Uygun şartlarda 8-9 günde yumurtalarından çıkan sirkeler görünür hal alır ve 9-12 günde olgunlaşırlar. Sirkeler insan vücudu dışında 10 gün canlı kalabilirken, erişkin saç biti 1-2 gün yaşayabilir ve evcil hayvanlar üzerinde yaşayamaz.
Kavanozun üzeri tülbentle kapatıp bağlanarak sabitlenir. 30 – 45 gün beklemeye bırakılır.
Kafa derisine yakın bir bölümde tutunan bit yumurtaları (Sirke), 1-2 hafta içerisinde açılarak bite dönüşürler. Saç tellerine çok sıkı bir şekilde tutunan sirkeleri saçtan temizlemek oldukça zordur.
Ancak bit ve sirkeleri ortadan kaldırma konusunda oldukça hızlı çözümler sunar. Tüm saçınıza ve saç diplerinize mayonezi iyice yedirin ve 15 dakika saçlarınızda bekletin. Daha sonra saçlarınızı yıkayın ve bit tarağı ile tarayın. Kısa sürede bit ve sirkelerden kurtulduğunuzu göreceksiniz.
Sirkeler genellikle saçın enseye yakın, kulakların arkasında ve başın arkasındaki bölümlerinde bulunur. Sirkeler kir veya kepek gibi kolaylıkla saçlardan temizlenmez ve el ile kolaylıkla saçlardan ayrılmaz. Saç bitleri insan vücudu dışında sadece 48 saat yaşayabilirken, sirkeler ise 10 gün insandan ayrı yaşayabilir.
İlgili 31 soru bulundu
Saç biti ve sirkesi, keskin kokulu malzemeleri sevmez. Bu nedenle sizlere önerdiğimiz yöntemlerde kokusu olan malzemelerden faydalanılmıştır. Özellikle de limon suyu, sarımsak, nane yağı ve biberiye yağı bitlerin sevmediği kokuları barındırır.
8. Bitler, su altında da uzun bir süre yaşamını sürdürebilir. Bu yüzden saçınızı yıkamak bir çözüm değildir. Çünkü bitler saçınıza sıkıca tutunur ve su altında bile derinizi terk etmez.
Saç diplerine yapışmış halde sirkeler veya saçlar arasında dolaşan canlı hali görüldüğünde kesin teşhis konur. En sık karşılaşılan belirtisi kaşıntıdır.
Bit Kaç Günde Geçer? Uygulanan uygun tedavi yöntemi ile ortalama 7-10 gün aralığında bitten temizlenilebilir.
Saç derisine iyice yedirilen beyaz sirke yaklaşık 2 saat kadar saçta bekletilir. Daha sonra ise aralıklı özel bit tarağı ile saç iyice taranır. Bu şekilde saçtaki ölü bitler hızla saçlardan uzaklaştırılır. Beyaz sirke ile yapılan uygulamanın ardından saç şampuan ile köpürtülerek bol su ile yıkanmalıdır.
Zeytinyağı bitlerin sebep olduğu enflamasyon ile mücadele etmektedir. Zeytinyağı dışında Hindistan cevizi yağı, sarımsak, sirke, vazelin, Aloe Vera jeli saç sirkesinde doğal çözüm sağlayan ürünlerdir. Bu ürünler içerisinde özellikle sirke, bit temizliği için en etkili yöntemlerden biri.
Bit şampuanları kullanıldığı anda saç derisinde yer alan tüm bit ve sirkelerin öldürülmesini sağlar. Bu yüzden düzenli bir kullanım da gerektirmez. Ancak tüm saçtan bitlerin arındırıldığından emin olmak için ilk kullanımdan 1 hafta sonra tekrar kullanılması tavsiye edilmektedir.
Beyaz sirke ya da elma sirkesiyle bitlerden kurtulmak mümkündür. Sirkeli su saçlara sürülüp ortalama 1 saat bekletmek gerekir. Ardından ince tarak yardımıyla bitlerin saçlardan temizlenmesi gerekir.
Uygun şartlarda 8-9 günde yumurtalarından çıkan sirkeler görünür hal alır ve 9-12 günde olgunlaşırlar. Sirkeler insan vücudu dışında 10 gün canlı kalabilirken, erişkin saç biti 1-2 gün yaşayabilir ve evcil hayvanlar üzerinde yaşayamaz.
Sirkenin mayalanma süreci yaklaşık 6-8 hafta sürer. Asetik asit miktarı içerikteki alkolden daha ağır olduğu için dibe çöker. Sirke oluşması sirke anasının kendiliğinden dibe çökmesinden anlaşılır.
Saç biti uçamaz ve zıplayamaz. Erişkin bitlerin yaşam süresi ortalama 30 gündür. Bu sürede dişi bitler günde yaklaşık 10 adet sirke adı verilen yumurtayı genellikle geceleri saç diplerine bırakır. Kıla sıkıca yapışık halde olan sirkeler tipik olarak başın arkasında enseye yakın ve kulakların arkasında yerleşirler.
Bit asalak bir canlı olduğu için yaşamını sürdürebilmek için her zaman bir konağa ihtiyaç duyar. Bu nedenle de insan vücudu dışında sadece 48 saat canlı kalabilir. İnsan vücudunda ise 30 gün boyunca yaşayabilir. Bit yumurtaları insan vücudu dışında kumaş ve battaniyelerde yaklaşık 10-15 gün boyunca canlı kalabilirler.
Bit, kan emen parazit böcektir. Doğrudan ciltten cilde veya bir nesne ile cilde temas yoluyla bulaşır. Semptomlar belirgin olarak 3 ila 4 hafta boyunca ortaya çıkmaz. İnsan vücuduna bitlenmenin faydaları yoktur tersine zararları vardır.
Bu sürede dişi bitler günde yaklaşık 10 adet sirke adı verilen yumurtayı genellikle geceleri saç diplerine bırakır. Kıla sıkıca yapışık halde olan sirkeler tipik olarak başın arkasında enseye yakın ve kulakların arkasında yerleşirler.
Saçta sirke belirtileri
Kafa derisinde bulunan bitlerin yumurtalarına sirke denmektedir. Sirkeler kahverengimsi ya da beyaz görünümde olabilirler ve saç üzerinden küçük de olsa görünürler.
Sirkeler ise bulaşıcı değildir. Saç bitleri kanatsızdır, bacakları da zıplamaya elverişli değildir. Bu nedenle uçması ve zıplaması mümkün değildir, yalnızca sürünerek hareket edebilirler. Saç biti, başında bit olan kişilerin saçından doğrudan temas yolu ile bulaşır.
Bitler uçamazlar, zıplayamazlar ancak yakın bir temasla bir kafadan başka bir kafaya kolayca geçerler. Başında bit bulunan bir kişi ile yakın temas, okulda kafaların birbirine yaslanması bitlerin bulaşması için yeterlidir.
Pireler tek seferde 1-2 metre kadar zıplayabilir. (Yazılı kaynakların çoğunda kendi uzunluğunun 200 katı kadar zıplayabildiği yazılmakta ise de eğer pirenin uzunluğu 3 mm ise ve 1-2 metre civarında zıplayabiliyor iseler aşağı yukarı boyunun 350 ile 650 katı arasında bir zıplama özelliği bulunmaktadır.
Bitlenmemek için temiz olmak yeterli değildir, çünkü bit temiz saça da gelir. Bitin bulaşması için tek koşul bit bulaşmış bir kişiyle temas etmektir. Zıplayan ya da uçabilen bir canlı olmadığı için ortak kullanılan eşyalar, yakın temas bitin bulaşmasına sebep olur.
Bitler kısa saçlarda fazla uzun yaşayamadıkları için uzun saçlarda daha kolay yaşayıp, çoğalmaktadırlar. Bitler bir hastalık türü değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri