Her diş çekimi sonrası veya her ağrı durumunda antibiyotik yazılmasına gerek yoktur. Yapılan operasyona göre doktorunuz tarafından antibiyotik yazılmasına ihtiyaç duyulabilmektedir. Ancak iyileşme periyodunda enfeksiyon başlamasına bağlı olarak doktorunuz size antibiyotik reçete etme ihtiyacı duyabilir.
Sağlıklı kimseler için; diş çekiminde antibiyotik kullanımına gerek yoktur. Cerrahi işlem gerektiren kök veya gömülü diş çekiminden sonra antibiyotik kullanılmalıdır.
Hekim, genellikle iltihabı temizlemek için bölgeyi yıkar ve ardından iyileşmeyi hızlandırmak ve ağrıyı hafifletmek için antibiyotik bir solüsyon uygular. Ayrıca, iltihabın yayılmasını önlemek için oral antibiyotikler de reçete edebilir. Bununla birlikte, diş çekimi sonrası iltihaplanmayı önlemek her zaman daha iyidir.
Ağrı veya şişlik oluşması iltihap oluştuğunu gösterir. Bu durumda diş hekimi çekim öncesi hastasına uygun antibiyotiği önerecektir. Antibiyotik kullanımı bitmeden diş çekimi yapılmalıdır. Antibiyotik kullanımına bağlı olarak şikayetlerin geçmesine aldanılmamalı ve diş çekiminden vazgeçilmemelidir.
Diş çekimi sonrasında kişilerde meydana gelen ağrı ve enfeksiyon riskine karşı parasetamol içerikli ağrı kesici ilaçlar ve antibiyotikler verilerek hastanın 20'lik diş ağrısı için hafifleme sağlar. Aynı zamanda enfekte olma riskine karşı da önlem alınmış olunur.
İlgili 33 soru bulundu
Diş çekimi sonrası ağrı ve sızlama, işlem bölgesinde hafif şişlik oluşması olağan sonuçlardır. Eğer bunlara ek olarak kulak ve baş ağrısı, diş ağrısının azalması beklenirken daha da artması söz konusu olduysa diş çekimi sonrası enfeksiyondan şüphelenmek gerekir.
Ağız içi hijyeni, bölgede enfeksiyon oluşmaması için önemli olduğundan diş çekiminden sonraki gün, işlem yapılan bölgeye değmeyecek şekilde diş fırçalanır. Ağız temizliği ve yaranın çabuk iyileşmesi için diş çekiminden sonra tuzlu su ile gargara yapmak da iyi bir yöntemdir.
Diş ağrılarında antibiyotik yalnızca enfeksiyon kaynağı sistemik olduğunda kullanılmalıdır. Çoğunlukla akut enfeksiyonlar şiddetlidir ve aşırı şişliğe neden olurlar. Yayılma da genellikle dişin dış bölgelerine doğru olur. Bu tür vakaların antibiyotikle tedavi edilmesi gerekir.
Çoğu vakada antibiyotik desteğine başvurulmaz; ancak, hastanın gereksinim duyması halinde diş hekimi tarafından antibiyotik kullanımı önerilir. İltihaplı apseli bir dişin çekilememesinin temel nedeni, dişin kolay uyuşabilir durumda olmaması ve dokunulamayacak kadar hassas olmasıdır.
Diş çekimi sonrası neden tükürülmez? Sürekli olarak tükürmek kan pıhtısı oluşumunu engelleyerek çekim boşluğunun iyileşme sürecini bozar. Bu sebeple hastalardan çekim sonrasında tükürmemeleri istenir.
Diş çekildikten sonra oluşan iltihabın ağrısı, kişinin durumuna ve tedavinin etkinliğine göre değişebilir. Genel olarak, diş çekildikten sonra oluşan iltihabın ağrısı birkaç gün içinde geçebilir. Ancak, eğer iltihap şiddetli ise veya tedavinin etkililiği yeterli değilse, ağrı daha uzun süre devam edebilir.
20'lik diş çekimi sonrası oyuk bölge dikişlerle beraber birkaç hafta içinde kendini toparlar. Genellikle 10 gün içinde dikişler alınır. Ortalama 1 ila 3 hafta arasında ağrı hissedilen bölge görünürde tamamen iyileşir. Kemiğin tamamen kendini toparlaması ise 6 ay alabilir.
*Şişme: Cerrahi müdahale sonrası operasyon alanında bir miktar şişme beklenen bir durumdur. Ağız, yanak, göz ve yüz çevresinde şişlik görülebilir. Şişme, vücudun ameliyata ve sonrasındaki iyileşme sürecine verdiği doğal bir tepkidir.
Hastanın özel bir sağlık sorunu yoksa diş çekimi antibiyotik kullanımı gerektirmez. Ancak sağlık sorununa bağlı olarak işlem öncesi tek doz, işlem öncesi birkaç gün veya işlem sonrası birkaç gün antibiyotik kullanılabilir.
20'lik Diş Ateş Yapar mı? Yirmi yaş dişlerinin diş etinde iltihap oluşumuna neden olması sonucunda, hastalarda apse ve ateş belirtileri gözlemlenebilir.
Diş çekimi sonrası diş üzerine konulan tampon en az yarım saat diş üzerinde kalmalıdır. Sızıntı olarak kanama varsa tamponu değiştirin. Yarım saat sonra attığınız tampon yerine başka tampon koymayın. Oluşan pıhtının bozulmaması gerekiyor.
Çünkü; antibiyotik kullanmadan akut iltihaplı bir dişin çekilmesi enfeksiyonun kana bulaşması gibi çok büyük bir tehlikeye neden olabilir. Yine aynı şekilde antibiyotik kullanmadan akut iltihaplı bir dişin çekilmesi enfeksiyonun komşu dokulara yayılmasına ve daha büyük sağlık problemleri yaşanmasına da yol açabilir.
Dişte soğuk ve sıcak yiyecek ve içeceklere karşı oluşan ağrı ve hassasiyetlerde, yemek yeme sırasında oluşan ağrılarda iltihaptan ve bir iltihap başlangıcından söz edilebilir. Yine dişlerde meydana gelen aşırı renk değişimleri de iltihap belirtisi olarak algılanabilir.
Zor Çekimler: Komplike veya cerrahi bir diş çekimi gerektiren durumlarda, enfeksiyon riskini azaltmak için antibiyotik tedavisine başvurulabilir. Belirtiler: Eğer diş çekiminden sonra aşırı ağrı, şişlik, ateş veya kötü koku gibi enfeksiyon belirtileri gösteriyorsanız, bu durumda antibiyotik tedavisine ihtiyaç olabilir.
Antibiyotik kaç gün kullanılmalı diye merak edenler için çoğu antibiyotiğin 7 ila 14 gün için reçete edildiği belirtilmelidir. Bazı durumlarda daha kısa tedaviler de işe yarayabilir. Ancak tedavi süresi ve kullanılacak antibiyotik türü doktorlar tarafından belirlenir.
Augmentin diş apsesi tedavisinde en sık verilen ilaçlardan biridir. Fakat çocuğunuzun sağlığı ve dişlerinin zarar görmemesi için doktor onayı olmadan asla ilaç vb maddeler verilmemelidir.
Bu ilaçlar; alerji geliştirebilir, kolit yapabilir, tedavi maliyetlerinin artmasına sebep verebilir, gastrointestinal hastalıklara sebep açabilir ve en önemlisi direnç geliştirebilir. Antibiyotikler; ağrıyı kesmezler, dental enfeksiyon kaynağını ortadan kaldırmazlar.
Diş Çekimi Sonrası Oluşan Boşluk Ne Zaman Kapanır? Diş çekimi sonrası oluşan boşluk birkaç gün içinde kapanmaya başlar. Ancak bu boşluğun yumuşak doku ile kapanması yaklaşık 2-3 hafta sürebilir.
Diş çekiminden 48 saat sonra hasta kendisini daha iyi hissetmeye başladıkça daha çeşitli yiyecekleri tüketmeye başlayabilir. Bu süreçte yumurta, yulaf ezmesi ve yumuşak tost gibi çiğnemesi kolay katı yiyecekler denenebilir. Diş çekiminden 3 gün sonra beslenme programına daha farklı yiyecekler dahil edilebilir.
Çekim bölgesinde tahrişe neden olabilecek sıcak, acılı yiyeceklerden kaçının. Çekim sonrası 24 saat süre ile sigara içmeyin ve alkol almayın. Mümkünse çekimden hemen sonra araba kullanmayın. Diş çekiminden sonra mümkünse başınızın altına yüksekçe bir yastık koyup, dinlenin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri