1. Para Çekme ve Borçlanma Yasağı: - Anonim ve limited şirketlerin ortakları, şirketten borç para çekemeyecekler (Yeni TTK.Md.358 ve 644/b). - Buna uymayanlara, her defasında 300-730 gün arasında “adli para cezası” verilecek.
Şirketin hesabından kendi hesabınıza para aktardığınızda, şirkete borçlanmış olursunuz ve bu borcu mutlaka ödemeniz gerekir. Çektiğiniz parayı ödemek için huzur hakkını kullanabilir ya da kâr payından gelen para ile ödemeyi gerçekleştirebilirsiniz.
Şirket ortaklarının şirketten maaş almalarına yönelik yasal bir hakları bulunmamaktadır.
Ortaklara cari hesaba borç kaydederek para çıkartmak
Şirket banka hesabınızdan şahsi hesabınıza para transferi. Bu şekilde para çektiğinizde şirkete borçlanıyorsunuz yani eninde sonunda aldığınız bu parayı şirkete geri ödemeniz gerekir.
İlgili 34 soru bulundu
- Anonim ve limited şirketlerin ortakları, şirketten borç para çekemeyecekler (Yeni TTK.Md.358 ve 644/b). - Buna uymayanlara, her defasında 300-730 gün arasında “adli para cezası” verilecek. Ceza, günlük 20-100 TL üzerinden ve her defasında 6-73 bin lira olacak.
Yani market, pazar gibi günlük alışverişlerde de bu sitem ile ödeme yapılabilecek. Sistem sadece kişiden kişiye olanlarda değil, ticari ödemelerde de kullanılabilecek.
Halen yürürlükte bulunan vergi kanunları çerçevesinde böyle bir sorgulama yapılamaz. Maliye şirketlerin para hareketlerini takip edebilir, bu paraların hangi ticari faaliyetten elde edildiğini sorgulayabilir ancak sadece mal varlığı arttı veya harcamaları yüksek diye hiçbir kimseye ek bir vergi çıkarılamaz.
Buna göre ortaklar, ortağı olduğu şirketlerine borç para alıp verebilir; mal veya hizmet satabilirler. Her işletme gibi kurumlar da öz kaynaklarının yanı sıra yabancı kaynağa ihtiyaç duyabilirler. Finansman fazlalarını ortaklarına veya üçüncü kişilere kullandırabilirler.
Ortaklara çıkma hakkı şirket sözleşmesi ile sağlanmışsa ortaklıktan çıkmak isteye ortak, bu hakkını ortaklığa yönelmiş tek taraflı varması gereken irade beyanıyla herhangi bir şekil şartı olmaksızın kullanabilir. Ortağın çıkma için dava açmasına gerek yoktur. İlaveten, çıkma beyanı şirket müdürlerine yöneltilmelidir.
Bu bağlamda, genel kurul kararıyla limited şirket müdürlerine ücret ödenmesi mümkündür. Müdürlerin kendi ücretlerini belirleyebilme yetkisi bulunmamakla birlikte, kendi ücretlerinin belir lendiği genel kurulda oy kullanmasını yasaklayan ya da engelleyen bir hüküm TTK'dayer almamakta dır.
Yeni çek yasasında ise gerçek kişilerin mutlaka ve sadece kendileri tarafından çek keşide edilebileceğini kabul edilmiştir. 5/3. maddeye göre “çek sahibi gerçek kişi, kendisi adına çek düzenlemek üzere bir başkasını temsilci veya vekil olarak tayin edemez.
Öncelikle, şirket sahibi ya da bir şirketin ortağıysanız 1 Ekim 2008 tarihinden itibaren kendi şirketlerinizde SSK'lı olamazsınız. Ayrıca, BAĞ-KUR'lu şirket sahibiyken kendinizi sonradan SSK'lı gösterirseniz bile, SSK'nız iptal olacak ve BAĞ-KUR'lu olarak devam edeceksiniz.
Kişinin İcralık Olması Ticaret Şirketi Kurmasına Engel Mi ? Şahsın kişisel borcu dolayısıyla üzerinde icra takibi bulunması dolayısıyla şirket kurulmasında ticaret işletmelerindeki gibi bir engel bulunmamaktadır.
Bu, olağan dışı görülen ve bankanın kaynağını anlayamadığı ticari işlemler için geçerlidir. Banka memuru, yapacağınız ticari işleminin nedenini paranın nereden geldiğini ve ne için kullanılacağını sormakla yükümlüdür.
Her hesap sahibi tek başına gidip, ortak hesaptaki bütün parayı çekebilir. Çünkü hukuken, her bir ortak hesap sahibi, hukuken bankaya karşı müteselsil alacaklı sıfatına sahip kabul edilir.
Yöneticiler şirketin kamu borçlarından şirket ile müştereken ve müteselsilen sorumludur. Ortaklarının üçüncü kişilere karşı sorumlulukları sınırlı bir sorumluluktur; ortakların sorumluluğu sadece taahhüt ettikleri sermaye tutarı ile sınırlıdır.
Genel kuralı olarak mükelleflerin vergi borcundan dolayı kendilerine bizzat sorumluluğu esas olup, ilgili vergi yasalarına göre belirtilen sorumluluk hali bulunmayan eşlerin diğer eşin borcundan dolayı sorumlu olmaları mümkün değildir.
Yürürlükteki mevzuat uyarınca limited şirketten tahsil edilemeyen kamu alacaklarından şirket kanuni temsilcileri (Şirket Müdürleri) tüm mal varlıkları ile, şirket ortakları ise hisseleri oranında sorumlu kabul edilmektedir.
Bir bankanın hesaptaki paraya el koyması demek, hesap sahibinin bankadan olan alacağını dilediği zaman isteme hakkının ihlali anlamına gelir, bu da mülkiyet hakkının kapsamına giren alacak hakkının ihlali olduğundan, açıkça bir hukuka aykırılık söz konusudur.
TAŞINMAZLARA, HAK VE ALACAKLARA EL KOYMA TEDBİRİ
Öncelikle belirtmek gerekir ki banka veya diğer mali kurumlardaki her türlü hesaba el konulması halinde aslında şüpheli veya sanığın, banka nezdindeki alacak hakkına el konulmaktadır.
Hesap Hareketlerindeki Şüpheli İşlemler Nelerdir ? Sadece yurt dışından transfer edilen paranın çekilmesi amacıyla açıldığı anlaşılan bir hesaba gelen paranın, sürekli nakit olarak çekilmesi veya kısa bir süre bu tür işlemler yapıldıktan sonra hesabın uzun süre hareketsiz kalması.
IBAN'a para gönderme adet limitin ayda 30'dur, Aynı ay içinde 10 farklı IBAN'a para gönderebilirsin, IBAN'a para gönderme tutar limiti günde 100.000 TL'dir.
FAST Sisteminde işlem başına uygulanacak bir üst limit bulunmaktadır. Sistem 8 Ocak 2021'de ödemelerin üst limiti 50 TL olarak işletime alınmış olup kademeli olarak artırılarak 14 Şubat 2023 tarihi itibariyle işlem başına ödemelerin üst limiti 20000 TL'ye yükseltilmiştir.
TCMB'nin belirlediği FAST işlem limitleri dahilinde bir işlem için azami 20.000 TL'dir. FAST ile bir gün içinde toplam 20.000 TL işlem yapılabilir. (EFT ve Havale işlem limitleri haricinde yeni limit tahsis edilmiştir.)
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri