Sinüzit ameliyatı genel anestezi altında burun içinden endoskopik kamera sistemi ile yapılır. Dışarıdan herhangi bir kesi yapılmaz ve iz kalmaz. Burun içindeki enfekte dokular, polipler, kistler temizlenir ve sinüslerin buruna açılan sinüs kanalları genişletilerek drenaj yolları açılmış olur.
Ameliyatın Ne Gibi Riskleri Var? Güvenli ellerde yapılırsa risk çok düşük. Nadir olarak ameliyat sonrasında göz çevresinde morluk oluşabilir. Ancak morluk birkaç hafta içinde kaybolur.
Yapılan cerrahi müdahaleler kronik sinüzit hastaları için çok uzun süreli tedavi sağlamaktadır. İlaç tedavisine göre çok uzun süreli olan cerrahi müdahale kalıcı bir tedavi sağlamasada yinede en uzun süreli tedavi türü olarak hastaya büyük kolaylık sağlayacaktır.
Sinüzit ameliyatı yaklaşık 1 saat sürmektedir. Endoskopik yöntemlerle ile burun içerisine girilerek sinüs ağızları genişletilmekte, sinüslerdeki iltihaplı dokular ve polipler temizlenmektedir. Böylece hastanın sağlıklı bir şekilde solunumunu sürdürebilmesi amaçlanmaktadır.
Sinüs ameliyatından sonra çoğu insan bir kişi eşliğinde eve gidebilir. Genellikle meydana gelen kanamaları durdurmak için bir havluya sarılmış bir buz torbası ile birlikte başı yukarı kaldırılmış halde dinlenmesi gereklidir. İyileşme yaklaşık 3 ila 5 gün sürebilir.
İlgili 41 soru bulundu
Akut rinosinüzit daha uzun süren kronik rinosinüzite dönüşebilir. Yine şiddetli enfeksiyonlar, menenjit ya da görme kaybına kadar gidebilecek göz enfeksiyonlarına neden olabilir. Bu durumlarda hasarların önlenebilmesi için acil müdahale edilmesi gerekir. Ayrıca akut rinosinüzit, astım ataklarını tetikleyebilir.
Sinüzit ameliyatı için çocuklarda 13 – 14 yaş ve sonrası tercih ediliyor. Çocuklarda yüz gelişiminin tamamlanması, burundaki yapıların dar ve küçük olması nedeniyle ameliyatın çok küçük yaşlarda ameliyat edilmesi önerilmiyor.
Ameliyat sonrası hastanede yaklaşık 5 saat kadar kalınır. Sabah yapılan operasyonlarda öğleden sonra hasta taburcu edilir. Ameliyattan 1 gün sonra normal günlük yaşantıya dönülür.
Sinüzit ameliyatı sonrası hastaların bazıları maalesef düzelmeyebiliyor, tekrarlayabiliyor ya da daha kötüleşebiliyorlar. Sinüzit hastalığının tipi ile evresi belirlenmeli ve sinüzit ameliyatı yapılacaksa buna göre planlanması çok önemlidir.
Akut sinüzit hepimizin bir nezle veya grip sonrası senede 1-2 defa yaşayabildiği geçici iltihaplanmalardır. Çoğu kez antibiyotik tedavisiyle kısa sürede en fazla 1 ay içinde düzelir. Subakut sinüzit 1-2 ay arası süren sinüzitlere denir. Kronik sinüzitler genel olarak 2 ay veya daha uzun sürerler.
Sinüzit tedavisinde yeni bir yöntem olan “Balon Sinüsoplasti”, burun içindeki dokulara hiç zarar vermeden, kansız, tampon gerekmeden ve kesin olarak 20 dakikada sinüsleri açabilmektedir. Hasta aynı gün taburcu edilerek ertesi gün normal yaşantısına geri dönebilir.
Tıkalı olan sinüs kanallarının uygun cerrahi tekniklerle açılarak kolayca tıkanmayacak şekilde genişletilmesi ise polip ya da silya hareket bozukluğu gibi ek problemi olmayan hastalarda kronik sinüzitin kesin olarak tedavi edilmesini sağlamaktadır.
Sinüzit ameliyatına nasıl karar verilir? Sinüzit ameliyatına karar verirken altın standart sinüs bilgisayarlı tomografi tetkikidir. Bu tetkik sinüsler ile ilgili bütün detayları gösterir ve ameliyat edilmesi gereken sinüslerin belirlenmesini sağlar.
Yaklaşık 45 dakika ila 1,5 saat arasında bir sürede gerçekleştirilmektedir.
Sağlık sigorta sistemi özellikle estetik hiçbir girişimi karşılamamaktadır. Çünkü estetik operasyonlar elzem girişimler değil daha çok keyfi girişimlerdir. İster Devlet Hastanesinde olun ister Özel Hastanelerde olun, estetik amaçlı yapılan operasyonlar hiçbir sigorta kapsamına dahil edilmez.
Sinüzit ameliyatları sonrası ağrı olmaz. Ameliyat sonrası burun içine genellikle eriyen tampon konulduğu için bunların da alınmasına gerek yoktur. Burun içi tuzlu su ile yıkanarak ve spreylerle açık tutulmaya çalışılır.
Sinüs kisti tehlikeli mi ? Sinüs Kistleri, genellikle kötü huylu tümörlere dönüşmez ve metastaz (vücutta başka yerlere yayılma) yapmazlar. Sinüs Kisti, sizin için herhangi bir sağlık sorununa sebep olmuyorsa çoğunlukla tedavi edilmesine ihtiyaç duyulmaz.
Sinüzit ameliyatı genel anestezi altında burun içinden endoskopik kamera sistemi ile yapılır. Dışarıdan herhangi bir kesi yapılmaz ve iz kalmaz. Burun içindeki enfekte dokular, polipler, kistler temizlenir ve sinüslerin buruna açılan sinüs kanalları genişletilerek drenaj yolları açılmış olur.
Sesimiz, ses telleri olarak anılan yapılar üzerinden oluşmaktadır. Bu ses telleri aslında perde şeklindedir ve larens olarak bilinen boyun yapısının içinde konumlanmıştır. Dolayısıyla burun estetiği cerrahi sürecinde ses tellerine herhangi bir müdahale gerçekleştirilmemektedir.
Araştırmalar, burun deliklerini günde iki kez salin solüsyonu ile yıkamanın (her bir burun deliğinden art arda tuzlu su akıtarak) sinüziti tedavi edip önleyebileceğini göstermiştir. Ayrıca, burun boşluğuna günde birkaç kez tuzlu su püskürtmek tıkanıklığı gidermeye yardımcı olabilir.
Eğer sinüsleriniz hala doluysa; baş parmaklarınızla, her iki kaşın ortasına bastırın ve yukarı doğru masaj yapın. Bu masaj esnasında dilinizi damağınızda tutun. Ağız içinden baskı yaparken; parmaklarınız da burnun rahatlamasına yardım edecektir. Sinüslerin boşalması için bu yöntemi deneyebilirsiniz.
Sinüzite Hangi Bölüm Bakar? Sinüzit belirtileri yaşayan kişiler tanı ve teşhis için sağlık kuruluşlarının Kulak – Burun – Boğaz uzmanlarına danışabilirler.
Sinüzit ile ilişkili olabilecek bazı belirtiler: Yüz ağrısı ve yüzde basınç hissi, burun tıkanıklığı, iltihaplı burun akıntısı veya iltihaplı geniz akıntısı, koku alma bozukluğu, ateş, baş ağrısı, ağız kokusu, yorgunluk – halsizlik, diş ağrısı, öksürük, kulak ağrısı – kulakta basınç – kulakta dolgunluk.
"Sinüzit özelikle anlımız, burnumuz ve elmacık kemikleri çevresindeki boşluklarda oluşan iltihapları ifade eden bir hastalıktır. Sinüsler dediğimiz boşluklar, göz çevresindeki kemiklerin bulunduğu bölgeler hastalık sırasında burada oluşan iltihaplar göze de yayılabilmektedir.
Sinüzitin yoğun olmadığı bir dönemde rahatlıkla burun estetiği de yapılarak son derece başarılı sonuçlara ulaşılabilir. Yani rinoplasti ameliyatlarıyla beraber fonksiyonel endoskopik sinüs cerrahisi ancak bu şekilde uygulanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri