Eğer tek sürücü beyanına aykırı olarak aracı başkası kullanırken kaza yapılması durumunda tek sürücü indirimi oranında hasar tazminatından kesinti uygulanır. Yani hasarın bir kısmını sigorta şirketi, kalan kısmını sürücünün kendisi üstlenir ve indirim oranı kadar hasar tazmin ücreti öder.
Sermaye fark etmeksizin bir şirketin kurucu ortağı olan kişiler de şirket üzerine kayıtlı olan aracı kullanabilirler.
Şirket aktifine kayıtlı taşıtların artık şirket ile ilişkisi olmayan kişilere verilmemesi gerekiyor. Nedeni ise sgk'nın 2015/25 sayılı kayıt dışı istihdam ile mücadele genelgesi.
Bu bağlamda şirket üzerine kayıtlı aracı kullanabilecek kişiler ise şöyle sıralanır: Şirket sahipleri. Şirkette çalışan sigortalı personeller. Şirket ortakları
Vergi levhası olan tüm tüzel kişilikler (limited ve anonim şirketler) ve şahıs firmaları (doktor, eczacı, mali müşavir gibi) araç kiralayabilir.
İlgili 36 soru bulundu
“Araç sahibi, eşi ve çocukları veya noterce düzenlenmiş iş akdine bağlı olarak istihdam edilen sürücüden başkası kullanamaz.”
Başkası adına araç kiralayabilirsiniz ancak aracı, kiralama sözleşmesinde ve teslimat belgesinde ismi geçen sürücü veya sürücüler kullanabilir. Bu nedenle aracı teslim alırken aracı kullanacak kişinin sözleşmeyi imzalaması gerekir.
Şirket Üzerine Alınan Araç Kaç Yıl Satılamaz? Bir şirket üzerine alınan araçların satışı konusunda herhangi bir zaman kısıtlaması genellikle yoktur. Ancak, vergi indiriminden yararlanmak amacıyla alınan araçlar genellikle belirli bir süre boyunca şirket adına kayıtlı tutulmalıdır.
Şirket adına kayıtlı araç ile saha personelinin kaza yapması halinde araç şirkete ait olduğu için; şirket işleten sıfatıyla bu durumdan sorumludur. Bu sorumluluk ancak şirkete ait aracın sürücüsünün kusursuz olması halinde ortadan kalkar. Bunun dışında kalkması mümkün değildir.
Aracın, kiralayan şahıs dışındaki kişi/kişilerce kullanılabilmesi ilave sürücü/sürücülere ait sürücü belgesi bilgilerinin kira sözleşmesinin üzerinde gösterilmesi ve ek sürücü bedeli ödenmesi ile mümkündür.
Şirket aracı kiralayarak sermayenizi şirket aracına değil işinize yatırabilir ve vergi avantajı sağlayabilirsiniz. Fakat şirket üzerine araç almak, şirket araç satarken şirketin vergi ödemesine sebep olur, şirket aracı için operasyonel giderlerin üstlenilmesine neden olur ve bu da şirket kârlılığını düşürür.
Trafik denetimlerinde ticari araçları kullanan sürücülerin mutlaka sigortalı çalışan olmaları gerekiyor.
Fakat alınan araçlardan sadece 3 tanesi 1 takvim yılı içerisinde satılabilir. Bu sebeple kişi üzerine kayıtlı araçların sadece 3 adedi gelir elde edilebilir niteliğe sahiptir. Araç alım satımlarının işletme adına yapılması konusunda yine alımda da satımda da bir sınır bulunmamaktadır.
13.10.1983 günlü, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu'nun itiraz konusu kuralı da içeren 36. maddesi şöyledir: “Madde 36- Motorlu araçların, sürücü belgesi sahibi olmayan kişiler tarafından karayollarında sürülmesi ve sürülmesine izin verilmesi yasaktır.
Şirket aracını kullanması gereken herkes mutlaka "Araç Kullanım Talimatı"nı okumak ve imzalamak zorundadır. 1.2. Araçlar, yönetimin belirlemiş olduğu şartlar ve amaçlar dışında kullanılamaz. 1.3. Araçlar, şirket personeli haricinde 3. kişilere verilemez. 1.4. Araçların temiz ve bakımlı tutulması zorunludur.
Şirket tek ortaklı ise sorun yok, iki veya daha çok ortaklı ise , şirketin zarara uğratılmaması için ( menfaat çatışması) olmaması için aracın kasko değerinden yüksek bir satış bedeli girmeksizin işlemin yapılmasında bir sakınca yoktur.
9-Formen (ustabaşı) yani ilk yönetici kazalardan korunmada en etkili kişidir.
Çarpıp kaçan şahıs tespit edilemiyorsa kasko sigortası kazayı karşılar. Ancak, zabıt tutulduktan en geç 5 gün içinde kasko sigorta şirketine haber verilmelidir. Bu süre uzarsa söz konusu tazminat alınamayabilir.
Aracın bir bariyere ya da duvara çarpması gibi durumlar sigorta şirketlerine göre değişmekle birlikte kasko kapsamındadır. Tek taraflı kazalarda sürücü trafik polisi çağırarak tutanak tutulmasını sağlamalıdır. Olayın gerçekleşme şekli, sürücünün alkol durumu gibi bilgiler tutanakta belirtilmelidir.
hn, hm, hl, yc, gh, yb, je, jf, gc gibi plakalara sahip donanımsız, beyaz-gri renk çoğu araç şirket aracıdır.
Son düzenlemeler ile ticari yetkisi olmayan kişiler 1 yıl içerisinde en fazla 3 araç satışı yapabiliyor. 3'ten fazla araç alım – satımı gerçekleştirenler vergiye tabi tutuluyor.
Binek otomobillerinin giderlerinin en fazla %70'i gider olarak gösterilebilir. Kalan %30'luk kısım ise KKEG kapsamındadır.
Kontrolde aracın kiralama şirketine ait olduğu anlaşılınca, trafik polislerince motorlu aracın sürücü belgesi olmayan kişi tarafından sürülmesine izin vermekten araç tescil plakasına istinaden trafik para cezası düzenlerler.
Hayır. Kiralık aracı sadece kira sözleşmesinde ismi yazan kişi veya kişiler kullanabilir. Bu kişilerin dışında biri kullanırsa araç sigorta kapsamı dışında kalır ve tüm sorumluluk kira sözleşmesinde ismi yazan kişilerde olur.
Söz konusu alana ismi yazılan kişiler haricinde aracın kiralama süreci boyunca başka kişiler tarafından kullanılmaması gerekiyor. Eğer kullanılırsa ve herhangi bir kaza durumu olursa araç üzerindeki tüm sigortalar geçersiz oluyor ve masrafı ödemek de aracı kiralayan kişiye düşüyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri