Elma ya da üzüm fark etmez, sirke de kepek sorununu ortadan kaldırmada başta gelen isimlerden. Genişçe bir kabın içine ılık su doldurun, ardından içine sirke koyup karıştırın. Saçlarınızı güzelce yıkayıp duruladıktan sonra hazırladığınız bu sirkeli suyla da saçlarınızı güzelce durulayın.
Elma sirkesi saçtaki kepeği azaltabilir
Nitekim saç derisindeki kaşıntıyı hafifletmek için elma sirkesi deneyebilirsiniz. Öte yandan kafa derisi kaşıntısının kepekten atopik dermatit ve sedef hastalığı gibi tıbbi durumlara kadar nedenleri olabilir.
Elma Sirkesi, güçlü bir asittir ve insanlar onu saç ve saç derisinde pH dengesini sağlamak için kullanır. Nedeni, bunun pH dengesinin sağlanmasına yardımcı olabileceği ve kepeğe neden olan mikrop olan Malassezia globosa 'ya karşı koruma sağlayabileceği düşüncesidir.
Kepek tedavisinde çinko pirition, selenyum sülfit, ketokonazol içeren kepek karşıtı şampuanların düzenli kullanılması ile bulgular tamamen kaybolur. Uygulama sırasında şampuan saçlı deride 5-10 dakika bekletildikten sonra durulanır. Kepeklerin kalın olduğu hastalarda salisilik asitli solüsyonlar yardımcı olabilir.
Doğal İçerikli Şampuan
Tekrar eden kepek sorunlarını engellemek için saç derisindeki sebumu yani fazla yağı dengeleyen, peeling etkili şampuanlar tercih edilmelidir. Eğer kepek sorunu, saç derisinin aşırı kuru olmasından kaynaklanıyorsa paraben içermeyen şampuanların kullanılması gerekir.
İlgili 31 soru bulundu
Elma ya da üzüm fark etmez, sirke de kepek sorununu ortadan kaldırmada başta gelen isimlerden. Genişçe bir kabın içine ılık su doldurun, ardından içine sirke koyup karıştırın. Saçlarınızı güzelce yıkayıp duruladıktan sonra hazırladığınız bu sirkeli suyla da saçlarınızı güzelce durulayın.
Kepek oluşumunun temelinde saç derisindeki mantar enfeksiyonları, yağ dengesizliği ve yanlış bakım ürünleri kullanımı yer alır. Saç derisindeki mantar enfeksiyonları kepek oluşumuna sebebiyet verebilir. Ayrıca saç derisinin yağ dengesizliği de kepek sorununa yol açabilir.
Banyoya girmeden önce saçlarınızı ıslatın ve bir çay bardağı içerisine biraz sirke ve biraz limon suyu dökerek saçlarınıza 4-5 dakika kadar masaj yapın. Ardından saçınızı veya banyonuzu yapın. Saçlarınız kuru halde iken saç diplerinize tuz ile masaj yapın. Daha sonra şampuan ile yıkayarak durulayın.
Doğal Yolları Dene
Antibakteriyel ve saç derisini temizleyici özelliklere sahip çay ağacı yağı ve sirke de kepeğe iyi gelen doğal ürünlerden. Saçlarınızı yıkarken kullandığınız şampuana bir-iki damla çay ağacı yağı kullanmak ya da saçlarınızı durulamadan önce saç derinize sirke ile masaj yapmak kepeğe iyi gelebilir.
Saç diplerine uygulanan sirke, masaj yaparak 2-3 dakika kadar uygulanır. Ardından bol su ile durulanır. Saça sirke sürmek, saç dipleri için sayısız faydaya sahip olsa da 5 dakikadan fazla saçta bekletilmesi tavsiye edilmez...
Saça sirkeyle masaj yapılır, uygulamadan sonra saç havluyla sarılıp 10 dakika kadar bekletilir. Sirke kokusunu gidermek için saçı durulayın ve ardından normal şekilde yıkanmalıdır.
Önce saç diplerine, ardından uçlara doğru ilerleyebilirsin. Daha rahat bir uygulama için sirkeyi saç ve saç derine masaj yoluyla nazikçe yedirebilirsin. Bu şekilde birkaç dakika gibi kısa süre boyunca bekleyebilirsin. Son olarak saçlarını ılık su ile güzelce durulayıp banyodan çıkabilirsin.
Elma sirkesinin pH değeri ise 3.3 civarındadır. Saç derisinin pH değerini bozmayacak şekilde elma sirkesini sulandırarak saça uygulamak, saç derisine zarar vermeyecektir.
Kepek Sorununuzu Çözebilir
Fakat tuzun antibakteriyel özelliği, kepek oluşumuna yol açan mantar ve benzeri organizmaları saç köklerinden uzaklaştırır. Aynı zamanda sebumu dengeleyerek fazla yağdan kaynaklanan kepekleri de önlemiş olur. Yani deniz suyu, dolaylı yoldan kepek sorununu çözebilir.
Zeytinyağı ile karıştırılıp doğrudan saçlı deriye masaj yapılır veya şampuana 10- 20 damla çay ağacı yağı eklenerek de kullanılabilir. Limon Otu Yağı: Limon otu yağı da kepek ve saçlı deri kaşıntısı için etkili olabilir. Yüzde 10'luk çözeltisinin haftada iki gün kullanımı yararlı bulunmuştur.
Kepeğe İyi Gelir: Karbonat kepek sorunu için de ideal bir çözüm sunar. Şampuanla yıkadığınız saçlara karbonat eşliğinde masaj yapınca ve durulama suyuna elma sirkesi ekleyince saçlar en iyi şekilde temizlenir.
Maden suyu saç derisinin nem dengesini korumaya yardımcı olarak kepeklenme ihtimalini ortadan kaldırmada en büyük yardımcımız. Yapmanız gerekentek şey saçınızı yıkadıktan sonra maden suyu ile saçınıza masaj yapmak. 5 dakika kadar saçınızda bekledikten sonra saçınızı durulayın.
Kepeğe karşı olan şampuanları tercih edip, ılık suyla saçlarınızı haftada 2 ya da 3 defa yıkamayı deneyebilirsiniz. Saçların sık sık şampuanla yıkanması ve soğuk su kullanılması da kepek oluşumunu olumsuz etkiler.
Kepek için temel tedavi kepek önleyici şampuanlardır. Süpermarketlerden veya eczanelerin dermokozmetik bölümlerinden satın alınabilen, çeşitli maddeler içeren kepek şampuanları vardır. Aşağıdaki malzemelerden birini içeren şampuanlar genellikle kepeğe iyi gelmektedir.
Zeytinyağının saçlar üzerindeki en güzel etkilerinden biri kepekleri sorunu ortadan kaldırabilmesi. Onun bu etkisinden faydalanabilmek için düzenli aralıklarla, örneğin 7 günde 1 olacak şekilde saçlarınıza zeytinyağını uygulayıp en az 2 ila 4 saat arası bekletip ardından güzelce yıkayıp durulayabilirsiniz.
Genetik yatkınlık, stres, bazı enfeksiyonlar (özellikle gözler, burun, boğaz ve diş) ve bazı ilaçların (lityum, sentetik anti-sıtma, beta-blokerler, vb.) kullanımı kuru alanlarla ciddi pullanmaların ortaya çıkmasında rol oynayabilir.
Daha önce de belirtildiği gibi, kepek saç dökülmesinden sorumlu değildir. Bununla birlikte, altta yatan birçok sağlık durumu saç köklerine zarar verebilir ve dökülmeye neden olabilir. Seboreik dermatit, saç dökülmesine neden olabilen kepekle ilgili sağlık sorunlarından biridir.
Stresin kendisi kepeğin doğrudan bir nedeni değildir – 'kepeğe, saç derinizde her zaman mevcut olan Malassezia globosa mikrobu neden olur. Fakat stres belirtilerinin mevcut bir kepek sorununu azdırdığı görülmüştür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri