Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Kiracı hangi ortak giderleri öder?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Kiracı hangi ortak giderleri öder?

TBK madde 317'ye göre kiracı, kiralananın olağan kullanımı için gerekli temizlik ve bakım giderlerini ödemekle yükümlüdür. Burada kullanım giderlerinden kasıt; elektrik, su, doğal gaz veya temizlik bedeli gibi gider kalemleridir. Dikkat edilirse bunlar, kiracının kullanımına bağlı olan giderlerdir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: emsal.com

Kiracılar hangi giderlere katılmaz?

Avukat Kısacık: Kiracı, sadece olağan yönetim giderlerinden sorumludur. Yatırım ve demirbaş niteliğindeki harcamaların bedelini malik öder. Kiracı bu tür giderleri ödemez. Örnek verirsek; havuzdaki esaslı bakım onarım ve yenilenmesi gideri kiracıdan istenemez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hurriyet.com.tr

Kiracı hangi masrafları isteyebilir?

Kiracı, apartman aidatı gibi binaya ait bakım ve temizlik giderlerini karşılamakla mükelleftir. Kira kontratında aksi belirtilmedikçe su, elektrik gibi faturaları da kiracının ödemesi gerekir. Bu masraflar kira bedelinden düşülemez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sahibinden.com

Kiracı demirbaş giderlerini öder mi?

Ev sahibi hangi masrafları öder dediğimizde; evin demirbaşlarında yaşanan sorunları, oturulan binaya ait sorun ya da masrafları ev sahibi ödemekle yükümlüdür. Bu nedenle evin demirbaşlarında bir sorun olduğunda ev sahibi bunu ödemekle yükümlüdür. Kiracı da masrafları talep edebilmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: emlakjet.com

Kira sözleşmesinde yan giderler nelerdir?

Bununla merkezi sistem yakıt gideri, ortak alan aydınlatma gideri, güvenlik giderleri, apartmanın peyzaj giderleri, apartman görevlisinin ücreti gibi giderler kiralananın kullanımı doğrultusunda ortaya çıkan borçlar olduğu için yan gider olarak değerlendirmek mümkündür.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sedatdurna.av.tr

kiracının ödemesi gereken giderler

İlgili 44 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Hangi vergiler kiracıya aittir?

Bu vergiler; emlak vergisi, kira gelir vergisi, çevre temizlik vergisi ve değer artış kira vergisidir. Sahip olunan evde kiracının oturuyor olması vergi yükümlülüğünüzde herhangi bir etkiye neden olmaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ibf.com.tr

Kiracı zorunlu masrafları isteyebilir mi?

Buna göre sözleşmenin sona ermesi halinde aksi kararlaştırılmamışsa taraflar arasında kiralanana yapılan faydalı ve zorunlu masrafların talep edilmesi mümkündür.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: avoktayaltunkaya.com

Kiralık evde bozulan kombiyi kim yaptırır?

bu nedenle demirbaşların (kombi, klima vs.) temizlik ve bakımı kiracıya aittir. parça değişikliği, tamir ya da yenileme gibi durumlarda oluşan masrafları ise ev sahibi öder. bununla birlikte, eğer kombinin periyodik bakımları kiracı tarafından yaptırılmıyorsa çıkacak arızanın masrafları da yine kiracıya ait olacaktır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: eksiseyler.com

Kombi arızası kiracı mı öder ev sahibi mi?

Buna göre kombinin bakımı da kiracıya aittir.

Parça değişikliği, tamir ya da yenileme gibi durumlarda oluşan masrafları ise ev sahibi öder. Bununla birlikte eğer kombinin periyodik bakımları kiracı tarafından yaptırılmıyorsa çıkacak arızanın masrafları da yine kiracıya ait olacaktır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: milligazete.com.tr

Su saatini kiracı mı öder ev sahibi mi?

Eğer kiracı elektrik, su, doğalgaz aboneliklerini kendi ismine çevirmişse ana borçlu olacaklardır. Dolayısıyla bu kurumlar ev sahipliği veya kiracılık gibi ayrım yapmayacaklardır. Ancak kiracılar bu demirbaş olarak sayılabilecek sayaçların değişim bedellerini ev sahiplerinden talep edebilirler.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: emlak365.com

Tahliye masrafları kime aittir?

Kiracının tahliyesi için dava açılması durumunda ilk etapta masraflar davacı tarafından karşılanır. Yapılan yargılama giderleri ve masraflar davanın sona ermesi ile davayı kaybeden haksız tarafa yüklenir. Ancak karşı vekalet ücreti de Avukatlık Kanunu gereğince avukata aittir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ahmetalkan.av.tr

Duşakabin patlarsa kim öder?

Bir kiralık evde duşakabin kırılmışsa bu kırılmanın sebebine bakılması gerekir. Bu şekilde mesele kolay bir şekilde çözüme ulaştırılır. Kullanıcı hatasıysa masrafı kiracı, değilse ev sahibi öder.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: emlak365.com

Zorunlu masraf nedir?

Zorunlu masraflar; kiralananın değerinin düşmesine engel olan, kullanımının yahut bozulmasının aşırı derecede güçleşmesini önleyen masraflar olarak tanımlanabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: okyayevren.com

10 bin TL kiracıya mı ev sahibine mi?

Yapılacak ödemeler hasar tespit verileri üzerinden alınan "ikametgah verisi"dikkate alınarak mülkiyeti kendisine ait olmayan yapılarda ikamet eden kişilere de yapılmakta olup bu konuda kiracı vatandaşlarımız hak kazandıkları destek ödemelerini ev sahiplerine ödemeyeceklerdir."

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sporx.com

Ortak alan giderleri nelerdir?

Ortak giderler, bir topluluk, site, apartman gibi ortak kullanılan alanların bakım, onarım ve çalışmasını finanse etmek için ödenen para miktarlarıdır. Bu giderler arasında, site güvenliği, temizlik, asansör, elektrik, su, doğal gaz vb. gibi hizmetler bulunabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mgc.com.tr

Ev sahibi taşınma masrafı karşılar mı?

Kiracı, kira sözleşmesinin feshedilmesi nedeniyle iş kaybı veya benzeri nedenlerle zarar görürse, ev sahibi kiracıya uğradığı zararların tazmini için tazminat ödemekle yükümlüdür. Kiracının taşınma, nakliye veya benzeri masraflar nedeniyle uğradığı zararlar için ev sahibi tazminat ödemekle yükümlüdür.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sinaneroglu.av.tr

Kiracı varken kombi bozulursa kim öder?

Kombinin bozulmasında kiracının herhangi bir kusuru yok ise; kombi tamiri, parça değişimi veya kombinin yenilenmesi ev sahibi tarafından yaptırılmalıdır. Eğer kombi arızası ile ilgili kiracının kusurlu olduğu tespit edilirse; bu kez oluşacak masraflar kiracı tarafından karşılanmalıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ozkombi.com

Kiraci musluk yenilenmesini ev sahibinden ister mi?

Kiracı eğer ki evde musluk bozulursa bu durumu ev sahibine bildirmesi mümkün olmadığı gibi kendinden kaynaklı sorunlar nedeni ile bozulduysa kendisi yaptırmak ile yükümlüdür. Eğer ki eve girdiğinde musluk bozuk ise bunu ev sahibinin yaptırması gerekmektedir. Ev kiralamalarında, taraflar arasında bir sözleşme yapılıyor.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: forum.donanimhaber.com

Kombi ve petek temizliği kime ait?

Kiracılık hukuku kapsamında Borçlar Kanununa göre demirbaşların iyi tutma halinde ki masrafları kiracıya ait olmaktadır. Parça değişikliği, tamir ya da yenileme gibi durumlarda oluşan masraflar ise ev sahibine ait olmaktadır. Bu durumda kombi bakımı elbette ki kiracıya aittir diyebiliriz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: karkombiservisi.com

Klima bakımı kime ait?

“Kiracı; klima, kombi, radyatör veya ankastre ürünlerin yıllık periyodik bakımlarını karşılamak zorunda. Bunları kiradan düşemez. Ayrıca kullanım kaynaklı bir arıza ortaya çıkmışsa (Örneğin kombinin yanlış kullanılması kaynaklı bir arıza oluşmuşsa) bu gideri ya da malzeme değişimini yine kiracı ödemek zorunda...

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hurriyet.com.tr

Bir evin demirbaşları nelerdir?

Kiralama gerçekleştirilen ev içerisinde bulunan eşyalar evin demirbaşları kabul edilir. Bunlar taşınmaz olarak da bilinmektedir. Bir evde taşınması mümkün olmayan fırın, ocak, ankastre, kombi, duşakabin, klozet, lavabo ve petek gibi sökülüp götürülmesi mümkün olmayan ürünlere evin demirbaşları denir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: emlakdigi.com

Ev sahibi evine doğalgaz bağlatmak zorunda mı?

Ev sahibi ya da kiracı fark etmeksizin doğalgaz aboneliğini üzerine almak için, gaz kullanacak kişinin direkt olarak kendisi başvurmalı. Ancak, noter onaylı vekil belirlenerek başka bir kişi, doğalgaz aboneliği de açtırma işlemini gerçekleştirme hakkına sahip olmaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hepsiemlak.com

Ev sahibi hangi şartlarda kiracı çıkarabilir?

“Ev satılırsa ev sahibi, kiracıyı ne zaman çıkarabilir?” konusu da yasalarla belirlenmiştir. Ev satışından sonra ev sahibi, kiracıya ihtarname çekerek 6 ay içinde evden çıkmasını talep edebilir. Kiracının eve özensiz davranması ve komşularla iyi geçinmemesi durumunda ev sahibi, kiracının tahliyesini isteyebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sahibinden.com

Kiracı evden çıkarsa ne olur?

TBK m. 325'e göre, kiracı, sözleşme süresine veya fesih dönemine uymaksızın kiralanan evden/işyerinden çıktığı takdirde, kira sözleşmesinden doğan borçları makul bir süre için devam eder. Bu hükme göre kiracının sorumluluğu kalan sözleşme süresinin tamamı için değil, makul bir süre için devam edecektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: proaktifhukuk.com

Kendi evi olan kiracıyı çıkarabilir mi?

Evde Kendim Oturacağım Kiracıyı Nasıl Çıkarabilirm sorusuna en aleni cevap, sorunun içinde geçmektedir. Ev sahibi kendi oturacaksa ya da yakınlarının ihtiyaçları durumunda kiracıya tahliye davası açabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: altuntas.av.tr
Önceki makale
Çiçek almak caiz mi?
Sonraki makale
Sirke kedi mantarına iyi gelir mi?

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT