Orta kulak ve sinüs enfeksiyonlarına yol açabilir Geniz akıntısı, sürekli boğazı temizleme isteğine neden olarak kişinin rahatsız olmasına yol açmaktadır. Geniz akıntısının içindeki bazı iltihabi maddeler boğazı tahriş ederek özellikle geceleri belirginleşen öksürüğü tetikleyebilmektedir.
Sinüzit belirtileri yaşa bağlı değişebilmekle beraber, aşağıdaki semptomlar görülebilir: 7 ila 10 günden uzun süren burun akıntısı Öksürük.
Sinüzitte baş ağrısından önce burun tıkanıklığı, sarı-yeşil renkli burun akıntısı, gözlerde ve şakakta dolgunluk, öksürük, geniz akıntısı gibi şikayetler gelir.
“Akut”, “Subakut” ve “Kronik” olarak sınıflandırılan hastalıkta; akut sinüzitler yaklaşık 4 hafta sürer. İlaç tedavisiyle ya da kendiliğinden geçer. Subakut sinüzit bir geçiş evresidir. Bu evrede akut sinüzit iyileşmemiş; kronik sinüzit ise tam olarak oluşmamıştır.
Koyu kıvamlı burun akıntısına eşlik eden burun tıkanıklığı ve yüz bölgesinde ağrı, dolgunluk ya da basınç hissi bu 3 belirtiyi oluşturur. Tek başına baş ağrısı akut sinüzit için tanısal öneme sahip değilken, yüzde dolgunluk hissi bazen akut sinüzit tanısı için tek başına yeterli olabilir.
İlgili 29 soru bulundu
Eğer sinüsleriniz hala doluysa; baş parmaklarınızla, her iki kaşın ortasına bastırın ve yukarı doğru masaj yapın. Bu masaj esnasında dilinizi damağınızda tutun. Ağız içinden baskı yaparken; parmaklarınız da burnun rahatlamasına yardım edecektir. Sinüslerin boşalması için bu yöntemi deneyebilirsiniz.
Araştırmalar, burun deliklerini günde iki kez salin solüsyonu ile yıkamanın (her bir burun deliğinden art arda tuzlu su akıtarak) sinüziti tedavi edip önleyebileceğini göstermiştir. Ayrıca, burun boşluğuna günde birkaç kez tuzlu su püskürtmek tıkanıklığı gidermeye yardımcı olabilir.
Orta kulak ve sinüs enfeksiyonlarına yol açabilir
Geniz akıntısının içindeki bazı iltihabi maddeler boğazı tahriş ederek özellikle geceleri belirginleşen öksürüğü tetikleyebilmektedir.
Geniz akıntısının sinüzit ile bağlantısı nedir? Akut sinüzitlerde sinüs boşlukları iltihapla doludur ve sinüs kanallarından burun boşluğuna iltihap akışı olur. Burun boşluğundan da genize ve boğaza sarı-yeşil renkli balgam gelişi olur. Üst solunum yolu infeksiyonlarında hissedilen burun-geniz akıntısı bu şekildedir.
Geniz akıntısına bağlı öksürük, bireyler tarafından genellikle “gıcık tarzında” nitelendirilir. Özellikle geceleri artan öksürüğün sebebi ise, yatar pozisyonda yer çekiminin de ortadan kalkmasıyla birlikte mukusun boğaz yolunda uzun süre kalmasıdır.
Kekik yağı ve fesleğen: Sinüzitin oluşturduğu baskıyı azaltmak için fesleğen ve kekik yağındna faydalanılabilir. Suya bir veya iki damla kekik yağı eklenerek tüketilebilir. Buhar: Sıcak banyo, sinüzit nedeniyle tıkanan burnun açılmasına ve nefes almada rahatlık sağlanmasına yardımcı olabilir.
Soğuk algınlığı, grip ya da bronşitten sonra görülebilir. Bunların yanında kalp yetmezliği ve akciğer kanseri gibi hastalıklar da kuru öksürük nedenleri arasında sayılır. Bazı kişilerde kuru öksürüğün yanında göğüste sıkışma ve göğüs ağrısı da olabilir.
Bol sıvı tüketmek boğazın nemlenmesine yardımcı olarak tahriş edicilerin etkisini azaltır. Günde en az sekiz bardak su içmek, bitkisel çay veya limonlu ılık su tüketmek gece öksürüklerini hafifletir. Uyumadan önce boğaz pastili kullanmak boğazdaki tahrişi azaltarak öksürüğün giderilmesine yardımcı olur.
Balgamlı öksürüğün genelde nedeni, akciğerde oluşan hasar, kronik reflü, KOAH, bronşit, verem, alerji, zatürre ve sinüzittür. Günlük hayat kalitesini etkileyen ve halsizliğe neden olan balgamlı öksürük solunum yollarında oluşarak kişiye rahatsızlık hissi vermektedir.
Öksürüğün pek çok nedeni olabilir. Nezle ve grip, farenjit, astım, geniz akıntısı, reflü, kalp yetmezliği, tüberküloz, akciğerde sıvı toplanması gibi hastalıklar kuru öksürüğe neden olabilir. Öksürüğün en yaygın nedeni, öksürüğün soğuk algınlığının, Covid-19'un veya gribin bir parçası olduğu viral enfeksiyondur.
Geniz bölgesinin ardından gırtlak ile soluk borusuna aktarılan hava akımı, bronşlar vasıtasıyla akciğere ulaşır ve böylece solunum süreci tamamlanır.
SİNÜZİTİN DİĞER ORGANLARA ZARARI
Enfeksiyonlu sinüslerden akan mukus akciğerlerde de enfeksiyona neden olabiliyor. Bunun sonucunda sinüzit, bronşit, kronik öksürük veya astımı ya azdırıyor ya da bunların ortaya çıkmasına neden oluyor.
"Önem verilmeyen bir gribal enfeksiyon, doğru tedavi edilmediğinde sinüzite yol açabiliyor. Sinüzit ise kronik farenjit, kronik bronşit, gastrit, reflü, göz çevresi enfeksiyon ve apseleri, menenjit ve beyin apsesine kadar varabilen ciddi hastalıklara davetiye çıkarabiliyor..."
ZENCEFİL, KARABİBER, BAL, LİMON, TARÇIN
1 yemek kaşığı bal, 1 çay kaşığı toz zencefil, 1 çay kaşığı toz karabiber, 1 çay kaşığı toz tarçın ve yarım limonu karıştırarak gün içerisinde öğün aralarında mide boşken günde 2-3 tatlı kaşığı tüketerek öksürüğün tahriş edici etkisini azaltabilirsiniz.
diye merak ediyorsanız işte bu sorunun yanıtı: Geceleri yaşanan öksürüğe grip, soğuk algınlığı veya alerji gibi faktörler neden olabilir. Bu faktörler yatar pozisyona geçtiğinizde solumun salgılarının boşaltılmasını zorlaştırır ve akıntı birikmesi yaratarak aniden gelen öksürük krizi durumunu tetikler.
Öksürüğün sebebi alerji ise alerjiye neden olan toz, polen, küf gibi ajanları ortamdan uzaklaştırmak faydalı olabilir. Aynı zamanda doktor kontrolünde kullanılan ilaçlar da alerji semptomlarının hafiflemesine yardımcı olabilir.15. Sigara, yetişkinlerde gece öksürüğünün başlıca nedenlerinden bir tanesidir.
Bazı virüsler, özellikle akut sinüzite neden olmasıyla bilinir. Rhinovirüs, adenovirüs, influenza virüsü ve parainfluenza virüsü bu etkenlerdendir. Bu duruma neden olan mikroorganizmalar olarak ise streptococcus pneumoniae, haemophilus influenzae ve moraxella catarrhalis gibi bakteriler sayılabilir.
Kekik yağı ve fesleğen kullanımı sinüzitleri rahatlatıp kişide sinüzitin oluşturduğu baskıyı azaltacaktır. Kekik yağını suyunuza bir iki damla olacak şekilde tüketebilirsiniz. Kekik yağının dışında çayı da ağrının ve baskının azalmasını sağlamaktadır.
Sinüs tedavisi, ilaçlı ya da cerrahi yöntemlerle yapılabilir. 4 hafta süren akut sinüzit, çoğunlukla kendiliğinden iyileşir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri