Soğanlı yemeklere özellikle zeytinyağlı ise, eskiden beri süregelen bir gelenek olarak şeker eklenmesi söz konusudur. Aslında bu işlem hem soğanınızın daha güzel karamelize olmasını sağlar hem de sonradan ekleyeceğiniz domates salçası veya domates sosu veya domatesin kendisinin getireceği ekşiliği de dengelemiş olur.
Salça İçin Malzemeler :
1 çay bardağı su. 2 çay bardağı zeytinyağı 2 yemek kaşığı tuz. 2 yemek kaşığı toz şeker.
Dibinin tutmaması için tahta bir kaşık yardımıyla aralarda karıştırın. Suyunu çeken ve kıvam alan salçayı sıcakken önceden kaynatılmış temiz ve kuru kavanozlara aktarın. Kapaklarını sıkıca kapatın. Ters çevirip bir gece bu şekilde bekletin.
Eğer salçanızı uzun süre kullanmayacaksanız, bir miktar katı yağı eritin ve salçanızın üstünü bu yağla örtün. Kavanozu kapatın. Yağ donacağı için salçanızı koruyacaktır. Teneke kutular kapakları açıldığında bir daha kapatılmayacak şekilde yapıldıklarından salçaların küflenmesine sebep olurlar.
- Salçası fazla kaçan yemeklere, sodyum bir karbonat ya da bilinen adıyla içme sodası ilave ediniz. Yemek normal tadına dönecektir.
İlgili 30 soru bulundu
Kullanacağınız domateslerin etli olmasına, büyüklüğüne ve sululuğuna göre çıkacak salça miktarı değişkenlik gösterir. Örneğin sulu bir domatesten çok fazla salça çıkmayacağını bilmelisiniz. Yine de ortalama bir rakam söylemek gerekirse, 10 kilo domatesten 1-1,5 kg civarında salça elde edebilirsiniz.
İşlem sonunda altta kalan suyu mümkünse geniş ve sığ tepsilere bölelim güneş gören yere koyup üzerini tülbent ile örtelim ve her gün bir iki defa tahta kaşık ile karıştıralım gün geçtikçe azalmaya başlıyacaktır. Yaklaşık 4 ila 6 gün sonunda salçamız olmuştur.
Süzgeçten geçen domatesleri ocağa koyup tuzu, yağı ilave edip karıştırarak koyulaşıncaya yaklaşık 2 saat kadar pişirilir.
Uzun süre kullanmadan saklayacağınız salçalar için, bir miktar katı yağı eritin ve salçanın üzerini tamamen örtecek kadar koyun. sonra kapağını sıkıca kapatın. Katı yağ donup hava almayacağı için salçanız bozulmadan korunacaktır.
Salça, hava ile temas ettikçe küflenir. Bu yüzden salçanın ağzı mutlaka hava almayacak şekilde kapatılmalıdır. Eğer hazır salça kullanıyorsanız, aldıktan sonra teneke kutudan çıkartarak cam kavanoza aktarmanız gerekir. Salça, serin ve kuru bir yerde muhafaza edilmelidir.
Domates salçası için aldığınız domatesin büyüklüğü, sululuğu çıkaracağınız salçanın miktarını değiştirmektedir. Sulu bir domatesten daha fazla salça etmeniz mümkün. Ancak ortalama olarak 10 kilo domatesten 1 kilo salça elde edilir.
Likopene zarar vermemek içinse hazırladığınız salçayı direkt güneş ışığına maruz bırakmamanız gerekiyor. Diğer bir deyişle sağlıklı gün ışığında hazırlanmış bir salça yapmak istiyorsanız, eylül ayını tercih edin ve 9-11 ve 15:00-17:00 saatleri arasında salçanızı dinlendirmeye özen gösterin.
Salçanın bozulmaması için serin bir yerde, güneş görmemesi ve hava almayan cam kavanozlarda saklanması gerekir.
Salçanın uzun süre dayanmasını sağlayan faktörlerin başında ise tuz geliyor. Salçanızın daha uzun süre dayanmasını istiyorsanız kaya tuzu kullanın. İyotlu tuz sulanmasına neden olabilir. Kullanacağınız malzemelerin lezzeti, doğrudan salçanızı etkiliyor.
Bu arada salçaya konulan tuz oranı %5 ideal kıvamdır.Yani 1 kg salça için 50 gram tuz.
Salça Yaparken Tuz Ne Zaman Atılır? Domateslerin suyunu süzdükten sonra salça yapımına geçme aşamasında tuz atılması en doğrusudur. Salçanın uzun süre bozulmamasını sağlayan en önemli faktör tuzdur. Bu tuzun da mutlaka turşuluk olarak tabir edilen kaya tuzu olması gerekir.
Bir tepsi içine yerleştirdiğiniz kavanozlarınızı güneşe koyup 2-3 gün kadar bekletin.
Tüketici açısından da açıldıktan sonra büyüklerimizin geçmişte yaptığı usulle, üstüne bir kaşık zeytinyağı koyabilirler. Bu şekilde kısa süreli olarak küflenmesi ve bozulması engellenmiş olur. Bu sebepten evlerde küçük ambalaj kullanmak daha mantıklı olur. Açılmadığı müddetçe bizim salçaların ömrü 3 yıldır.
İçine 3-4 çorba kaşığı kadar kaya tuzu ilave edin. (Tuz miktarını dilediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz, ancak tuzlu salça daha uzun süre dayanır.) İyice karıştırdıktan sonra tepsilere paylaştırıp güneşte kurutun.
Salçanın yüzeyi neden kararır? Salça, hava ile temas ettiği takdirde yüzey kısmı Maillard (kahverengileşme) reaksiyonu sonucunda zamanla kararacaktır. Bu reaksiyon pekmez, reçel, ekmek vs birçok gıdanın oluşumunda meydana gelen ve ürüne kahverengini veren reaksiyondur.
Kabuğundan ve çekirdeğinden ayrılan domatesler kırmızı bir püre haline gelecektir. Daha sonra ince bir tülbentten ya da bez torbadan domatesin suyunu süzün. Oluşan püreyi salçaya dönüştürmek için püreyi geniş bir tepsiye boşaltın ve bir miktar tuz ekleyip güneşte bekletin.
Domates suyunu çekene kadar salçamızı karıştırmaya devam edin. Bu aradada tuzunu avuç avuç ilave edin erisin içinde suyunu iyice çeken salçamızı tepsilere serelim ve güneşe koyalım .
Buz kalıplarının içine salçayı dökün ve buzlukta dondurun. Kullanacağınız zaman buz küplerindeki salçayı, tencerede eritebilirsiniz. Salçanın küflenmesini önlemek için uygulayabileceğiniz diğer yöntem ise üzerine kaya tuzu eklemektir. Salçayı dondurduktan sonra derin dondurucuda 3 ay kadar saklayabilirsiniz.
Salça mutfaklarda en sık kullanılan, yemeklere eşsiz lezzetler vermek amacıyla kullanılan bir gıdadır. İster ev yapımı salça olsun, ister hazır alınan salça olsun, doğru koşullarda muhafaza edilmediğinde kolayca bozulabilir.
SALÇANIN ÜZERİ NEDEN BEYAZLAR? Salça domates ve kırmızı biber gibi sebzelerin ezilerek suyunun çıkarılması ve bu suyun kaynatılmasıyla elde edilen bir besindir. Salçanın üzerinin beyazlaması ve küflenmesi içeriğindeki nemden kaynaklanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri