Kekik yağı: Kekik, çok güçlü antibakteriyel, antifungal ve antioksidan özelliklerinden dolayı sinüzite iyi gelen bitkilerdendir. Kekik yağını, günde iki kere dilinizin altına 1-2 damla damlatarak ya da suyunuza da damlatarak tüketebilirsiniz. Aynı zamanda sinüzit ağrılarınız için kekik çayı da içebilirsiniz.
Kekik yağını şu şekillerde kullanabilirsiniz:
Grip, soğuk algınlığı gibi durumlarda kaynar suya 3-5 damla damlatılıp buharı buruna çekilebilir. Pişmiş yemeklere eklenebilir.
Geniz ve burun tıkanıkları, solunumdaki problemler, grip, soğuk algınlığı ve solunum yolu enfeksiyonları kekik yağı sayesinde geçebilir. Bu tarz sorunlarda kaynayan su içerisine 3 damla kekik yağı eklenerek bunun buharı solunabilir. Bunun dışında yüze ve saça da direkt olarak pamukla sürülerek uygulanabilir.
1- Tuzlu - karbonatlı su: Sinüzitin çok daha kısa sürede geçmesini isteyenler tuz ve karbonat ile hazırladıkları suyu burunlarından içeri çekebilir. 4 -5 kere üst üste yapılması kafidir. 2- Burun spreyi: Burun tıkanıklığını gidermek ve sinüsleri rahatlatmak için kısa aralıklarla burun spreyi kullanılabilir.
İlgili 32 soru bulundu
İbrahim Saraçoğlu, sinüzit şikayeti olan danışanlarına papatyayı tavsiye etmektedir. Sıcak suda papatyayı demleyin ve bi havlu ile başınızı sarıp papatyanın buharını içinize çekin. Çok geçmeden burun tıkanıklığı gidecektir.
Akut sinüzitin tedavisi antibiyotikler ve burun açıcı ilaçlarla yapılıyor. Eğer sinüzit kronik hale gelmişse ve sinüslerin burun içine açılan deliklerinde açılmayacak tıkanıklıklar oluşmuşsa ameliyatla tedavi etmek gerekir.
Sinüzit boşaltmak için bazı yöntemler bulunuyor. En çok tercih edilen ve yaygın olarak kullanılan Balon Sinüsoplasti yöntemidir. Bu yöntem ağrı ve kanama oluşturmayan bir yöntemdir. Hastalarda herhangi bir yan etki oluşturmamasından dolayı çok fazla tercih edilerek uygulanıyor.
Araştırmalar, burun deliklerini günde iki kez salin solüsyonu ile yıkamanın (her bir burun deliğinden art arda tuzlu su akıtarak) sinüziti tedavi edip önleyebileceğini göstermiştir. Ayrıca, burun boşluğuna günde birkaç kez tuzlu su püskürtmek tıkanıklığı gidermeye yardımcı olabilir.
Kekik esansiyel yağı antibakteriyel ve antioksidan özelliklere sahiptir. Bunlar bağışıklık ve solunum sistemlerini güçlendirmeye yardımcı olur. Ayrıca öksürük, boğaz ağrısı ve burun tıkanıklığı gibi nezle semptomlarını tedavi etmede de kullanılır.
Kekik yağını koklamak bile, psikolojik anlamda rahatlama sağlama yöntemlerinden birisidir. Uzmanlar, kekik yağı kokusunun beyinde mutluluk hormonlarını tetiklediğini belirtirler. Vücudun herhangi bir yerinde meydana gelmiş yaraların iyileştirilmesi için kekik yağı tercih edilebilir.
Kekik yağı nasıl içilir diye merak ediyorsanız, seyrelterek içmeniz gerektiğini bilmelisiniz. Bir bardak suyun içine 3 damla koyup karıştırdıktan sonra içebilirsiniz. Harici kullanımlarda ise bir çorba kaşığı zeytinyağı ya da badem yağı içine 5 damla kekik yağı koyarak karıştırmanız ve bu şekilde uygulamanız gerekir.
Kekik yağı, saf olarak kullanıldığında cildi tahriş edicidir, doğrudan kullanımı alerjiye de sebep olabilir. Kekik yağının fazla kullanımı karın ve baş ağrısına yol açabilir.
Evet, bu yağ cilt yüzeyinde rahatlıkla kullanılmaktadır. Kekik yağının bilinen en önemli faydası, sivilceye neden olan bakterileri azaltmasıdır.
Solunum yollarını destekler.
Kekik yağının en çok kullanıldığı alanlardan biri solunum yolu sıkıntılarıdır. Kaynar suyun içine damlatılan birkaç damla kekik yağı, solunum yolu rahatsızlıklarının azalmasına ve semptomların kaybolmasına yardımcı olur.
Bunun için de kuru papatya kullanabilirsiniz. Kuru papatya ile buhar banyosu yaparak sinüsleri açabilir ve temizleyebilirsiniz. Sinüsleri evde temizlemek için en etkili yöntemlerden bir tanesi olan bu yöntem pek çok kişi tarafından tercih edilmektedir. Sinüsleri doğal olarak temizlemek için soğanı da kullanabilirsiniz.
Ayrıca burunda dolgunluk, koku almada zorluk, kuru öksürük gibi yakınmaların da hastalarda bulunduğunu belirten Altın, 'Ağrı, burun çevresinde, yanak kısımlarında lokalize olup göze ve alın bölgesine doğru yayılım gösteriyor. Başı öne eğmekle kafada basınç hissi olabiliyor.
Sinüzit antibiyotiksiz geçer mi? Akut sinüzitlerin önemli bir kısmının virüslerle oluşması nedeniyle antibiyotik kullanımı gerekli değildir. Ancak risk altında olan bireylerde veya 1 hafta geçmesine rağmen şikayetleri gerilememiş olgularda antibiyotik kullanımı yararlıdır.
Sinüzit tedavisinde yeni bir yöntem olan “Balon Sinüsoplasti”, burun içindeki dokulara hiç zarar vermeden, kansız, tampon gerekmeden ve kesin olarak 20 dakikada sinüsleri açabilmektedir. Hasta aynı gün taburcu edilerek ertesi gün normal yaşantısına geri dönebilir.
Yapacağınız zencefilli çay da sinüzit ağrılarınızı hafifletmeye yardımcı olacaktır. Sinüzit ağrısı çektiğiniz noktalara ıslak sıcak bir havlu koymanız da fayda olabilir. Buna ek olarak biberiye, okaliptus, mentol, karanfil yağı, çay ağacı ya ve nane yağı gibi yağlar da sinüzit ağrınızı hafifletme yardımcı olacaktır.
Kronik Sinüzitte Kesin Tedavi
Tıkalı olan sinüs kanallarının uygun cerrahi tekniklerle açılarak kolayca tıkanmayacak şekilde genişletilmesi ise polip ya da silya hareket bozukluğu gibi ek problemi olmayan hastalarda kronik sinüzitin kesin olarak tedavi edilmesini sağlamaktadır.
Buhar yöntemi için kuru papatyalara ihtiyacınız olacak. Sıcak suyun içine 1 avuç kuru papatya atın ve çıkan buharı burnunuza çekin. Sıcak buharda dikkatli olacak şekilde 5 dakika kadar bu yöntemi deneyin. Papatyanın aromatik kokusu sayesinde, sinüs kanallarındaki iltihap daha kolay dışarı atılabilir.
Sinüzit ağrıları ile beraber göz altlarında şişmeler sık karşılaşılan durumlardır. Buz torbası ile soğuk kompres yaparak şişlikleri dindirebilir ve sinüs ağrınızı hafifletebilirsiniz. Birkaç taze fesleğen yaprağını ezdikten sonra, toz zencefil ve bir çay kaşığı karanfil ile karıştırıp alnınıza masaj yapın.
Sinüzit, burun boşluğunun etrafındaki hava dolu cepler olarak tanımlanabilecek sinüslerin enfeksiyonudur. Sinüsler, normal şartlarda, soluduğumuz havayı nemlendirerek ısıtan yapılardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri