Bilindiği gibi su, sıcaklığı sıfır dereceye varınca donar. Suya tuz ilavesi ile bu donma sıcaklığı da düşer. Suya yüzde 10 tuz katıldığında donma sıcaklığı -6 dereceye iner. Yüzde 20 tuz karıştırıldığında da -16 derecede donar.
Doğrulanmış Cevap. Saf suya tuz ekleyip cözünen derisimi arttırılarak suyun donma noktası düsürülür.Tuzlu suyun donma noktası saf suyun donma noktasından daha küçüktür.Yani saf su 0 derecede donarken tuzlu su -6derecede donar.
İçeriğindeki tuz taneciklerinin kütlesinden dolayı deniz suyunun yoğunluğu tatlı/saf suyun yoğunluğundan fazladır; (4oC sıcaklıkta 1.000 g/ml). Deniz suyunun donma noktası tuzluluktaki artışla orantılı düşer; %3.5 tuzluluk derecesinde yaklaşık -2oC'dir.
Soğuk kış günlerinde yollardaki buzları eritmek için sıklıkla başvurulan bir uygulama yollara tuz serpilmesidir. Tuz aslında buzu eritmez, ancak buzun erime sıcaklığının düşmesine sebep olur.
Suya tuz ekleyerek suyun donma sıcaklığını düşürebilirsiniz. Suya %10 tuz eklediğinizde donma sıcaklığı -6'ya kadar iner. %20 tuz eklediğinde ise -16 dereceya kadar donar. Ancak buzun ısısı -16 dereceden daha az olduğu sürece tuzun artık erimede pek etki etmeğini görürsünüz.
İlgili 43 soru bulundu
Tuz, suyun içinde şekerin eridiği şekilde erimez. Tuz, buzla karışınca onu çözer. Tuz yine kalır ama buz çözüldüğü için artık o su değil, tuzlu sudur. Tuzlu suyun donma noktası normal sudan daha düşüktür.
Bir çözücüye eklenen çözünen madde çözücünün kaynama noktasını yükseltirken, donma noktasını düşürür. Aslında çözücünün kaynama noktası yükseldikçe, donma noktası düşer. Bunun bir örneği, buzlanan yollara tuz atılmasıdır. Çözünen (tuz), buzun donma noktasını düşürerek daha düşük bir sıcaklıkta erimesini sağlar.
Tuzlu su neden donmaz? Tuz, suyun içinde şekerin eridiği şekilde erimez. Tuz, buzla karışınca onu çözer. Tuz yine kalır ama buz çözüldüğü için artık o su değil, tuzlu sudur.
Sıvının yoğunluğu arttıkça yüzey gerilimi artar. Örneğin suya tuz eklendiğinde tuz moleküllerinin suyun içinde yayılması yani yoğunluğunun artması su molekülleri arasındaki kuvveti arttıracağından suyun yüzey gerilimi artar. Sabun ve deterjanlar yüzey gerilimini azaltır.
Suyun içerisinde etilen glikol, metanol, propil alkol veya benzeri bir madde bulunur ve saf suyun donma noktasını düşürür.
Kutup bölgelerine ulaşan okyanus suları soğuyarak donar ve böylece daha yoğun hale gelir. Suyun sıcaklık ve tuzluluk oranının değişmesi, yoğunluk farkına neden olur. Okyanus tabanına doğru hareket eden daha yoğun suyun yerini daha düşük enlemlerden gelen sular doldurur.
Ülkemizde en tuzlu deniz Akdeniz'dir. Akdeniz'in en tuzlu deniz olma sebebi ise ekvatora en yakın deniz olmasıdır. Ekvatora yaklaştıkça denizlerin tuzluluk oranı artmaktadır. Çünkü sıcaklık ekvatora yaklaştıkça artar ve deniz suları daha çok buharlaşır.
“BOĞAZ'IN DONMASI SÖZ KONUSU OLMAZ”
Herhangi bir şekilde İstanbul Boğazı'nın donması söz konusu değil. Özellikle dünya bu kadar ısınmışken, küresel ısınma nedeniyle normalden bile birkaç derece daha sıcak durumdayken İstanbul Boğazı'nın donması gibi bir şey söz konusu olmaz. Hele de 2022, 2023 için imkansız” dedi.
60 derecelik su, 30 dereceye göre daha hızlı donar! Bu olgu, bunu ilk defa 1963 yılında keşfeden Tanzanyalı öğrencinin şerefine "Mpemba Etkisi" olarak isimlendirilmiştir. Mpemba, bu etkiyi daha sıcak dondurmaları, soğuklarla karıştırırken keşfetmiştir.
Altını sonuna kadar açıp fokur fokur kaynatırsan tuzlu su, bardağın içine sıçrayabilir ve bu da içme suyunu kirletebilir. Aşırı ısı, bardağın kırılmasına neden olabilir. Su hızla ve fokur fokur kaynarsa bardak, tencerenin ortasından ve tencere kapağının tutacağından uzağa kayabilir.
O yüzden haftada bir banyodan sonra 1 litre suya 2 kaşık tuzu ekleyip, karışımı banyodan sonra sağ tarafınızdan başlayarak tüm vücudunuza dökün.
Benzer şekilde, su moleküllerindeki eksi yüklü oksijen atomları (kırmızı) da artı yüklü sodyum iyonlarının (sarı) etrafını sarar. Böylece sodyum ve klor iyonlarının arasına su moleküllerinin girmesiyle, bu iyonlar birbirlerinden ayrılır ve tuz suda çözünür.
Tuzlu suda neden Batmayız? Bunun nedeni suyun yoğunluğunun tuzlu su yoğunluğundan daha az olması. Ayrıca tuzlu suyun kaldırma kuvvetinin fazlaca olmasıdır.
Aynı şekilde tuzun içinde bulunan eksi yüklü klor atomlarının etrafına da suyun içinde bulunan artı yüklü hidrojen atomları toplanır. Böylece sodyum ve klor atomlarının arasına su moleküllerinin girmesiyle, bu iyonlar birbirlerinden ayrılır ve tuz suda çözünür.
Ancak bunun için saf su gereklidir. Bu sayede de suyun donma sıcaklığını düşürebilirsiniz. Saf suyun içinde su molekülleri dışında başka bir şey yoktur. Yani bu yüzden normal donma süreci başlamaz.
Eğer tuzlu su ya da deniz suyu içerseniz, aslında hiç su içmemiş gibi olursunuz ve üstelik bir de su kaybedersiniz. Bu durumda vücut sıvıları tükenir, kas krampları meydana gelir, ağızda kuruma gözlemlenir ve tabii ki susarsınız.
Su 0 derecede iken özkütlesi; sıvı halde ise "0.9999" katı halde ise "0.9150" olmaktadır. Bu özkütleden dolayı aslında su 4 dereceyken 0 dereceye göre daha ağır olmaktadır. Bu sebepten dolayı katı su yani buz yüzeye çıkar. Yüzey donarken bu yüzden suyun altı donmaz.
Sodyum klorürün çözeltileri, saf sudakinden çok farklı özelliklere sahiptir; Donma noktası tuzu 23.31 ağırlıkça% için -21,12 ° C (-6.02 ° F) ve doymuş tuz çözeltisi kaynama noktası yaklaşık 108.7 ° C (227,7 ° C) 'dir.
❖Su 0oC'de donar. ❖Glukoz, fruktoz ve sakkaroz gibi bir katı madde suda çözününce, oluşan çözeltinin donma noktası düşer.
Tuz, buzun erime noktasını düşüren bir maddedir. Eriyince oluşan su da donmadan kalabilmektedir. Bu yüzden gerek buzlanmayı sonlandırmak gerekse buzlanmanın oluşmasını engellemek için kışın yollara tuz dökülür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri