Baş ağrısına neden olan etkenin sinüzit mi migren mi olup olmadığının tespiti için mutlaka kulak burun boğaz uzmanına muayene olunması gerekiyor. Migren şikayetleri konusunda nöroloji branşından randevu alınması gerekiyor.
Baş ağrılarından şikayet eden ve migren şüphesi olan kişiler migren için hangi doktora gidilir sorusunun cevabını merak etmektedir. Migren teşhisinin konulması için hastanelerin nöroloji bölümünden randevu almanız gerekmektedir.
· Ağrınız içinde ataklar halinde olma özelliği varsa hem migren hem de sinüzit olabilirsiniz.
Migren ağrıları için hastanelerin nöroloji polikliniklerine başvurmak gereklidir.
Sinüzit ve migren nasıl ayırt edilir? - YouTube. Sinüzit, baş ağrısına değil yüz ağrısına yol açar. Migren ise baş ağrısıyla kendini gösterir. Migren ağrısı, nöbetler halinde ortaya çıkar.
İlgili 32 soru bulundu
Migrende baş ağrısına sıklıkla mide bulantısı, kusma, ışığa ve sese hassasiyet, görme ve konuşma bozuklukları eşlik eder. Nörolojik hastalıklar arasında yer alan migren nedeniyle günlük yaşam aktiviteleri büyük ölçüde kısıtlanabilir ve hayat kalitesi düşebilir. Migren atağı saatler ya da günler sürebilir.
·Migrenim var, başım çok ağrıyor, beynimde bir şey olmasından korkuyorum: Migrenin beyinle ilişkisi yoktur. Migrenli hastalarda beyin filmleri de (MR, Tomografi) normal çıkmaktadır.
Migren tanısı için özel bir laboratuvar testi veya radyolojik inceleme yoktur. Tanı hastadan ayrıntılı başağrısı hikayesinin alınması ile konur. Kadınların yaklaşık % 20'sinin, erkeklerin ise % 8'inin migrenli olduğu bilinmektedir. Migren atakları 4-72 saat sürebilir.
Migren hastalarının %20'sinde ağrı hep aynı tarafta görülse de çoğunlukla enseden başlayarak tüm başa yayıldığı da görülür. Ağrıya, iştahsızlık, bulantı, kusma, ışık ve sese karşı duyarlılık gibi belirtiler eşlik eder ve bazı hastalarda bu semptomlar ağrıdan daha fazla yakınmaya yol açar.
Kafa Bilgisayarlı Tomografisinde Neler Görülebilir? Yoğun baş ağrısı şikayetinizin birden çok sebebi olabilir. Baş ağrılarınızın nedeni migren mi yoksa farklı bir rahatsızlık sonucu mu oluşmakta ayırt edebilmek için bt taramalarından yararlanılabilir.
Sinüzit için ne iyi gelir? Tuzlu su, rahat nefes almaya yarayan yüksek yastık tercihi, sinüzitin sebep olduğu baş ağrısını hafifletmek için tarçın, burun bölgesinin açılması için sıcak bir banyo veya soğuk kompres sinüzite iyi gelen çözümler arasında yer alır.
Genellikle bu ağrı tek bölümlüdür. Kişi baş ağrısıyla birlikte başında bir zonklama da hisseder. Migren atağı sırasında bulanık görme, baygınlık, kusma, mide bulantısı, ışığa ve sese karşı hassasiyet, görüş bozuklukları ve baş dönmesi gibi birçok farklı belirti yaşanabilmektedir.
Sinüzit, akut dönemler dışında bir baş ağrısı nedeni değildir. Bu, halk arasında çok yaygın bir inanıştır. Sinüzit sadece atak yaparsa, bir enfeksiyon geçirme durumu olursa baş ağrısı yapar.
Koyu burun akıntısı, geniz akıntısı, burun tıkanıklığı, yüzde dolgunluk hissi, tat-koku kaybı ve ateş akut sinüzitin klinik tanısında yer alan majör kriterleri oluşturur. Minör kriterler arasında ise baş ağrısı, kulak ağrısı, ağız kokusu, diş ağrısı ve halsizlik yer alır.
Grip ve soğuk algınlığından sonra en sık görülen sinüzit, ateş ve baş ağrısı gibi semptomlar göstermektedir. Aile hekimleri semptomlardan sinüzit teşhisi yapmaktadır. Tekrarlayan veya şiddetli sinüzit olması durumunda, KBB (kulak, burun, boğaz) doktorundan randevu alınması gerekmektedir.
MİGREN TEDAVİ EDİLMEZSE YILLAR İÇİNDE ATAK SAYISI ARTIYOR
Bazı küçük kılcal damar tıkanıklıklarına, beynin bazı bölgelerinde yapısal değişikliklere ve beynin ağrıyı işleme ve algılama süreçlerinde anormalliklere yol açıyor. Tüm bu süreçler migrenin tedavi edilmesini çok zorlaştırıyor” diye konuştu.
Duyusal uyaranlar: Parlak ışıklar, güneş ışınları ve yüksek ses migreni tetikleyebilir. Parfüm, tiner gibi güçlü kokular da bazı hastalarda migreni tetikler. Uyku düzenindeki değişiklikler: Uyku eksikliği, çok fazla uyumak veya jet lag durumları da bazı insanlarda migreni tetikleyebilmektedir.
Akut migren nöbetinde öncelikle asprin , parasetamol gibi basit analjezikler veya serotonin agonistleri kullanılabilir.
Migren, daha çok öyküye dayanılarak tanısı konulan bir hastalıktır. Hastalarda tüm muayene bulguları, kan tahlil bulguları ve MR görüntülemeleri normaldir.
Zaman zaman taraf değiştirebilen bu tek taraflı baş ağrılarında genel de bir yarıma diğer yarımdan daha fazla eğilimi vardır. Migrende baş ağrısı sıklıkla şakaklarda ve bazen göz veya gözün arkasında yerleşir. Alın, başın arka tarafı ve kulağın hemen arkası migren baş ağrısının en çok görüldüğü yerlerdir.
Migren, göz kararması yapabilir. Bununla birlikte gözde zikzak görme, görme bulanıklığı, görme bozuklukları oluşması, gözde şimşek çakması, ışık çizgisi görülmesi mümkündür. Göz migreni sırasında görme kaybı da yaşanabilir.
Baş ve şakak bölgesine masaj uygulama yapılabilir. Baş ve şakak bölgesine soğuk uygulama migren atağını hafifletebilir. Cildi tahriş etme olasılığına karşı kontrollü bir şekilde; nane yağı ve mentol kullanılabilir. Nane ve mentol içeren kremler, ağrı bantları alın bölgesinde rahatlama sağladığı için önerilir.
Migren psikiyatrik kökenli bir ağrı değildir
Migrenin doğrudan psikiyatrik kökenli bir ağrı olmadığını kaydeden Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Hüsnü Erkmen, “Psikiyatrik kökenli olmasa da zamanla psikiyatrik sorunlara yol açabilir.
Migren, nörolojik, gastrointestinal ve otonom sinir sistemindeki değişikler ile beraber meydana gelen, epizodik bir baş ağrısı bozukluğudur. Çoğunlukla otonom sinir sisteminde görülen orta şiddette ve şiddetli baş ağrısı ile karakterize kronik bir rahatsızlıktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri