Sirke: 1 ölçek sirke ve 2 ölçek suyu bir sprey şişesine doldurun. Sirke ve suyu karıştırarak buzun üzerine sıkın ve camı temiz cam silme beziyle silin. Buzlar kısa sürede çözülecektir.
Çünkü buz erirken kalsiyum klorür çok fazla ısı açığa çıkarır ve buzu yol tuzundan çok daha hızlı eritir. Bu kimyasal, uygulama üzerine anında ısı yayar ve donma noktasını düşürür.
Dondurulmuş gıda parçanızı kasenin altına yerleştirin. Lavabonuzun suyunu mümkün olan en soğuk ayarda açın ve kaseyi suyla doldurun. Yemeğinizi soğuk suda 2-3 saat çözdürün. Kaseniz suyla dolduğunda, yemeğinizi suya batırın.
Sirke ve su karışımı kullanmak, ön camınızda buz birikmesini önlemeye yardımcı olabilir. Bu karışım bir gece önceden ön cama püskürtülürse, su ve sirke karışımı aracınız için bir koruma örtüsü görevi görebilir. Buz çözücü karışımı hazırlamak için, bir sprey şişesine üç birim sirke ve bir birim su doldurmanız yeterli.
Buzlanma riski olan günlerde evden çıkmadan önce yanımıza oda sıcaklığında veya biraz daha ılık bir şişe su almak bize zaman kazandıracaktır. Buzun üzerine bu suyu döktüğümüzde birkaç saniye içinde buz çözülmeye başlar. Bu işlem sırasında arabanın kaloriferini çalıştırıp cama vermek işimizi kolaylaştırır.
İlgili 25 soru bulundu
Silecek suyunuzun donmaması için antifrizli cam suyu ya da camsil kullanmanız gerekmektedir. Buz Spreyi İle Temizleme: Bu yöntem su ile buz temizlemeden biraz daha kolaydır. Çünkü buz spreylerini istediğiniz zaman satın alabilir ve arabanızda bulundurabilirsiniz. Buz spreyleri marketlerde satılmaktadır.
Kullanacağınız cam temizleyici, cam cilası, buz çözücü gibi kimyasal ürünler cam direncinize herhangi bir zarar vermez.
Çünkü buzun üzerine yeterince tuz atılarak erime sıcaklığını -3°C'nin altına düşürmek ve böylece buzun erimesini sağlayarak -3°C sıcaklık altında sıvı halde bulunan bir tuzlu su karışımı elde etmek mümkündür. Buzun ya da başka bir sıvının erime sıcaklığını düşürmek için kullanılan maddenin tuz olması tabii ki gerekmez.
→1) Buz kalıbının üstüne birazcık ılık su dökersen buzlar çatırdamaya başlar ve kabından çıksam kolaylaşır. →2) Buz kalıbını ters çevirip sallarsan buzlar düşer yani çıkar.
Buz üzerine bir miktar tuz dökerek buzun erimesini bekleyin. Tahta spatula ise sirke yönteminde olduğu gibi nazik hareketlerle buzları temizleyin. Geniş, çukur bir kaba kaynar su koyup dolabın içine koyun. Kaynar suyun buzları yumuşatmasını bekleyin.
Dondurucunun buzunun çözülmesi:
Buzdolabını kapatın. Dondurucunun içindeki gıda ürünlerini çıkartın, birkaç kat kağıd ile sarın ve soğuk bir yerde saklayın. Kapıyı açık bırakın, tahliye tapasını çıkartın ve suyu bir tepside toplayın. Buzu hızlıca gidermek için uygun bir kazıyıcı kullanın.
Saf suyun donma noktası 32 derece Fahrenheit veya 0 santigrat derecedir. Suyun sıcaklığı donma noktasına ulaştığında, normalde serbest akışlı moleküller organize kristal yapılara hapsolur. Buz böyle oluşur. Tuz bu süreci bozar.
→Buzun erime süresi normal bir ortamda yaklaşık 10-12 dakika arasıdır.
Karı veya buzu kaldırmak için kullanılan maddeler tuz, kum veya kum içeren malzemeler olarak sıralanabilir. Pratikte kullanılan bu malzemelerle donma noktası suyun donma noktasından aşağıya çekilir. Günü-müzde kullanılan kimyasal maddeler sodyum klorür, kalsiyum klorür ve potasyum klorür tuzlarıdır [2-4].
Geleneksel bir yol tuzu olarak kabul edilen sodyum klorür, yıllardır yol yüzeylerinde, araba yollarında ve kaldırımlarda buzun çözülmesinde kullanılmaktadır. Kalsiyum klorür gibi suyun donma noktasını düşürür.
Nasıl Yapılır? 200 gr kadar Sodyum Asetat' ı toz halinde alıp bir kaba boşaltıryoruz ve ısıtarak erimesini sağlıyoruz. Eriyik haldeki sodyum asetatı bir cam kavanoza boşaltıyoruz. Daha sonra da buzdolabında veya açık havada soğuması için bir süre bekletiyoruz.
Bir buzun ne kadar sürede eridiğini kesin bir ifade ile söyleyebilmek için eriyecek buzun miktarını ve ne kadar ısı aldığını bilmeliyiz. Örneğin 10 kilogram buz koyabildiğim bir küvetin içinde buz saatlerce kalırken, bu küvetten yere düşen bir küp buz 2 dakika içinde yok olabilir.
Cevap:Çözünmez,erir.
Sıcak tencereyi direk dondurucunuzun içi ile temas ettirmeyiniz ve sıcak suyu dondurucunuzun içine dökmeyiniz. Sıcak su koyup dondurucunuzun kapağını kapatınız ve 10 15 dakika bekleyiniz. Kapağı açıp tahta bir spatula ile çok bastırmadan yumuşayan buzları temizleyebilirsiniz.
Buz soğuk bir madde olduğundan dışardan ısı aldığında ısısı düşer ve bu sayede erimeye başlar. Buzun erimesi için dışardan ısı alması gerekir. Buz erirken ısı vermez fakat erimek için ısıya ihtiyaç duyar. Buzun erimesi kuvvet gerektirmeyen bir olaydır ve buzun erimesi de fiziksel bir değişimdir.
Antifriz ile Buz Çözme: Sileceklerde kullandığımız antifrizli sular da buz çözmede işe yarıyor.
7-Kuru buz erir mi? Hayır. Kuru buz ham maddesi Co2 gazı olduğu için sıvılaşmadan direkt gaza dönüşüp atmosfere karışır.
Kolonya: Kolonya da buzlanan cam için kullanılan yöntemlerden biridir. Buzu çözmek için, temiz bir bezin üzerine kolonya dökün ve camı bu bezle silin. Kolonyayı doğrudan camla temas ettirmemeye özen gösterin. Kolonyanız yoksa, alkol de kullanabilirsiniz.
Açıklama. PLAS ICE Kar ve buz çözücü solüsyon, içerik olarak kalsiyum klorür veya magnezyum klorür ürünlerinden oluşmaktadır.Plas Ice kesinlikle tuz ve tuz sölüsyonları içermemektedir. Plas Ice içerisinde bulunan korozyon inhibitörleri sayesinde kesinlikle asfalta, çevreye ve metal aksamlara zarar vermez.
Kullanım Şekli: Yüzeye spreyleme yoluyla veya dökülerek uygulanır. Uzun süre zeminde kalır. Kullanım Alanları: Yollar, açık alanlar, meydanlar, bina ve okul bahçeleri gibi kar ve buz birikmesi olan tüm mekanlarda kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri