Diğer turunçgillerde olduğu gibi, greyfurt da kış meyvesidir. Greyfurt ağaçlarının tümü, Ekim-Kasım aylarında hasat edilir ve pazar tezgahlarındaki yerini alır.
Türkiye'de narenciye üretiminin %95'i Ege ve Akdeniz kıyılarında yetiştirilir. En çok %72 oranla Çukurova bölgesinde üretilen narenciye, greyfurtun %96'sı da Çukurova Bölgesi'nde yetiştirilir. Muğla 3621 ton olarak sıralanmıştır.
Greyfurt veya altıntop (Citrus paradisi), sedef otugiller (Rutaceae) familyasından bugün birçok çeşit ve kültür formları yetiştirilen, yaprak dökmeyen meyve türü.
Greyfurtun en çok yenilme şekli kabuklarını soyarak tüketmektir. Kabukları soyulduktan sonra dilimlere ayrılır ve portakal gibi tüketilir. Tadı acımsı olduğu için üzerine şeker dökerek yiyenlerin sayısı da oldukça fazladır. Greyfurt tarçınla birlikte ızgarada sotelenerek de tüketilebilir.
İlgili 22 soru bulundu
Greyfurt tüketmenin vücut için sağladığı birçok fayda olmasına rağmen bazı kişilerin tüketmemesi gerekmektedir. Diş minesi erozyonu olan kişilerin greyfurt yememesi gerekmektedir. Reflü hastalığı olanlar, böbrek yetmezliği olanlar ve ilaç etkileşim riski olan kişiler tarafında da greyfurt tüketilmemelidir.
Gece greyfurt suyu içmek uykusuzluk problemine karşı son derece iyi geliyor. Antioksidan bakımından zengin olması nedeniyle vücuttaki toksinlerin atılmasına yardımcı oluyor.
Greyfurt potasyum bakımından çok zengin bir meyvedir. Bu yüzden böbrek yetmezliği ya da böbreklerde işlev kaybı gibi sorunu olan kimselerin greyfurt tüketimi tavsiye edilmemektedir.
Greyfurt suyunu tok karnına içmeye özen göstermelisiniz.
Eğer aç karnına greyfurt suyu içerseniz, mide yanmasına neden olabilir. Günün herhangi bir diliminde 1 su bardağı kadar içerek faydalarını görebilirsiniz.
Greyfurtla beraber olumsuz etkiler yaratan ilaçlar arasında tansiyon, kanser ilaçları, kolesterol düşürücü statinler ve organ naklinden sonra bağışıklık sistemini bastırmak için kullanılan ilaçlar yer alıyor. Greyfurtun içindeki furanokumarin adlı kimyasal madde ilaçları çözen enzimleri öldürüyor.
Kasımdan şubata kadar taze olarak reyonlarda bulabileceğiniz greyfurt, yaraları iyileştirme konusunda oldukça başarılıdır. Hücre onarımını hızlandırdığı için sizi hastalıklardan bir an önce kurtarır.
Kabuk, dokunuşta pürüzsüz hissedecek olsa da, bu küçük çukurlardan bir demetini her yerinde görebileceksiniz. Bu gamzeler, sağlıklı, olgun bir meyvenin iyi bir işaretidir. Aynı zamanda ağır hissettiren dolgun bir greyfurt seçin. Büyük ve meyve suyu dolu görünenleri arayın.
Greyfurt, sıcak iklimi seven bir bitkidir. Hava sıcaklığının 2 derecenin altına düşmemesi gerekir. -9 derecenin altına düşüldüğünde, greyfurt ağaçlar donar ve ölür. Sıcak iklimi sevse de, 45 derecenin üzerine çıkılmaya başlandığında, greyfurt ağacı ciddi zarar görür.
Greyfurtun Tadının Acı Olmasının Sebepleri Ve İçindekiler
Greyfurt, diğer tüm turunçgiller gibi sitrik asit içeriyor. Acımsı ekşi bir tadı olan sitrik asit, aslında tüm turunçgillere bu karakteristik tadı veriyor.
Greyfurt. Kış meyvelerinin başında tatlı, sulu ve lezzetli greyfurt geliyor. Kış mevsiminin gözde meyvesi ocak ayında olgunlaşır. Bağışıklık için son derece önemli olan C vitamini deposudur.
Greyfurtun içerisinde potasyum oldukça fazladır. Bu sebeple, potasyum içeriği fazla olan greyfurtun, böbrekleri çok iyi çalışmayan bireyler tarafından tüketilmesi sakıncalıdır. Çünkü böbrekler aşırı şekilde yüklenen potasyumu kandan atamadığı sürece böbreklerde bazı komplikasyonlara neden olmaktadır.
Doğru şekilde kullanılan greyfurtun, akne ve sivilce tedavisinde oldukça başarılı bir etki gösterdiği saptanmıştır. Aynı zamanda yağlı ve akneli ciltler için sıkılaştırıcı ve peeling etkili mükemmel bir bakım uygular. Yüzdeki tüm çil ve lekeleri gidermeye yardımcıdır.
Vücuda fazla potasyum alınması, süzensiz kalp çarpıntısı ve kalp atışlarına neden olabiliyor.
Günde bir tane tüketilen greyfurt tüm gün gerekli olan C vitamini ihtiyacını sağlar. Glisemik indeksi düşük olan bu meyve, kandaki insülin düzeyini düşürerek vücudun yağ depolamasına engel olur. Greyfurtun bilinen bir zararı yoktur.
GREYFURT. Cinsel gücü artıran bir meyvedir.
Zayıflama diyetlerinde kilo vermenize katkıda bulunur. Her gün 1 adet greyfurt tüketin. Tok karnına ve öğün üzerine greyfurt yerseniz maksimum fayda sağlamış olursunuz. Öğlen veya akşam yemeğinde greyfurdu salatanızın içine doğrayıp tüketebileceğiniz gibi yemekten sonra meyve olarak da tüketebilirsiniz.
Kan sulandırıcı etkisi nedeniyle kan sulandırıcı ilaçlar alırken dikkatli olunmalıdır. -Greyfurt zayıf olup kilo almak isteyen insanlarda pek tüketilmemelidir çünkü metabolizmayı hızlandırdığından daha çok zayıflamaya neden olabilir. -Mide ülseri olanlara greyfurt tavsiye edilmez.
2) C Vitaminli Meyveler. Portakal, limon, greyfurt, mandalina ve çilek gibi C vitamini açısından zengin meyveler; adetinizin daha rahat geçmesini sağlayabilir.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Greyfurt Tuzla mi yenir şekerle mi? kabukları soyulduktan sonra ortadan ikiye bölünen greyfurt, bıçağın deymiş olduğu yüzeyler üzerine tuz dökülerek afiyetle yenilir... yerken ağzı fazla açmamak lazım, malum güzel yırtıklar açabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri