İşe alım süreci ve ekip oluşturma da şirket kurma sürecinde kritik adımlar arasında yer alır. Sonuç olarak, kendi şirketini kurmak zor değildir, fakat özenli bir planlama gerektirir. Tüm bu adımları dikkatlice takip ederek, işi yasal düzenlemelere uygun hale getirerek ve başarıyla şirket kurmak mümkündür.
Sermaye büyüklüğünün şirketin hayatını devam ettirebilmesi için yeterli gelir sağlayıncaya kadar geçen süre içinde nakit ihtiyacını karşılayacak kadar olması beklenir. Limited şirket için minimum sermaye 10.000 TL anonim şirket için de 50.000 TL'dir.
Şirket kurma kararı veren girişimciler sürecin zor olup olmadığını merak edebilir. Şirket kurma işlemi, yasal ve teknik detayları doğru takip ettiğiniz sürece kolaylıkla geçebileceğiniz bir süreçtir. Özellikle şahıs şirketi kuruluşu en hızlı olan türdür ve işlemleri 1-2 gün içerisinde tamamlanır.
Şirket kurmak riskli bir iştir. Bunu bir ortak ile yapmak riski daha da arttırmamalı, tam aksine azaltmalıdır. Ortak olmaya karar verdiğiniz kişinin iş hayatı dışında sosyal yaşantısını da incelemeniz önemlidir.
İlgili 30 soru bulundu
Limited şirket, sermayesi belirli ve paylara bölünmüş olan ve borçlarından yalnızca malvarlığıyla sorumlu olan şirkettir. Tek ortaklı limited şirket kurulabilir. Ortakların sayısı elliyi aşamaz. Limited şirket ortakları gerçek kişi veya tüzel kişi olabilir.
Ortalama olarak 2023 yılında şahıs şirketi kurma maliyetleri şu şekildedir: Şahıs İmza Beyannamesi için Noter Onayı: 270-400 TL. Muhasebeci Vekaleti için Noter Onayı: 480-530 TL. Serbest Muhasebeci Mali Müşavir İş Yeri Açılış Ücreti: 500-850 TL.
Şirket ortaklarının şirketten maaş almalarına yönelik yasal bir hakları bulunmamaktadır.
Şahıs şirketi kurmak için yaş sınırı çoğu konuda olduğu gibi 18'dir. Devlet memurları kanunen bir tacir olarak sınıflandırılamadığı için şahıs şirketi kuramazlar. Devlet memurları dışında herhangi bir kişinin şahıs şirketi kuramaması için bir neden yoktur. Örneğin, sigortalı çalışanlar da şahıs şirketi kurabilir.
Bu sorunun cevabı evet, şahıs işletmenizde ayrı bir unvan kullanabilirsiniz.
Şahıs şirketi kurmak e-devlet üzerinden gerçekleştiğinde vergi dairesine gitmenize gerek kalmaz. E-devlet şahıs şirketi kurma işlemleri için internet üzerinden yapılması gerekenler bulunmaktadır. E-devlet şifreniz ile interaktif vergi dairesine giriş yapmanız gerekmektedir.
Kuruluş işlemleri oldukça basittir; e-devlet üzerinden açılabilir ve istendiği an 1-2 gün içerisinde kapatılabilir. Limited şirketleri ise ticaret odalarına kayıt, şirket ana sözleşmesi, sermaye bildirimi gibi yükümlülüklerle daha karmaşık kurulum süreçlerine sahiptir.
(4) On sekiz yaşından küçük kişilerin şirkette kurucu ortak olabilmesi için şirket sözleşmesinin velileri tarafından imzalanması gerekir. Velinin tek kişi olması halinde, nüfus kayıt örneğinin ibraz edilmesi zorunludur.
Eğer serbest bir çalışansanız (freelancer) kendi ev adresinizi şirket kurulumunda resmi iş adresiniz olarak gösterebilirsiniz. Ancak yalnızca şahıs şirketi kurulumunda kullanabilirsiniz. Anonim ve limited şirketler için resmi iş yeri adresi olarak kendi evinizin adresinizi kullanamazsınız.
LİMİTED ŞİRKET HAKKINDA ÖZET BİLGİ:
Limited şirketler asgari 10.000.-TL. sermaye ve asgari 1 ortakla kurulmalıdır. Ünvanlarında limited şirket ibaresinin bulunması veEN AZ BİR faaliyet konusunun gösterilmesi zorunludur. Ortakların koyacakları sermayenin en az 25.-TL. veya bunun katları olması lazımdır.
Anonim şirketlerde minimum 50.000 TL kayıtlı sermaye sisteminde 100.000 TL sermaye bulundurmak zorunludur. Limited şirketlerde 10.000 TL'lik bir sermaye beyanı kuruluş için yeterlidir.
Sigortalı çalışanların, başka bir yerde çalışırken şahıs şirketi kurması hakkında İş Kanunu'nda belirtilmiş bir engel bulunmuyor.
Türkiye'de bir şahıs şirketi kuruluşu ve faaliyetleri sırasında muhasebeci tutmak zorunlu değildir. Ancak, bir muhasebeci tutmak şirketinizin vergi beyannamesi verme, vergi ödemeleri yapma ve diğer muhasebe işlemlerini yapma gibi işlemlerde yardımcı olabilir.
Yukarıda bahsedilenlere paralel olarak özel bir şirkette sigortalı olarak çalışan birinin limited veya başka bir şirket kurmasında herhangi bir sakınca bulunmamaktadır.
Bir şahıs şirketi kurduğunuzda, herhangi bir gelir kazanmıyor olsanız ve aynı şekilde bir gider masrafınız olmasa bile devlete bazı vergileri ödeme yükümlülüğünüz vardır. Bu vergilerden birisi de şahıs şirketi aylık giderlerinde her ay düzenli olarak ödemeniz gereken Katma Değer Vergisidir.
Yeni çek yasasında ise gerçek kişilerin mutlaka ve sadece kendileri tarafından çek keşide edilebileceğini kabul edilmiştir. 5/3. maddeye göre “çek sahibi gerçek kişi, kendisi adına çek düzenlemek üzere bir başkasını temsilci veya vekil olarak tayin edemez.
Şahıs şirketleri, birçok farklı sektörde faaliyet gösterebilir, şahıs şirketleri, vergi mevzuatına göre birçok farklı vergi ödemek zorundadır. Bunlar arasında gelir vergisi, damga vergisi, muhtasar ve Katma Değer Vergisi sayılabilir.
Katma Değer Vergisi Beyannamesi
Şahıs işletmeleri ve şirketler her ay KDV beyannamesi vermekle yükümlüdürler. KDV bir tüketim vergisidir ve işlem üzerinden hesaplanarak fatura üzerinde gösterilir.
Trendyol'da satış yapabilmek için öncelikle şirket statüsüne sahip olmalı ve ürün kategorinize uygun bir satış mağazası açmalısınız. Bireysel olarak açmış olduğunuz şahıs firması, noterden çıkartacağınız imza beyannamesi, vergi levhası ile trendyol mağazası açmak için başvurunuzu iletebilirsiniz.
Vergi Levhası İçin Gerekli Ücretler
Gerekli belgelerin ücretlerinin toplamı ortalama olarak 625 TL'yi bulmaktadır. Bu ücretler içerisinde imza beyannamesi 140 TL, muhasebeci vekaleti 150 TL, defter bedeli 300 TL, damga vergisi 35 TL gibi giderler yer almaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri