Üzüm suyu ile yapılan tatlı besinlere Şire adı verilir.Sire yapımı yöremizde çok eskilere dayanır.
Han içerisinde Gaziantep yöresine ait, üzüm, pestil, sucuk, pekmez, bal, tereyağı, fıstık gibi ürünlerin satılmasından dolayı Şire Hanı adıyla anılmaktadır.
tatlıların akıdına da şire denmektedir. bu arada "akıt" da, tatlı şerbeti olarak da bilinir. söylemler, yöreseldir. bu türkünün başında o kadar tatlı bir şekilde dersimce konuşulmaktadır ki arkadan gelen üflemeli ezginin gelişi bile keşke devam etse çığlıklarımızı bastıramamaktadır..
ŞEKER ERİYENE KADAR TENCEREYİ KARIŞTIRMALISINIZ
Su, şeker ve limon suyundan elde edilen şerbeti pişirirken ilk etapta şeker ve suyu tencereye alıp ocağın altını aşmalı ve şeker eriyene kadar tencereyi karıştırmalısınız. Bunu yapmadığınız takdirde şerbetiniz çabuk şekerlenir.
Suyu ve şekeri, tencereye alalım. Sonra ocağa alıp, şeker eriyene kadar karıştıralım ve kaynamaya bırakalım. Kaynamaya başladıktan sonra, 15 dakika daha kaynatalım. Sürenin sonunda, limonu tencereye koyup iyice karıştıralım ve 5 dakika daha kaynatalım.
İlgili 37 soru bulundu
Klasik Osmanlı han mimarisinin birçok özelliklerini üzerinde taşıyan eser, dikdörtgen planlıdır. Yapı, 'yolcu ve iş hanı' olarak inşa edilmiştir. Zemin kattaki mekânlar dükkân, depo ve ahır olarak, üst katta bulunan odalar ise yolcuların ikamet etmesi için yapılmıştır.
Şire, bölgede yetişen üzümden yapılan besinlerin ortak adıdır. Üzümlerin çürükleri ayıklama sonrasında yıkanır. Ardından sal olarak adlandırılan teknenin üzerine boşaltılmaktadır. Üzümlerin üzerinde dağdan getirilmiş olan şire toprağı olarak anılan ve pudradan daha yoğun olan toprak eleme yöntemi ile dökülmektedir.
Ayrıca üzüm veya buğday şırasını içmenin de dinen bir sakıncası yoktur. Bu nedenle üzüm ve buğday şırasını içmek de helaldir. Ancak helal olan üzüm veya buğday şırası, alkol haline, şarap haline dönüşünce, o sıvı haram olur.
Genellikle şerbet ve şurup ile karıştırılsa da şıra tamamen doğal bir içecektir.
Şıra, Türk mutfağında kısmen fermante edilmiş üzüm veya elma suyundan yapılan alkolsüz bir içecektir. Tadı, içerdiği yüksek orandaki fruktozdan dolayı tatlıdır. Kırmızı toprak rengindedir.
İkinci isim ise Şirehan Otel Sahibi ve işletmecisi Tahir Tekin Öztan'dır.
Osmanlı döneminin en güzel kervansaraylarından biri olan Şirehan Otel yeniden Tahir Tekin Öztan tarafından işletilmeye başlandı.
Gaziantep'te vaktiyle 31 Han vardı. Bunlardan bir kısmı yıkılarak yok olmuş, bir kısmı ise mimari yönden değişikliğe uğrayarak varlıklarını devam ettirmektedir.
Şıranın ana maddesi üzümdür. Üzüm şırası iyi bir enerji kaynağı, iyi bir besin ve faydalı bir içecektir. Özellikle bedensel gelişmede, deri ve saç beslenmesinde ateşli ve iltihaplı hastalıklarda, madensel tuz eksikliklerinde, böbrek ve karaciğer hastalıklarında oldukça yararlıdır.
Şıra yapımı için öncelikle kara üzümler robottan çekilmelidir. Robottan çekilen üzümler bir kavanoz içine alınır ve üzerine 4 su bardağı su eklenir. Kavanozun kapak kısmına tülbent gerilir ve bu şekilde karanlık bir yerde saklanır. Yaklaşık 3 gün geçtikten sonra kavanozda pembe bir renk gözlemlenir.
Büyükşehir Belediye Meclisi'nin 20 Temmuz 2022 tarihli oturumunda alınan kararda, “Battalgazi İlçesi, Sarıcıoğlu semtinde bulunan mevcut Şire Pazarındaki toptan kayısı ticaret iş ve işlemlerinin 31 Mayıs 2023 tarihine kadar Yeşilyurt ilçesi, Yaka Mahallesindeki Yeni Şire Pazarı'na taşınıp, Kayısı ticareti ...
Tahir Tekin Öztan Gaziantepli bir girişimci, yenilikçi ve mutfak aşığı olarak Sahan Restoranlar zincirini kurmuştur.
Restorasyon çalışmalarına geçtiğimiz dönemlerde başlanan Şirehan gelecek nesillere güvenle intikal edebilecek bir niteliğe gelmiş ve işlevine uygun olarak konaklama merkezi olarak 2013 Mayıs ayında hizmete girmiştir.
Demonti Hotel sahibi Zeynep Mine Yılmaz'a misafirperverliği dolayısıyla teşekkür ederiz.
Lizbonia Otel Uludağ'ın sahibi Umut Ercan ve Yamaç Cafe'nin kurucusu Volkan Güldoğan sezona dostluk ve beraberlik mesajı vererek başladı. İkili, birinci bölgede hizmete giren otelin kısa sürede odaların tümünü yenileyerek sezona hızlı giriş yaptığını ve rakiplerinin arasında zirvede yerini alacaklarını söyledi.
Korumar Otelleri Yönetim Kurulu Başkanı Tacettin Özden, Kuşadası'nda 40 milyon euroluk yatırımla açtığı 325 odalı oteli Turizm Güncel'e anlattı. Koruma Otelleri Yönetim Kurulu Başkanı Tacettin Özden, Kuşadası'nda bu sezon açtığı 325 Korumar Beach & Spa ile ilgili TurizmGüncel'e değerlendirmelerde bulundu.
Otel sözcüğü, Latince kimsesizler ve yolcular için barınak, misâfirhâne anlamına gelen "hospitale" sözcüğünden gelen Fransızca "hôtel" sözcüğünün Türkçeye geçmiş şeklidir.
Taze şira, ateşte veya güneşte ısıtılıp üçte ikisinden azı uçarsa, [üçte birinden çok kalırsa], bu kalana, (Tıla) denir. Tıla, gaz çıkararak kabarıp, tadı keskin olunca, sarhoş eder.
Cevap: Üzüm suyu ateşte veya kendiliğinden kaynarsa haram olur. Ama eğer kaynayarak üçte ikisi gider, üçte biri kalırsa, helal olur. Üzüm suyu kendiliğinden veya kaynatılma suretiyle kaynarsa, içilmesi haramdır; ama necis değildir. Aynı şekilde üzüm kaynarsa vacip ihtiyata göre yenilmesi haramdır, fakat necis değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri