Saçlarınızı sirkeli suyla durulayarak kepekten kurtarabilirsiniz.
Banyoya girmeden önce saçlarınızı ıslatın ve bir çay bardağı içerisine biraz sirke ve biraz limon suyu dökerek saçlarınıza 4-5 dakika kadar masaj yapın. Ardından saçınızı veya banyonuzu yapın. Saçlarınız kuru halde iken saç diplerinize tuz ile masaj yapın. Daha sonra şampuan ile yıkayarak durulayın.
Elma sirkesi ile saçları durulama, kepek problemini gidermeye, saça parlaklık kazandırmaya ve saç derisinin pH dengesini korumaya yardımcı olur. Sirkeli sudan sonra saçlar tekrar durulanmaz. Bu yöntem haftada bir kez tekrar edilebilir.
Karbonat ya da kabartma tozu kepek için en yaygın bilinen çözümlerden biridir. Önce saçlarınızı ıslatın ve bir paket veya bir avuç kabartma tozunu saç derinize dökün ve iyice ovalayın. Daha sonra durulayın. Bunu saçlarınızı yıkamadan önce haftada 3 kez yapabilirsiniz.
Kepek tedavisinde çinko pirition, selenyum sülfit, ketokonazol içeren kepek karşıtı şampuanların düzenli kullanılması ile bulgular tamamen kaybolur. Uygulama sırasında şampuan saçlı deride 5-10 dakika bekletildikten sonra durulanır. Kepeklerin kalın olduğu hastalarda salisilik asitli solüsyonlar yardımcı olabilir.
İlgili 15 soru bulundu
Kepek, doğru tedavi ve bakımla kontrol altına alınabilmektedir. Hafif kepeğe sahip olanlar öncelikle yağ ve ciltte biriken hücrelerin birikimini azaltmak için kepek önleyici şampuanlarla düzenli temizliği deneyebilir. Bu durum işe yaramazsa uzman doktora başvurarak ilaçlı kepek şampuanı kullanılabilir.
Genellikle geçici ve zararsız bir durumdur ve iki ay içerisinde kendiliğinden kaybolur.
Genellikle kepek kişinin cilt tipi, saçını yıkama sıklığı, kullandığı şampuan, yaşadığı yerdeki havanın kuru olması gibi nedenlerle ortaya çıkabilir. Özellikle saç derisinin nemsiz kalması ve kuruması kepeğe neden olmaktadır. Saçların yıkanma sıklığının az ya da çok olması da kepeğin oluşumunu tetikler.
İlaçlı şampuanlar da saç derisi kabuklanması ve saç derisi dökülmesini tedavi etmek için kullanılan etkili ürünlerdendir. Saç derisindeki kabuklanma mantardan kaynaklanıyorsa antifungal ilaç, alerji kaynaklı ise antihistaminik bir ilaç kullanmak faydalı olacaktır.
Elma ya da üzüm fark etmez, sirke de kepek sorununu ortadan kaldırmada başta gelen isimlerden. Genişçe bir kabın içine ılık su doldurun, ardından içine sirke koyup karıştırın. Saçlarınızı güzelce yıkayıp duruladıktan sonra hazırladığınız bu sirkeli suyla da saçlarınızı güzelce durulayın.
Yağ saça uygulanıp iki saat bekletilir daha sonra yıkanır. Sirkeler daha dirençli olduğu için tedavinin birkaç kez tekrarlanması gerekebilir. Saç bitine karşı beyaz sirke uygulanabilir. Saça sirkeyle masaj yapılır, uygulamadan sonra saç havluyla sarılıp 10 dakika kadar bekletilir.
Saçlarınızı normal şampuanla yıkayıp duruladıktan sonra sirkeli suyu saçınıza uygulayın ve saç diplerine, saç derisine ve saçın uzunluğuna eşit şekilde dağıldığından emin olun. Birkaç dakika bekletin ve ardından bol suyla durulayın. Haftada bir veya iki kez tekrarlanabilir.
Hava alan saç kökleri sayesinde saç çok daha sağlıklı ve hızlı bir şekilde uzuyor. Sirkeli su, saç uzatma etkisinin yanında düzenli kullanıldığında saçların gürleşmesine de destek oluyor. Saç derisinin temizlenmesini sağladığından, kepeklenme sorununa da kısa sürede çözüm oluyor.
Sirkeyle saç bakımı yapanlar, saç derisinin nefes almasına ve temizlenmesine yardım eder. Kepeklenme sorununu kısa sürede çözer ve saç derisinin daha sağlıklı olmasını sağlar. Saçların ihtiyaç duyduğu nem ve vitamin, sirkeli bakımda gizlidir. Düzenli uygulamada saçlar sağlıklı görünüme kavuşur.
Yağlı saç derisine iyi gelir, saçları daha yumuşak gösterir
Sert ve zor şekil alan saçlarınız varsa elma sirkesini saç bakımında kullanmaya başlamalısınız. Saçlarınıza haftada 2 veya 3 kere sirke sürmek, yumuşacık ve parlak saçlara sahip olmanı sağlar.
Kepeklenmeye sebep olan hastalıklar ise; saç egzaması, sedef hastalıkları, sinirsel egzama ve mantar hastalığıdır.
Kepek, bulaşıcı veya ciddi bir hastalık değildir. Fakat, kepeği önlemek için saç derisine gerekli bakımı yapmak gereklidir. Gün içinde farkında olmadan sürekli kaşınan saçlı deride yaralar oluşabilir ve bu açık yaralara da dış ortamdaki mikroplar kolayca yerleşerek enfeksiyon oluşmasına sebep olabilir.''
Bebekleri yıkamayı keyifli hale getiren şampuan, saçları yumuşacık yapar ve kolaylıkla taranmasına yardımcı olur. Dalin markalı bebek şampuanı, saçlarda; kepek, yağlanma ve kaşınma oluşumunu önler.
Zeytinyağı ile karıştırılıp doğrudan saçlı deriye masaj yapılır veya şampuana 10- 20 damla çay ağacı yağı eklenerek de kullanılabilir. Limon Otu Yağı: Limon otu yağı da kepek ve saçlı deri kaşıntısı için etkili olabilir. Yüzde 10'luk çözeltisinin haftada iki gün kullanımı yararlı bulunmuştur.
Hafif vakalarda, hassas temizleme özelliği olan şampuanlarla saçı yıkamaktan dışında başka bir önlem almaya gerek duyulmayabilir. Daha inatçı vakalarda ise genellikle ilaçlı şampuanlardan yanıt alınabilir.
Saçı düzenli olarak fırçalamak ya da taramak kepek riskinin azalmasına destek olur. Saçlar tarandığı zaman saç derisindeki doğal yağlar saç tellerine dağılır.
Şampuan değiştirmenin doğrudan kepek oluşumuna sebep olduğunu söylemek yanıltıcı olabilir. Ancak, şampuan değişikliği bazen baş derisinin tepkisine yol açabilir ve bu da geçici olarak kepeklenmeye neden olabilir.
Kepek nasıl giderilir? sorusunu cevaplayan Dr. Feridun Kunak, kepekli saçlar için içerisinde zeytinyağı, sirke ve karbonat olan doğal karışım tarifini uygulamalı olarak izleyiciye aktardı. Kunak, saç diplerinde kaşıntı ve egzama olanların bu karışımı rahatlıkla uygulayabileceklerini belirtti.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri