Şirket kuruluşuna başlamadan önce, para ve zaman kaybına uğramadan kuruluşu tamamlayacak bilgi ve tecrübeye sahip Serbest Muhasebeci Mali Müşavir ile anlaşmış olmanız gerekmektedir.
Türkiye'de bir şahıs şirketi kuruluşu ve faaliyetleri sırasında muhasebeci tutmak zorunlu değildir. Ancak, bir muhasebeci tutmak şirketinizin vergi beyannamesi verme, vergi ödemeleri yapma ve diğer muhasebe işlemlerini yapma gibi işlemlerde yardımcı olabilir.
Şahıs Şirketi Muhasebeci Şart Mı ? Şahıs şirketi kurmak için mali müşavir ya da muhasebeci tutma zorunluluğu bulunmamaktadır.
Yukarıda belirttiğimiz kişi ve kuruluşlardan, VUK 'un 173. maddesinde belirtilen şartları taşıyanlar ticari defter tutmak zorunda değillerdir ve bunun için mali müşavir tutma zorunlulukları bulunmuyor..
E-ticaret şirketi kurmak için işletmelerin şirket kurmadan önce bir muhasebeci veya mali müşavir ile anlaşması gerekir. Çünkü şirket kurma süreçlerini muhasebeciler ya da mali müşavirler yürütebilmektedir.
İlgili 43 soru bulundu
2024 yılında şahıs şirketi kurmak belli bir sermaye sınırı yoktur. Limited sermaye şirketleri için ortalama olarak, 50.000 TL (güncel fiyatlar hakkında lütfen resmi kurumlardan bilgi alınız) bütçenizin olması gerekir. Anonim şirketlerde ise 250.000 sermayeye sahip olmak gerekmektedir.
2024 Yılı Serbest Muhasebecilik, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Asgari Ücret Tarifesine göre, defter tutma bedeli 285 lira ile 6 bin 497 lira arasında değişecek. Kuruluş işlemlerine yönelik çalışmalar için 8 bin 82 liraya, değişiklikler için 8 bin 684 liraya kadar ödeme yapılabilecek.
Yeni bir limited şirket kurmaya karar verdiğinizde, öncelikle , şirketin kuruluşu ve sonrasındaki aylık muhasebe süreçleri için hizmet alınacak SMMM Serbest Muhasebeci Mali Müşavir 'i belirlemelisiniz. SMMM ile çalışmak, firmaların isteğine bağlı değil, yasal bir zorunluluktur.
2024 Yılı Serbest Muhasebecilik, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Asgari Ücret Tarifesine göre, defter tutma bedeli 285 lira ile 6 bin 497 lira arasında değişecek. Kuruluş işlemlerine yönelik çalışmalar için 8 bin 82 liraya, değişiklikler için 8 bin 684 liraya kadar ödeme yapılabilecek.
E-Ticaret için Muhasebeci Gerekli mi? E-Ticaret şirketi kurmak için işletmeler öncelikle bir muhasebeci veya mali müşavir ile anlaşması gerekir. Tüketiciyi korumak ve internet ticaretini kayıt altına için 1 Aralık 2017 tarihinden itibaren kayıt işlemi zorunlu tutulmuştur.
İş yeri sahibini yasal olan muhasebe defterini tutma zorunluluğu ortadan kalkar. Üç aylık periyotlarda geçici vergi verme zorunluluğu yoktur. KDV beyannamesi verilmez, KDV'den istisna tutulurlar.
Düzenli kazanç sağlamaya ve yasal olarak uygun bir sektörde iş yapmaya başladıysanız siz de şahıs şirketi kurabilirsiniz. Esnaflar tarafından kurulan küçük işletmeler olabileceği gibi şahıs şirketi birçok sektörde faaliyet gösterebilmektedir.
Katma Değer Vergisi: Şahıs şirketleri aylık periyotlar üzerinden Katma Değer Vergisi Beyannamesi vermekle yükümlüdür. KDV dolaylı bir vergi türü olduğundan dönem içinde yapılan faaliyetler üzerinden gerekli hesaplar yapılarak faturada belirtilir. KDV, mal veya hizmetin türüne göre oransal farklılıklar gösterebilir.
Limited şirket kurmak için gerekli belgeler arasında en önemlileri kuruluş bildirim formu, kuruluş dilekçesi, noterden tasdik edilmiş sözleşme, oda kaydı, ikametgah belgesi, kira kontratı ve sermayenin yatırıldığına ilişkin dekonttur.
Sigortalı çalışanlar da çalıştıkları kurumla yapılan sözleşmede aksi bir madde geçmiyorsa şahıs şirketi açma hakkına sahiptir. Bu konuda bağlayıcı bir ibare mevcutsa; sigortalı çalışanı tazminat vermeksizin işten çıkarma hakkı işverenin tasarrufundadır.
Kullanıcıların en sık paylaştığı maaşlar 32.000 TL ile 47.500 TL arasında değişmektedir. Paylaşılan en düşük Serbest Muhasebeci maaşı 28.500 TL iken, en yüksek ise 85.000 TL'dir. Gösterilen maaş verileri, aylık net maaşlardır.
Muhasebe ve vergi uygulamaları bölümü üniversitelerin iki yıllık eğitim veren ön lisans programlarından biridir.
Kariyer.net kullanıcılarının iş başvurusu yaparken paylaştıkları maaş beklentilerine göre, Mali Müşavir maaş beklentisi aylık ortalama 43.100 TL seviyesindedir. Kullanıcıların en sık paylaştığı maaşlar 37.500 TL ile 47.500 TL arasında değişmektedir.
Şirket müdürünün isteğine bağlı olarak, muhasebe kayıtlarının tutulması için kadrolu muhasebeci ile ya da dışarıdan muhasebe hizmeti veren bir şirketle anlaşılabileceği gibi, şirket müdürü şirket muhasebesini bizzat kendisi de tutabilir.
Ancak, bu mükellefler isterlerse YMM'lere tam tasdik yaptırabilirler. Beyannamelerini SM veya SMMM'lere imzalatmak zorunda olanlar bir YMM ile tam tasdik sözleşmesi imzalayarak kendileri beyannamelerini vergi dairesinden şifre alarak verebilirler.
Mali müşavir ve muhasebeci farkını soranlar için bu soruya birden fazla cevap vardır. Mali müşavirler üniversitelerin işletme, maliye ya da iktisat gibi bölümlerinden mezun olurlar. Muhasebeciler ise üniversitede muhasebecilik eğitimi alırlar.
Aynı grup iller ve işçi sayısı için limited şirket defterleri alım satım işlerinde en az 2.694 , imalat inşaat işlerinde 3.122 T.L .ye tutulacak. Aynı grup iller ve işçi sayısı için aynı işleri yapan anonim şirket defterleri ise alım satım işlerinde en az 4.405 , imalat inşaat işlerinde 5.007 T.L.ye tutulacak.
Defter tasdik ücretleri, her yılın Aralık ayında notere ve mali müşavire ödenen bir ücrettir ve defter parası olarak da bilinir. Bu ücret, şirketlerin sonraki yılda kullanacakları muhasebe defterlerinin tasdik edilmesini sağlar.
DEFTER TASDİK ÜCRETİ YASAL MI? mağduriyetin giderilmesi talep edilmektedir. ücreti veya benzeri bir ad altında herhangi bir ücretin talep edilmesi yasal olarak mümkün değildir. tasdik ücreti veya benzeri adlarla talep edilen ücretlerin de yasal olarak geçerliliği bulunmamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri