Kronik Sinüzitte Kesin Tedavi Tıkalı olan sinüs kanallarının uygun cerrahi tekniklerle açılarak kolayca tıkanmayacak şekilde genişletilmesi ise polip ya da silya hareket bozukluğu gibi ek problemi olmayan hastalarda kronik sinüzitin kesin olarak tedavi edilmesini sağlamaktadır.
Akut sinüzit belirtileri genellikle 4 hafta içerisinde tamamen düzelmektedir.
Tedavide burun açıcı spreyler ve soğuk algınlığı hapları, alerji hapları ve spreyleri, burun ile sinüs yıkama sıvıları ve spreylerinden faydalanılır. Kronik sinüzitler ise öncelikle ilaç tedavisi ile tedavi edilmeli, fakat dirençli vakalarda ve tekrarlayan durumlarda cerrahi tedavi düşünülmeli.
Sinüzit tedavisinde kullanılan uygulamalardan biri endoskopik sinüs cerrahisidir. Bu cerrahi müdahalede sinüs boşluklarına ince tele benzer ve ucunda küçük bir kameranın bulunduğu bir yapı, burun kanalından gönderilmektedir. Bu sayede burnun iç kısmı ve sinüs boşlukları incelenerek sinüs kanalları temizlenmektedir.
Sinüzit ameliyatlarında yüzde iz kalmıyor Sinüzit tedavisinde ilaçlarla başarı sağlanamazsa ameliyat gündeme geliyor. Şikayetleri 12 haftadan uzun süren hastalar ve burnunda kemik eğriliği, polip gibi yapısal sorunu olanlar ameliyatla tedavi ediliyor.
İlgili 29 soru bulundu
Tedavi edilmeyen kronik sinüzitlerde sinüslerden geniz, boğaz ve alt solunum yollarına sürekli iltihaplı akıntı gelmesi hem bu bölgelerde de tekrarlar enfeksiyonlara neden olabilmekte hem de geniz bölgesine açılan kulak havalanma kanallarını etkileyerek kulak hastalıklarına yol açabilmektedir.
Sinüzit ameliyatı için çocuklarda 13 – 14 yaş ve sonrası tercih ediliyor. Çocuklarda yüz gelişiminin tamamlanması, burundaki yapıların dar ve küçük olması nedeniyle ameliyatın çok küçük yaşlarda ameliyat edilmesi önerilmiyor.
Rahatsız edici ve ağrılı olmasına rağmen, sinüzit genellikle tıbbi müdahaleye gerek kalmadan kendiliğinden geçer. Bununla birlikte, semptomlar 7 ila 10 günden fazla sürerse veya ateş veya kötü bir baş ağrısı varsa, doktorunuza başvurmanız gereklidir.
1- Tuzlu - karbonatlı su: Sinüzitin çok daha kısa sürede geçmesini isteyenler tuz ve karbonat ile hazırladıkları suyu burunlarından içeri çekebilir. 4 -5 kere üst üste yapılması kafidir. 2- Burun spreyi: Burun tıkanıklığını gidermek ve sinüsleri rahatlatmak için kısa aralıklarla burun spreyi kullanılabilir.
Sinüs cerrahisinden sonra bile asemptomatik hastalık devam ettiğinden ömür boyu sürekli tıbbi tedavi gerekebilir. Ek olarak, ameliyat geçiren hastaların yaklaşık % 20'sinde, semptomlar tekrarlanmakta ve revizyon ameliyatı yapılmaktadır.
Soğuk algınlığına bağlı sinüzit tedavisinde antibiyotikler kullanılmalıdır. Semptomların kötüleşmesi durumunda ise doktora gidilmesi gerekir. Sinüslerin tıkanması durumunda temiz su ile hazırlanan tuzlu- karbonatlı sular ve okyanus suları ile burun yıkaması yapılmalıdır.
Yatış pozisyonunda yüksekte yatmak önemlidir. Bu yüzden bir yastık daha ekleyerek, yüksekte yatmak önemlidir. Alerjik tepkilere neden olabilecek, sigara dumanı, toz, küf gibi maddelerden uzak durulmalıdır. Çünkü, alerjenik maddeler de sinüzite neden olur.
Akut sinüzit ve subakut sinüzit dönemlerinde ilaç tedavisi verilmektedir. Hastanın durumuna göre bu ilaçlar bazen hap ve iğne şeklinde bazen de damardan serum şeklinde olabilmektedir. Bu tedavilere cevap vermeyen vakalarda tedavi cerrahi ile yapılabilmektedir.
Akut sinüzit hepimizin bir nezle veya grip sonrası senede 1-2 defa yaşayabildiği geçici iltihaplanmalardır. Çoğu kez antibiyotik tedavisiyle kısa sürede en fazla 1 ay içinde düzelir. Subakut sinüzit 1-2 ay arası süren sinüzitlere denir. Kronik sinüzitler genel olarak 2 ay veya daha uzun sürerler.
Sinüzit tedavisinde yeni bir yöntem olan “Balon Sinüsoplasti”, burun içindeki dokulara hiç zarar vermeden, kansız, tampon gerekmeden ve kesin olarak 20 dakikada sinüsleri açabilmektedir. Hasta aynı gün taburcu edilerek ertesi gün normal yaşantısına geri dönebilir.
Kronik sinüzit, enfeksiyon hastalıkları, yapısal faktörler ve iltihabi durumların bir araya gelmesi ile oluşur. Çevresel faktörlerden toz ve küf gibi alerjenler, sigara dumanı ve solunum yollarında mukusun temizlenmesinden sorumlu silya yapılarındaki fonksiyon kaybı sonrasında kişide kronik sinüzit meydana gelebilir.
İbrahim Saraçoğlu, sinüzit şikayeti olan danışanlarına papatyayı tavsiye etmektedir. Sıcak suda papatyayı demleyin ve bi havlu ile başınızı sarıp papatyanın buharını içinize çekin. Çok geçmeden burun tıkanıklığı gidecektir.
Eğer sinüsleriniz hala doluysa; baş parmaklarınızla, her iki kaşın ortasına bastırın ve yukarı doğru masaj yapın. Bu masaj esnasında dilinizi damağınızda tutun. Ağız içinden baskı yaparken; parmaklarınız da burnun rahatlamasına yardım edecektir. Sinüslerin boşalması için bu yöntemi deneyebilirsiniz.
Sinüzite ne iyi gelir, özellikle ağrının ve baskının fazla olduğu zamanlarda yapılacak olan sıcak banyo burun bölgesinin açılmasını ve rahat nefes alınmasını sağlamaktadır. Kişi bu şekilde rahatlayacak ve sinüzitin oluşturduğu baskı azalacaktır.
Sinupret®; çuha çiçeği, centiyane kökü, kuzukulağı, mürver çiçeği ve mine otu şeklindeki beş tıbbi bitkinin bileşimi yoluyla paranazal sinüslerin akut ve kronik enflamasyonlarına karşı güvenilir bir etki gösterir. Koyu mukus hızla sökülür. Paranazal sinüslerin şişliği azalır. Tekrar serbestçe nefes alabilirsiniz.
Sinüzit doğru tedavi edilmediğinde farenjit, kronik gastrit, reflü, göz çevresi enfeksiyon ve apseleri, menenjit, beyin apsesi gibi çok ciddi hastalıklara neden olabilir. Sinüzit tanısı kulak burun boğaz muayenesi ve endoskopik muayene, direkt grafi ve sinüs tomogrofisi yöntemleri ile konulur.
Sinüzit ameliyatı sonrası hastaların bazıları maalesef düzelmeyebiliyor, tekrarlayabiliyor ya da daha kötüleşebiliyorlar. Sinüzit hastalığının tipi ile evresi belirlenmeli ve sinüzit ameliyatı yapılacaksa buna göre planlanması çok önemlidir.
Sinüzit ameliyatı sonrasında hasta yaklaşık 3 – 4 gün içerisinde günlük yaşamına dönebilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri