1-Bir çeşit asidik sıvı: limon suyu, sirke veya herhangi bir narenciye suyu kullanabilirsiniz. Balık, asidik sıvının içinde pişer.
Balığı soya sosu ve sirke ile marine etme
Özellikle siyah etli balıklara çok yakışan bu marinasyon sosu için 1 çay bardağı soya sosunu bir kaseye alın ve içine yarım çay bardağı elma sirkesi, 2 yemek kaşığı esmer şeker ve 1 yemek kaşığı kadar ince ince dilimlenmiş taze zencefil ilave edin ve güzelce karıştırın.
Balığın yanında ne yenir sorusu cevaplarına geçmeden önce balığın yanında ne yenmez sorusunu cevaplayalım. Balığın biraz bayat olma ihtimali varsa yanında süt ve süt ürünleri tüketmek tehlikelidir. Balık tüketen kişilerin kalp krizi geçirme riski oldukça azdır.
7. Sirkeli Suda Bekletmek
Balıklarınızı buzluktan çıkardıktan sonra daha lezzetli hale gelmeleri için bir süre sirkeli suyun içerisinde bekletebilirsiniz.
Temizleme işlemi için sirke kullanma ihtiyacı duyuyorsanız, yıkayabilirsiniz. İlk olarak hamsinin içini çıkardıktan sonra, sirkeli suya koyarak 10 dakika kadar bekletmeniz, hamsinin daha iyi temizlenmesini sağlayacaktır.
İlgili 39 soru bulundu
Sirke Kullan
Eğer koku halihazırda çevreyi sarmışsa mutfağa sinen balık kokusu nasıl giderilir çözmek için mükemmel bir Kendin Yap çözümü var. Üç yemek kaşığı beyaz sirkeyi ve bir bardak suyu bir tencerede karıştırıp birkaç dakika kaynat. Sirke asidiktir ve kokular alkalidir, bu da kokuları nötralize etmesini sağlar.
Balıkları kızarttıktan sonra eve sinen kokuyu yok etmek için bir cezveye yarısı su, yarısı sirkeden oluşan bir karışımı doldurup bir süre kaynatın. Kısa bir süre içinde evdeki kokudan kurtulduğunuzu göreceksiniz.
Balıkları pişirmeden önce soğuk suda yıkayın. Derileri çok narin olduğu için balıkları denizden çıkar çıkmaz hemen pişirmeyin. Taze balık pişirme sırasında çabuk dağılacağı için pişirmeden önce buzdolabında 4-5 saat dinlendirmeniz daha iyi olacaktır.
Hamsiler temizlenir. Sirkeli suda yarım saat bekletilir. Sonra suyu süzülür ve süzgeçte 10 dakika kadar suyunun süzmesi beklenir.
Meyve ve sebzelerin temizlenmesinde sirkeli su yerine karbonatlı su tercih edilmelidir. Sirkeli su mikroorganizma yükünü azaltmada etkili olmasına rağmen tarım ilacı kalıntılarını temizleyememekte ve hatta bazılarının etkilerinin artmasına neden olabilmektedir.
Uzmanlar, vücudunuzda balığın oluşturacağı yararlı etkileri azalttığından dolayı kola, gazoz ve meyve suyu gibi içecekler yerine limonlu maden suyu önermektedir. Eğer balığınız tazeliğinden eminseniz balığın yanında ayran içilmesinde bir sakınca görülmüyor.
Balık Zehirlenmesi
Balıktan zehirlenme belirtileri ise diğer gıda zehirlenmelerine göre daha hızlı ortaya çıkar. Kusma, bulantı gibi mide rahatsızlıklarının yanı sıra denge bozuklukları ve baş dönmesi de balıktan zehirlenen kişilerde sıklıkla görülen belirtilerdendir.
Balığın yanında iyi giden besinler arasında humus, fava, ajvar, patlıcan salatası, patates salatası, acılı ezme, börülce ve havuç tarator vardır. Eğer balığı tek başına tüketmek istemezseniz yanına bu mezelerden birini yapabilirsiniz. Balığın yanına pilav yapmak isteyenler için de önerilen sebzeli bulgur pilavıdır.
Balığın üstüne limon sıkılmaz. Limon, omega-3 ile etkileşime girdiğinde onu bozar, etkisini yitirmesine neden olur. Balık yağı birçok şeye iyi gelirken kadınların en çok merak ettiği soruların başında ''Balık yağı kilo yapar mı?
Limonu balığa da sıkabilirsiniz. Limonun içerisindeki antioksidanlar ve C vitamini balıktaki Omega-3 yağ asidinin vücutta kullanımını artırır. Balığın kalsiyum oranından yararlanmak isteyenler ise yanında roka yemeyi tercih etmemelidir.
Tuzlu balıklar suda bekletilerek balık dokusunun su alması ve dokuda bulunan tuzun ise suya geçmesi sağlanır.
Sirkeli Su İçmek
Sirke, özellikle de elma sirkesi hemen her evde bulunan ve yüzyıllardır yemeklerde doğal bir şifa kaynağı olarak kullanılan ekşi bir meyve suyudur.
Elma sirkesi mikroplar ile mücadele eder
Meyve ve sebzeleri sirkeyle yıkamak da çok önemlidir. Bunun için önerilen miktar, 3 bardak suya 1 bardak sirke koyularak bir karışımın hazırlanmasıdır.
Kaşıntı, egzama gibi cilt problemlerini gidermede etkilidir. Tozlu ve çamurlu bir ortamdan ayrıldıktan sonra sirkeli su ile yıkanmak vücuda mikropların girişini önler. Ayrıca sirkeli su sinüzit gibi sorunları da iyileştirici etkiye sahiptir. Banyo suyuna ekleneceği gibi doğrudan içilmesi de sinüziti hafifletecektir.
Eğer sıvı yağda kızartıyorsanız balığın sadece 2/3'ünü kaplayacak kadar yağ koymalısınız. Tereyağında kızartacaksanız derin bir tavada yüksek ısıda kızartmalısınız. Etli ve yağsız balıklar kızartmaya en uygun balıklardır. Balık kızartırken yağın ısısı mutlaka 165 dereceden fazla olmalıdır.
Bayat balık suda havada kalır. Taze balığın ağız kısmı genelde kapalıdır. Bayat balığın ağız bölümü açılmaya başlar. Taze balıkta, doku kılçıklarından daha zor ayrılır.
1. adım: Balıkları güzelce temizleyin
Derin dondurucuya kaldırmak için aldığınız balıkları da öncesinde tıpkı hemen pişireceğiniz balıklar gibi temizlemeniz gerekiyor. Çünkü balığın iç organları çok kısa sürede bozulabiliyor.
Balık pişirmeye başlamadan önce geniş bir kabın içerisine 2-3 yemek kaşığı karbonat döküp, ocağın yakınına bırakın. Karbonatlı su karışımı balık kokusunu emer ve yayılmasını önler. Ayrıca bu karbonatlı suyu pişirme işleminden sonra tavayı yıkamak için de kullanabilirsiniz. Tavanızda balık kokusundan eser kalmaz.
Balık pişirirken bir paket toz vanilyayı yanda bir tavada kavurmaya başlayın ya da bir miktar suyun içerisine ilave edip kaynatın. Etrafa yayılan vanilya kokusu balık kokusunu bastıracaktır. Balık pişirirken başka bir köşede kokulu bir mum yakabilirsiniz.
Balığı kızartırken ayrı tencerenin içinde sirkeli su kaynatarak balık kokusunu giderebilirsiniz. Balığı kızarttıktan sonra tencerenin içerisine su, tarçın, sirke, limon, defne yaprağı, karanfil ilave ederek karışımı kaynatabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri