Sırbistan ekonomisi, üçüncül sektör toplam gayri safi yurt içi hasılanın (GSYİH) üçte ikisini oluşturan ve serbest piyasa prensipleri üzerinde hizmet veren üst orta gelirli bir ekonomidir. 2020 yılında GSYİH'nın nominal olarak kişi başına 8.200 $ olmak üzere toplam 56.886 milyar $'a ulaşacağı tahmin edilmektedir.
Balkanların 3. büyük ekonomisi, AB'nin aday ülkesi, düşük operasyonel maliyetleri ve Serbest Ticaret anlaşmasının avantajlarıyla Sırbistan, Türkiye'ye benzersiz fırsatlar sunuyor. Sırbistan, Türk ihracatçılar için önemli bir potansiyel sunan ve iş birliği fırsatları açısından dikkat çeken bir ülke olarak öne çıkıyor.
Sırbistan ekonomisi temel olarak yabancı sermaye destekli imalat sektörüne ve ihracata dayanmaktadır. Sırbistan mevcut ekonomi politikasıyla makroekonomik istikrar içinde düşük enflasyon ve istikrarlı yüksek büyüme oranlarının yakalanmasını hedeflemektedir.
Sırbistan üst-orta gelirli bir ekonomiye sahiptir. İnsani Gelişme Endeksi'nde 64. sıradadır. Üniter bir cumhuriyettir ve parlamenter sistemle yönetilir. Sırbistan BM, Avrupa Konseyi, AGİT, BİO, KEİ ve Orta Avrupa Serbest Ticaret Antlaşması üyesidir.
Türkiye'den gelen ziyaretçiler Belgrad'ı bir çok bakımdan pahalı bulacaktır. Yeme, içme, ulaşım gibi konularda Türkiye ile karşılaştırıldığında Sırbistan'ın daha pahalı olduğunu göreceksiniz. Belgrad Sırbistan'ın diğer şehirlerine göre yüzde 30 daha pahalıdır.
İlgili 36 soru bulundu
Türk Lirası değerli olduğu için Sırbistan, Türk turistler tarafından sıkça tercih edilir. Başkent Belgrad, ülkenin en turistik şehirlerinden.
Türkiye ve Sırbistan arasındaki ilişkiler, son dönemlerde en yükseğe ulaşmıştır. İki ülke de birbirlerini "komşu ülke" olarak görmekte ve uluslararası ilişkilere değer vermektedirler.
Sırbistan Başbakanı Ana Brnabic, Sosyal ve Ekonomik Konseyi ile gerçekleştirilen toplantıdan sonra yaptığı açıklamada, 2022 yılında asgari ücretin %9,4'lük bir artışla 35.012 RSD (298 Avro) olarak belirlendiğini belirtti.
Sırbistan'da ev kiraları her ülkede olduğu gibi yaşayacağınız şehre ve evin yer aldığı bölgeye göre değişkenlik gösterir. Sırbistan'ın en büyük şehri olan Belgrad'ta 50 m2 lik ortalama bir evin kirası 300-350 Euro arasında değişirken bu rakam bir diğer bilinen şehri olan Niš şehrinde ortalama 200 Euro civarındadır.
Sırbistan, yüzlerce yıllık geçmiş olan el sanatı ürünleri ile tanınan bir ülke. El örgüsü yün kazaklar, ahşap oyması ürünler, Poanak adı verilen özel yapım ayakkabılar, ülkenin ünlü erik konyağı Rakija, seramik ve porselen süs eşyaları, turistlerin ülkeyi gezerken en çok aldığı hediyelik eşyalar arasında.
Sırp ekonomisi temel olarak yabancı sermaye destekli imalat sektörüne ve ihracata dayanmaktadır. Dünyadaki finansal kriz, uzun vadede ülkenin kalkınması için ihtiyaç duyulan yapısal ekonomik reformları sekteye uğratmışsa da Sırbistan bu olumsuzlukları yavaş da olsa gidermeye çalışmaktadır.
Resmi Dili
Sırbistan'da resmi dil, Rusça ile oldukça benzerlik gösteren Sırpçadır.
Yatırım yapılacak sektörler turizm, otomotiv, gıda, enerji, ve tekstil olarak görülebilir. İnşaat alanında da Sırbistan'da çok ciddi yatırımlar düşünülebilir. Yabancı yatırımcılar için dış ticaret mevzuatları da oldukça basit ve işletme maliyetleri de düşük olduğundan cazip bir ülke.
Ayrıca bir Avrupa ülkesi olan Sırbistan'da hayatın nispeten ucuz olması, gece hayatı, yemek ve kafe kültürünü eklediğinizde, ister uzun ister kısa süreli konaklamalar için burası çok cazip bir ülke haline geliyor. Schengen Bölgesi'nde olmamasıyla da birçok ülke vatandaşı daha kolay vize alabiliyor.
Türk yatırımcıların yoğun ilgi gösterdiği ülkelerden Sırbistan'da 600'den fazla Türk firması faaliyet gösteriyor. Resmi kayıtlara göre Sırbistan'da ortak ve kurucularından birinin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olduğu 636 firma faaliyet gösteriyor.
Bazıları için Sırbistan'da yaşamak çok cazip gelebilir. Sırbistan pahalı bir ülke değil ama yine de cebinizde hatırı sayılır bir para olmalıdır. Böylesine önemli bir konuda karar vermeden önce iyi düşünmelisiniz. Bu ülkeye yerleşmeden önce mutlaka gidip görmenizi ve biraz zaman geçirmenizi tavsiye ederim.
Ülkeye girişte kişi başı 10.000 Avro üzeri nakit paranın yazılı olarak beyan edilmesi zorunludur. Sırbistan'a girerken 10.000 Avro üzeri nakit parasını beyan etmeyen vatandaşlarımız, paralarına el konularak mahkemeye çıkarılmaktadırlar.
Batı Balkan düzenlemesi olarak bilinen ve 2016'dan beri Arnavutluk, Bosna, Kosova, Kuzey Makedonya, Karadağ ve Sırbistan vatandaşlarının Almanya'da çalışmasına ilişkin 2023'te sona erecek olan düzenleme de süresiz hale getiriliyor.
Bir paket sigara için 300 dinar bile: Sırbistan'da tütün fiyatı çok daha yüksek - Free Press.
Sıraya yükseldi. Türkiye'nin gerisinde Arnavutluk (267 Euro), Bulgaristan (363 Euro), Sırbistan (402 Euro), Letonya (500 Euro) ve Macaristan (504 Euro) yer alıyor.
Türk turistlerin oldukça fazla tercih ettiği destinasyonlardan olan Sırbistan güvenli ülkeler arasındadır. Sırbistan'da güvenli bir şekilde seyahat edebilir ve tüm ülkeyi baştan sonra güvenle kat edebilirsiniz. Sırp vatandaşları turistlere karşı oldukça kibar ve yardımcı diyebiliriz.
T.C. ve Sırbistan'ın imzalamış olduğu protokol doğrultusunda, Hususi, T.C Umuma Mahsus, ve Hizmet Pasaport Hamilleri, Sırbistan'a olan yolculuklarında 90 günlük vize muafiyetinden faydalanırlar. Bu pasaporta sahip kişilerin Sırbistan'a girişi esnasında vize almaları gerekmez.
Türkiye'den Sırbistan'a seyahat için vize almak gerekip gerekmediği araştırılan konulardan biridir. 180 gün içerisinde 90 güne kadar Sırbistan'da konaklamak vizesizdir. Sırbistan'a 90 günden az bir süre için gitmek isteyen kişilerin yanlarında yalnızca kimlik kartlarını ve güncel pasaportlarını bulundurmaları gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri