Sinüzit için ne iyi gelir? Tuzlu su, rahat nefes almaya yarayan yüksek yastık tercihi, sinüzitin sebep olduğu baş ağrısını hafifletmek için tarçın, burun bölgesinin açılması için sıcak bir banyo veya soğuk kompres sinüzite iyi gelen çözümler arasında yer alır.
Akut sinüzitler genellikle ilaç tedavisi ile iyileştirilir. Burada en önemli ilaç antibiyotiklerdir ve hastalığın şiddetine göre kullanım süreleri 10 ile 21 gün arasında değişir. Süreyi belirlemede en önemli kriter ise sarı yeşil burun akıntısının geçmesinden sonra en az 7 gün daha antibiyotik kullanılması.
Sinüslerin tıkanması durumunda temiz su ile hazırlanan tuzlu- karbonatlı sular ve okyanus suları ile burun yıkaması yapılmalıdır. Bu şekilde sinüsler de doğal yollar ile temizlenir.
25 saniyede burunu açmak için, öncelikle dilinizin ucunu, ağzınızın iç kısmının en yüksek noktasına kadar değdirmeye çalışın. Orta ve işaret parmağınızı birleştirip kaşınızın tam ortasına gelecek şekilde ileri ve geriye hareketler yapın. İlk iki adımı sırayla 20 saniye boyunca uygulayın.
Sıcak suyun içine nane karıştırarak buhar uygulaması yapmak. Kaynamış suyun içine toz kekik katarak kekik çayı tüketmek. Toz zencefil ve sütü karıştırarak tüketmek. Nane yağı, çay ağacı yağı, okaliptus gibi yağlar ile soğuk masajlar yapmak.
İlgili 35 soru bulundu
Araştırmalar, burun deliklerini günde iki kez salin solüsyonu ile yıkamanın (her bir burun deliğinden art arda tuzlu su akıtarak) sinüziti tedavi edip önleyebileceğini göstermiştir. Ayrıca, burun boşluğuna günde birkaç kez tuzlu su püskürtmek tıkanıklığı gidermeye yardımcı olabilir.
İbrahim Saraçoğlu, sinüzit şikayeti olan danışanlarına papatyayı tavsiye etmektedir. Sıcak suda papatyayı demleyin ve bi havlu ile başınızı sarıp papatyanın buharını içinize çekin. Çok geçmeden burun tıkanıklığı gidecektir.
Üst solunum yolu enfeksiyonları, kronik sigara kullanımı, kötü hava koşulları, ya da kısa süreli alerjik sorunlar nedeniyle burun tıkanır. Bu durumlarda çözüm daha çok burun açıcı spreyler, alerji ilaçları, tuzlu bikarbonatlı su kullanılması, denize girilmesi gibi basit yollardır.
- Sıcak banyo yapıp, bronşlar ve vücut gevşetilebilir. - Sıcak su ve mentol ile burnun bronşları açılabilir. - Tuzlu su, burnun tıkanmasına iyi gelen en iyi yöntemdir.
Sinüsleri doğal olarak temizlemek için soğanı da kullanabilirsiniz. Soğanı bir müddet suda kaynatın. Suda kaynattıktan sonra dilerseniz bu suyu içebilir ya da su kaynamış suyun buharını sinüslerinize çekebilirsiniz. Bu suyu burundan soluyarak da sinüsleri doğal yollardan temizlemiş olursunuz.
Özellikle kişide 12 haftadan daha uzun süren kronik sinüzitin meydana gelmesinin nedenleri arasında enfeksiyonlar, virüsler, bakteri, mantarlar ve toz, küf gibi alerjenlerle birlikte sigara dumanı gibi çevresel faktörler yer alır.
Başka bir yöntem ise bir bardak ılık suya 2 tatlı kaşığı elma sirkesini ekleyip, bu karışımı burnunuzdan çekip burnunuzutemizlemenizdir. Zencefil, içeriği sayesinde mukoza akışkanlığını arttırarak geniz kanallarının açılmasını sağlar. Hem burun tıkanıklığına hem de boğaz enfeksiyonuna iyi gelir.
Sık sık uygulanan kullanım şekillerinden biri de sıcak suyun içine Vicks kremi atmaktır. Hasta battaniye ya da başka bir örtüyle sıcak suya doğru eğilir. Yaklaşık 7-8 dakika boyunca burnundan derin derin nefes alır. Bu yöntemle sinüsleri ve tıkanan burun kanallarını açmak mümkündür.
Genellikle tercih edilen antibiyotikler; Amoksisilin, amoksisilin-klavulinik asit, claritromisin, sefuroksim, sefprozil, lorakarbef, siprofloksasin ve levofloksasin olmaktadır.
Sinüslerin iltihaplanmasına birçok faktör neden olabilir. Bunlar; Yapısal olarak eğik burun orta bölmesi, kırık burun, polipler, tümörler vb. olabilir. Çevresel olarak sigara dumanı, soğuk algınlığı, alerjiler, kirli hava, kuru hava vb. olabilir.
Başınızı Yüksekte Tutun
Bu yüzden, mukus başa doğru akar ve nefes almayı zorlaştırır. Bu da muhtemelen sabahları sinüs bağ ağrısıyla uyanmanıza sebep olur. Başınızı birkaç yastık kullanarak yükseltmek sinüslerin daha rahat akmasını sağlayacaktır.
Geniz tıkanıklığı bitkisel çözüm için en çok kullanılan, mentol içeren nane çayıdır. Mentol mukus salgısını yumuşatır ve kolayca atılmasına yardımcı olur. Gün boyunca 2-3 fincan ılık nane çayı içilmesi geniz tıkanıklığı sorununun çözülmesini destekler.
*Ayrıca nefes alınan burun deliği ile beynin yarımküreleri ve sempatik-parasempatik sinir sistemleri arasında da bir ilişki olduğu, çalışmalarla gösterilmiştir. *Sağ tarafa yatılması durumunda, sağ burun deliği tıkanmakta, sol burun deliği açılmaktadır.
Tüm üst solunum yolları ve akciğerleri etkilen burun tıkanıklığı kalp krizi riskini de artırıyor.
Tıkanık burun; sinüzit, kulak iltihabı, kulakta sıvı birikimi, farenjit(boğaz tahrişi), larenjit(ses kısıklığı), bronşit(bronş iltihabı), yumuşak damak sarkması, horlama ve uykuda nefes durması hastalıklarına neden olabilir.
Yapacağınız zencefilli çay da sinüzit ağrılarınızı hafifletmeye yardımcı olacaktır. Sinüzit ağrısı çektiğiniz noktalara ıslak sıcak bir havlu koymanız da fayda olabilir. Buna ek olarak biberiye, okaliptus, mentol, karanfil yağı, çay ağacı ya ve nane yağı gibi yağlar da sinüzit ağrınızı hafifletme yardımcı olacaktır.
Koyu burun akıntısı, geniz akıntısı, burun tıkanıklığı, yüzde dolgunluk hissi, tat-koku kaybı ve ateş akut sinüzitin klinik tanısında yer alan majör kriterleri oluşturur. Minör kriterler arasında ise baş ağrısı, kulak ağrısı, ağız kokusu, diş ağrısı ve halsizlik yer alır.
Sinüzitin olumsuz etkileri fark edildikten sonra gün içerisinde iki bardak papatya çayı tüketmek faydalı olabilir. Sinüzite iyi gelebilecek bir diğer bitki çayı ise nane çayıdır. Nanenin içerisinde yer alan mentol; sinüzitin olumsuz etkilerinden kurtulmaya yardımcı olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri