Mavi Kartlılar Kütüğünde kayıtlı kişiler, bir kadroya dayalı ve kamu hukuku rejimine tabi olarak asli ve sürekli kamu hizmeti görevlerinde bulunamazlar. Ancak kamu kurum ve kuruluşlarında işçi, geçici veya sözleşmeli personel olarak çalıştırılabilirler.
Sosyal mavi kart, Türkiye Cumhuriyeti tarafından verilen bir tür geçici oturma iznidir. Sosyal mavi kart sahibi olan kişiler, Türkiye'de 5 yıl süreyle ikamet edebilir, çalışabilir ve sosyal güvenlik hizmetlerinden yararlanabilirler.
Fakat burada da yasayla yeni bir düzenleme getirilmiş olup, artık Mavi Kart sahipleri kamu kurum ve kuruluşlarında işçi, geçici veya sözleşmeli personel olarak çalışabilmektedirler. Ayrıca Mavi Karta sahip olan kişiler, Türkiye' de çalışmaları için çalışma iznine gerek duymaksızın istedikleri işte çalışabilirler.
Mavi kart sahibi kişiler kamu görevi hariç çalışma iznine ihtiyaç duymaksızın herhangi bir işe giriş yaparak çalışabilirler ve SGK girişleri yapılır.
Bununla birlikte, çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığından çıkan mavi kart sahipleri de, çalışma izni almaksızın Türkiye'de çalışma hakkına sahiptir. Öte yandan, çalışma izni muafiyeti olmayan yabancılar ile mavi kartlı olmayanların, Türkiye'de çalışmaya başlamadan önce çalışma izni alması zorunludur.
İlgili 33 soru bulundu
Mavi Kartlılar Kütüğünde kayıtlı kişiler, bir kadroya dayalı ve kamu hukuku rejimine tabi olarak asli ve sürekli kamu hizmeti görevlerinde bulunamazlar. Ancak kamu kurum ve kuruluşlarında işçi, geçici veya sözleşmeli personel olarak çalıştırılabilirler.
Mavi karta sahip olmanın en büyük avantajı Türk vatandaşlarının sahip olduğu bütün haklara mavi kartlılarında sahip olmasıdır. Mavi karta sahip olan kişiler Türkiye'de kamu görevleri dışında her işte, hiçbir izne gerek olmadan çalışabilirler.
Doğumla Türk vatandaşı olup da çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığını kaybeden kişilere, talepleri halinde sayılan haklardan faydalanabileceklerini gösteren Mavi Kart düzenlenerek verilir. Bu Kart, 21/02/1963 tarihli ve 210 sayılı Değerli Kağıtlar Kanunu kapsamındadır.
En yakın sosyal güvenlik merkezine, İkamet tezkeresi ile müracaat edilir. Ülkemizde kesintisiz bir yıl ikameti şartı kontrol edilir. Talep dilekçesi aile müracaat edilir ve talep tarihini takip eden günden itibaren Gss tescili başlatılır. İkamet tezkeresindeki bitiş tarihi genel sağlık sigortası bitiş tarihidir.
Bu süre doksan günü geçmemektedir. Türk vatandaşı iken izin almak suretiyle Türk vatandaşlığından çıkarak mavi kart hakkı elde edenler, Türkiye'de vize ya da vize muafiyetinin sağladığı süreden daha fazla Türkiye'de yaşamak istediklerinde ikamet izni almadan kalabilmektedirler.
Türk Vatandaşlığından çıkan kişilere mavi kart düzenlenir. Mavi kart ile birlikte Bakanlıkça kimlik numarası verilecek ve Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası aranan yerlerde ilgili kişi tarafından bu kimlik numarası kullanılabilecektir.
Türkiye'de Mavi Kart, doğumla Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olup ancak çıkma izni alarak Türk vatandaşlığından ayrılan kişilere ve üçüncü dereceye kadar olan altsoylarına verilen resmi bir kimlik belgesidir. Kimlik gösterilmesi gereken durumlarda nüfus cüzdanı yerine geçer.
Mavi Kart, doğumla Türk vatandaşı olup idareden çıkma izni alarak Türk vatandaşlığını kaybedenlere ve üçüncü dereceye kadar altsoylarına verilen Değerli Kâğıtlar Kanunu kapsamında yer alan bir belgedir.
Türkiye'de yerleşik olan ve ülkemizdeki mesleki görev ve/veya ticari faaliyetlerinden düzenli gelir elde eden yabancı uyruklu ya da mavi kart sahibi müşteriler bireysel ihtiyaç kredisi talebinde bulunabilirler. Yabancı uyruklu/mavi kartlı müşterilerin başvuru talepleri teminatlı veya teminatsız olarak alınabilmektedir.
İETT YENİ ZAMLI TARİFE
Toplu ulaşımda kullanılan İstanbul kart tam bilet ücreti ise 9.90 TL'den 15 TL'ye, öğrenci bileti 4.83 TL'den 7.31 TL'ye çıkarken, Mavi Kart aylık fiyatı, tam 777 TL'den 1.177 TL'ye, öğrenci ise 140 TL'den 212 TL'ye çıkarıldı.
Dolayısıyla mavi kartlılar Türk vatandaşı gibi Türkiye'de boşanabileceklerdir ve bu statüde olanlar İstanbul boşanma avukatı olarak bizden destek alabilirler.
Yurtiçinden başvuru gerçekleştiren yabancı isçiler, 30 gün içinde emniyete başvurarak çalışma meşruhatlı ikamet tezkeresi alır. Bu işlemi takip eden 15 günde, işveren tarafından ilgili evrakların hazırlanıp SGK müdürlüğüne teslim edilmesi gerekir.
İkamet izni olan yabancılar özel sağlık sigortası yaptırabilirler. Oturma iznine sahip olan yabancı uyruklu kişilere, Türkiye Cumhuriyeti tarafından kimlik kartı verilir. Kart üzerinde Türk vatandaşlarının kullandığı Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasının bir benzeri olan yabancı kimlik numarası yer alır.
Mavi kart sahipleri 2023 yılında Genel Sağlık Sigortası (GSS) için ödeyecekleri prim tutarları belirlendi. 60g-3 gelir seviyesinde prim ödemesi yapılacaktır. 01 Temmuz 2023 yılı itibariyle “Mavi Kartlıların” ödeyeceği GSS ücreti 3.219,48 TL olacaktır.
Tam mavi kart (aylık) 1177 TL. Öğrenci mavi kart (aylık) 212 TL. Sosyal mavi kart (aylık) 732 TL.
Mavi kartlılar Türkiye'de şirket kurmak istediklerinde ekstra bir izin alma zorunlulukları bulunmaz. Kartlarının üzerinde T.C. kimlik numaraları bulunduğu için pek çok işlemi rahatlıkla halledebilirler. Şirket kurabilir, işyeri açabilir, ikamet değişikliği yapabilir, sigorta ve miras haklarından faydalanabilirler.
Tam mavi kart (aylık) 777 TL. Öğrenci mavi kart (aylık) 140 TL. Sosyal mavi kart (aylık) 483 TL.
Mavi Kart Sahipleri ÖTV' siz Araç Getirebilirmi? En çok merak edilen konu budur. Normal şartlar altında getiremez ve kullanamazlar. Ancak bazı şartlar yerine getirilirse mavi kart sahipleri ÖTV siz MA plaka olarak adlandırılan araçları satın alabilir yada yabancı ülkeden getirdikleri araçları MA plakaya çevirebilir.
Sözleşme aylığı ve mavi kart sahipleri Ülkemizin 22 ülkeyle yapmış olduğu sosyal güvenlik sözleşmelerine göre Türk veya yabancı ülke vatandaşı olmanıza bakmaksızın emeklilik ve hastalık yönüyle eşit işlem yapılmak zorundadır.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) İstanbul Mavi Kart Abonman Aylık mavi kart abonman 180 basım veriliyor 602 TL veriyoruz önceki aydan kalan basım hakkı bir dahaki aya aktarılmıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri