu ve dalganin sert oldugu bir havada da olusabilir.
Sintineler ve alabandalar için yüksek kaplama özellikli boya. Mazot, yağ ve diğer patlayıcı özellikli malzemelere karşı yüksek kimyasal dayanım. Mükemmel kapatma özelliği.
Tekneler sürekli deniz suyu ile temas halinde olduğu için paslanma ya da küflenme gibi sorunlarla sıkça karşılaşılmaktadır. Böylesi sorunlarla karşı karşıya kalındığında temizlik maddesi olarak düşük dereceli kireç çözücüler kullanılmalıdır.
Atık su pompaları; bünyesinde daha yoğun kirletici partikül içeren (30-50mm büyüklükte) kanalizasyon suyu (foseptik), endüstriyel ya da evsel kirli atık suların transferi için kullanılan pompalardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri