Bazı insanlar hatta gargara sirkesinin dişlerde biriken plağı çözerek dişleri beyazlattığını iddia ediyor. Her şeyden önce, sirke hala çok asidiktir ve bu nedenle yanlış kullanıldığında diş minesini aşındırabilir.
Sirkeli su ile gargara yapmak ağız sağlığı açısından çok önemlidir. Özellikle dişleri temizlemede büyük faydası bulunmaktadır. Bu nedenle ağız ve diş sağlığı bakımından sirkeli su ile gargara yapmak çok faydalıdır.
Elma sirkesinin içeriğinde çok fazla asit bulunduğu için doğrudan içilmesi tavsiye edilmez. Zira çok fazla sirke içilmesi diş minesini aşındırmak gibi bazı sorunlara neden olabilir.
Tuzlu, karbonatlı veya sirkeli suyla gargara yapmak, ağız içindeki bakterileri yok eder ve diş ağrısını azaltır. Dişlerinizi fırçaladıktan sonra düzenli olarak tuzlu, karbonatlı veya sirkeli suyla gargara yaparak diş eti problemlerinizi kısa sürede çözüme kavuşturabilirsiniz.
Ne yazık ki, dişlerinizi beyazlatmak için limon suyu, elma sirkesi veya başka bir asitli sıvı kullanmak diş minesi erozyonuna neden olarak dişlerinizde çürük riskini artırabilir.
İlgili 39 soru bulundu
Sirkenin antioksidan özelliği boğazda meydana gelen toksinlerin kısa süre atılmasını sağlayarak boğazın kısa sürede rahatlamasına yardımcı olur. Sirkeli suyla gargara yapmak, boğazları bir anlığına rahatlatıp öksürük boğaz ağrısının geçmesini sağlar.
Diş ve Ağız Sağlığı Elma sirkesi, sararmış dişlerin beyazlatılmasının yanı sıra antibakteriyal özelliği sayesinde ağzınızdaki bakterileri ve mikropları yok etmeye yardımcı olur. Bunun için dişlerinizi fırçalamadan önce 1 yemek kaşığı sirke ile bir yemek kaşığı suyu karıştırıp ağzınızı çalkalayın ve gargara yapın.
Bir bardağa 1 çay kaşığı karbonat, bir çay kaşığı elma sirkesi ve yarım çay kaşığı kadar da tuz atıp iyice karıştırın. Karışım macun kıvamına gelene kadar karıştırın. Sonra bu karışıma diş fırçasını batırarak dişlerinizi fırçalayın.
1) Elma Sirkesi
Ağrı ve sancı gibi etkisi bulunan iltihap, elma sirkesi yapısında bulunan mineraller ile hafifletilebilir. Elmanın kabuğunda ve kendisinde bulunan pektin, vücuda giren iltihaplar ile savaşır.
Tuzlu Su ile Gargara
Tuzlu su, iltihabı azaltmaya ve ağızdaki bakteri miktarını azaltmaya yardımcıdır.
Sirke İle Diş Taşı Temizliği
İki yemek kaşığı sirke ve yarım çay kaşığı tuz yarım bardak suyun içerisine katılarak karıştırılır. Hazırlanan karışım ile günde bir kez gargara yapılır. Düzenli kullanacağınız bu karışım, dişler üzerinde oluşan tartarın giderilmesine yardımcı olur.
1 çay kaşığı tuz ile 1 çay kaşığı sirkeyi karıştırın. Bu karışıma diş fırçasını batırarak dişlerinizi fırçalayabilir ve sonrasında ağzınızı çalkalayabilirsiniz. En doğal diş beyazlatma yöntemleri arasında yer alan bu metot da 2 – 3 gün ara ile uygulanabilir.
Bir bardağın içerisine bir çay kaşığı karbonat, bir çay kaşığı elma sirkesi ve yarım çay kaşığı tuz eklenip iyice karıştırılır. Karışım macun kıvamına geldiğinde diş fırçası batırılır ve dişler fırçalanır. Bir hafta süreyle günde bir kez bu yöntem uygulandığından dişler eskisinden daha beyaz bir görünüme kavuşur.
Dişlerin günde en az bir kez,iki dakika süreyle çok sert olmadan fırçalanması ve diş ipi kullanımıyla ideal bir diş temizliği sağlanabilir. Sabahları elma sirkesiyle gargara yapılması, dişlerin beyazlamasına ve diş etlerindeki mikropların ölmesine yardımcı olur.
Terapötik ağız gargaraları, bakterileri öldüren ve hem plak hem de diş eti iltihabını azaltan aktif bileşenler içerir. Terapötik ağız gargaraları reçetesiz olarak temin edilebilir veya diş hekiminizin bu ürün için özellikle reçete yazması gerekebilir. Kozmetik gargaralar ağız kokusuna neden olan bakterileri öldürür.
Sirkeli su içmenin çeşitli faydaları olduğu görüşü oldukça yaygın. Sirkeli su içmenin kilo vermeye yardımcı olduğu, kolesterolü azalttığı, kan şekeri seviyesini düşürdüğü ve diyabet semptomlarını iyileştirdiği kabul ediliyor.
Çok eski zamanlardan itibaren tıbbi ilaç olarak kullanılmıştır ve muhtemelen bilinen ilk antibiyotiktir. Sirke anti bakteriyel özelliği ile bağışıklığı destekler vücudun kötü bakterilerle mücadele etme kapasitesini arttırır.
Üzüm Sirkesi ile Elma Sirkesi Arasındaki Farklar
Üzüm sirkesinin protein değeri, elma sirkesine göre daha yüksektir. Elma sirkesi besin değeri çok düşükken; üzüm sirkesinin besin değeri daha yüksektir. Üzüm sirkesi mide problemlerine iyi gelirken; elma sirkesi mide hassasiyeti olanlara çok tavsiye edilmez.
Düzenli diş fırçalamak, gargara yapmak, soğuk kompres uygulamak gibi bazı yöntemler diş eti ağrısı için çok sık tercih edilir. Evde uygulanan bu yöntemler, ağrı bölgesinde iyileşme görünmesini sağlayabilir. Diş eti ağrısı yaşandığında, düzenli olarak dişleri fırçalamak hayati öneme sahiptir.
Tuzlu su ile gargara yapın
En eski yöntemlerden biri olan tuzlu su ile gargara yapmak diş eti çekilmesine iyi gelir, kanamayı azaltır.
Bir bardağa 1 çay kaşığı elma sirkesi, 1 çay kaşığı karbonat ve yarım çay kaşığı tuz eklenip iyice karıştırılır. Macun kıvamına gelen karışıma diş fırçası batırılarak dişler fırçalanır. Bir hafta süreyle günde bir kez yapılan uygulama dişlerin daha beyaz görünmesini sağlayacaktır.
Sirkeli boğaz gargarası yapmayın
Sirkeli gargara, boğaz ağrılarında sıkça başvurulan yöntemlerden biri. Ancak sirke gibi güçlü asidik kimyasallar mukozal yangıyı artırabiliyor. Bu nedenle sirkeyle boğaz gargarası yapmak, özellikle reflü zemininde gelişen boğaz ağrılarında durumu ağırlaştırabiliyor.
Beyaz sirkeyi cilt ve saç sağlığı için kullanmak isteyenler banyo yaptığı ya da saçlarını yıkadığı suyun içine karıştırarak ondan faydalanabiliyor. Yine suyla seyreltilerek ağız suyu/gargara gibi kullanılabiliyor, dişlerin ve ağız içinin temizlenmesine yardımcı oluyor.
Diş eti ağrısının tedavi süreci altta yatan nedenle doğru orantılı olarak ilerler. Şiddeti daha yüksek olan ağrılarda doktor profesyonel bir temizlik önerebilir. Bununla birlikte diş eti temizliği için gargara yapılması da tavsiye edilir.
Ağız gargarasını ağzınızın her yerinde dolaştırarak gargara yapmalı ve sonra tükürmelisiniz. Durulayın: Etiket talimatlarında yazıyorsa eğer gargarayı tükürdükten sonra ağzınızı çalkalamalısınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri