Yapacağınız zencefilli çay da sinüzit ağrılarınızı hafifletmeye yardımcı olacaktır. Sinüzit ağrısı çektiğiniz noktalara ıslak sıcak bir havlu koymanız da fayda olabilir. Buna ek olarak biberiye, okaliptus, mentol, karanfil yağı, çay ağacı ya ve nane yağı gibi yağlar da sinüzit ağrınızı hafifletme yardımcı olacaktır.
Sinüzit için ne iyi gelir? Tuzlu su, rahat nefes almaya yarayan yüksek yastık tercihi, sinüzitin sebep olduğu baş ağrısını hafifletmek için tarçın, burun bölgesinin açılması için sıcak bir banyo veya soğuk kompres sinüzite iyi gelen çözümler arasında yer alır.
Eğer sinüsleriniz hala doluysa; baş parmaklarınızla, her iki kaşın ortasına bastırın ve yukarı doğru masaj yapın. Bu masaj esnasında dilinizi damağınızda tutun. Ağız içinden baskı yaparken; parmaklarınız da burnun rahatlamasına yardım edecektir. Sinüslerin boşalması için bu yöntemi deneyebilirsiniz.
Sıcak suyun içine nane karıştırarak buhar uygulaması yapmak. Kaynamış suyun içine toz kekik katarak kekik çayı tüketmek. Toz zencefil ve sütü karıştırarak tüketmek. Nane yağı, çay ağacı yağı, okaliptus gibi yağlar ile soğuk masajlar yapmak.
Antibiyotik almak sinüzitin süresini biraz kısaltır ve semptomları hafifletir. Tedavi genellikle 7-10 gün sürer. Kronik sinüzitte bazen uzun süreli tedavi (21 güne kadar) sunulur. Şiddetli bakteriyel sinüzit vakalarında , hastanede antibiyotikler intravenöz olarak verilecektir.
İlgili 39 soru bulundu
İbrahim Saraçoğlu, sinüzit şikayeti olan danışanlarına papatyayı tavsiye etmektedir. Sıcak suda papatyayı demleyin ve bi havlu ile başınızı sarıp papatyanın buharını içinize çekin. Çok geçmeden burun tıkanıklığı gidecektir.
Bazı virüsler, özellikle akut sinüzite neden olmasıyla bilinir. Rhinovirüs, adenovirüs, influenza virüsü ve parainfluenza virüsü bu etkenlerdendir. Bu duruma neden olan mikroorganizmalar olarak ise streptococcus pneumoniae, haemophilus influenzae ve moraxella catarrhalis gibi bakteriler sayılabilir.
Sinüzit şikayeti bulunan danışanlar adına papatya bitkisi çok sık önerilir. Sıcak su içerisinde papatya demlenerek, havluyla başı sarıp, papatyanın üzerine kapanarak buharı içe çekilmelidir. Bu şekilde sinüzit tıkanıklığı gidecektir.
Buruna sirkeli su çekmek doğru değildir. Çünkü sirkeli su asidik bir yapıda olduğu için burun mukozasına zarar verir. Ayrıca sinüzite iyi geldiği düşünülen bitkiler de buruna sıkılmamalı, çünkü gırtlak ödemine neden olarak ciddi sonuçlar doğurabilir.
Tıkanan burun kanallarını açmada etkili olan Vicks kremi, sinüzite ve migren ağrılarına da iyi geliyor. Sadece haricen kullanılabilen bu ilaç çocukların ulaşamayacağı yerde saklanmalıdır.
Koyu burun akıntısı, geniz akıntısı, burun tıkanıklığı, yüzde dolgunluk hissi, tat-koku kaybı ve ateş akut sinüzitin klinik tanısında yer alan majör kriterleri oluşturur. Minör kriterler arasında ise baş ağrısı, kulak ağrısı, ağız kokusu, diş ağrısı ve halsizlik yer alır.
Geniz akıntısının sinüzit ile bağlantısı nedir? Akut sinüzitlerde sinüs boşlukları iltihapla doludur ve sinüs kanallarından burun boşluğuna iltihap akışı olur. Burun boşluğundan da genize ve boğaza sarı-yeşil renkli balgam gelişi olur. Üst solunum yolu infeksiyonlarında hissedilen burun-geniz akıntısı bu şekildedir.
Tuzlu su
2-3 tatlı kaşıyı iyotsuz tuzu kaynatılıp soğutulmuş yarım litre su ile karıştırarak kendi tuzlu su spreyinizi yapabilirsiniz. Spreyi uygularken kafanızı geriye doğru yatırmalısınız. Uyguladıktan sonra nazikçe burnunuzu temizleyin.
Sinüzite İyi Gelen Çaylar
Sinüzit konusunda da oldukça büyük bir etki sağlamaktadır. Zencefil çayının yanında papatya çayı, yeşil çay gibi bazı çaylarında yine sinüzite iyi geldiği gözlemlenmektedir.
25 saniyede burunu açmak için, öncelikle dilinizin ucunu, ağzınızın iç kısmının en yüksek noktasına kadar değdirmeye çalışın. Orta ve işaret parmağınızı birleştirip kaşınızın tam ortasına gelecek şekilde ileri ve geriye hareketler yapın. İlk iki adımı sırayla 20 saniye boyunca uygulayın.
Genellikle tercih edilen antibiyotikler; Amoksisilin, amoksisilin-klavulinik asit, claritromisin, sefuroksim, sefprozil, lorakarbef, siprofloksasin ve levofloksasin olmaktadır.
Sinüsleri doğal olarak temizlemek için soğanı da kullanabilirsiniz. Soğanı bir müddet suda kaynatın. Suda kaynattıktan sonra dilerseniz bu suyu içebilir ya da su kaynamış suyun buharını sinüslerinize çekebilirsiniz. Bu suyu burundan soluyarak da sinüsleri doğal yollardan temizlemiş olursunuz.
Burun içine basınçla verilen tuzlu su sinüs kanallarını açacak ve sinüslerin boşalmasına yardımcı olacaktır. Günde 3-4 kez basınçlı tuzlu su ile yıkama yapınız.
Burun boşluğunun günde iki veya üç kez durulanması fizyolojik tuzlu su solüsyonu ile yapılır. Buradaki tuzun (saf sodyum klorür) konsantrasyonu vücut sıvılarınınkiyle aynıdır, yani yüzde 0,9 (100 ml kaynatılmış ve soğutulmuş musluk suyunda çözülmüş 0.9 gram tuz.
Elma Sirkesi
Bir bardak ılık suya 2 tatlı kaşığı elma sirkesi ekleyip bu karışımı tıkalı olan burun deliğinizden çekin. Elma sirkesinin asidik yapısı sayesinde burundaki bakteri ve virüslerden kurtularak tekrar mukus üretiminin önüne geçin.
Soğan ve sarımsak suyu karıştırılarak sinüsler üzerinde daha güçlü bir etki sağlanır. Yeşil çay birçok hastalığa iyi geldiği gibi, sinüzit belirtileri üzerinde de olumlu etkiye sahiptir. Günde 3 bardaktan az olmayacak şekilde yeşil çay içerek veya buhar banyosu yaparak sinüsleri rahatlatabilirsiniz.
1 çorba kaşığı tarçın tozu, yarım tatlı kaşığı sandal ağacı tozuna uygun miktarda su ekleyip karıştırın. Karışımı macun kıvamına getirdikten sonra alnınıza sürün. Ağrılarınız tamamen geçene kadar bu yöntemi uygulamaya devam ederek ağrılarınızı dindirin.
Soğuk algınlığı ya da enfeksiyonel burun tıkanıklığı durumları sinüzite neden olabileceği için, bu tip rahatsızlıklar için önlem almak ve bunun içinde C vitamini ya da C Vitamini barındıran yiyecekleri tüketmek.
Süreyya Şeneldir, sinüzitin bazı belirtilerinin depresyon belirtileriyle benzerlik taşıdığını belirterek, "Sinüzit hastalığı bazı belirtileriyle depresyona benziyor. Hatta kimi hastalar halsizlik, keyifsizlik, isteksizlik gibi belirtileri yüzünden sinüziti depresyon sanıp, psikiyatra bile gidebiliyor.
Sinüzit ve reflüden korunmak istiyorsanız:
Gün içerisinde en az 10 bardak su (2 litre) tüketin, Aşırı çay ve kahve tüketiminden kaçının. Yemek öğünlerinde tıka basa yemeyin. Doymaya yakın gıda alımını kesin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri